Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: a szakértő szerint ezért okozhat a következő években is járványhullámokat

koronavírus, covid-19, omikron, szupermutáns, vírus, variáns

A koronavírus soha nem fog endémiás betegséggé válni. Mindig járványos vírusként fog viselkedni - figyelmeztetett egy biológiai biztonsággal foglalkozó szakértő.

Raina MacIntyre, a sydney-i Új-Dél-Walesi Egyetem globális biológiai biztonsággal foglalkozó professzora a CNBC-nek elmondta, hogy bár endémiás betegség nagyon nagy számban fordulhat elő, de az esetek száma nem változik gyorsan, mint ahogy azt a covid esetében láthattuk.

Ez a különbség az endémia és a járvány között

"Ha az esetszámok változnak egy endémiás betegség esetében, az lassan, jellemzően évek alatt történik. A járványos betegségek ezzel szemben gyorsan, napoktól hetekig tartó időszakokban emelkednek" - fejtette ki a szakértő.

A tudósok egy matematikai egyenletet, az úgynevezett R nullát (vagy R0-t) használják annak felmérésére, hogy milyen gyorsan terjed egy betegség. Az R0 azt jelzi, hogy hány ember kap el egy betegséget egy fertőzött személytől. Az Imperial College London szakértői szerint az omikron értéke 3-nál is magasabb lehet.

"Ha egy betegség R0 értéke nagyobb, mint 1, a növekedés exponenciális, ami azt jelenti, hogy a vírus egyre jobban elterjed, és a járvány feltételei adottak" - mondta MacIntyre, aki hozzátette, hogy a közegészségügyi cél az, hogy az effektív R-t - amely a beavatkozásokkal, például vakcinákkal, maszkokkal vagy más enyhítő intézkedésekkel módosított R0 - 1 alatt tartsák. De ha az R0 magasabb, mint 1, akkor jellemzően visszatérő járványhullámokat látunk a légúti úton terjedő járványos fertőzések esetében.

Miért alakulnak ki a jövőben is járványhullámok?

MacIntyre megjegyezte, hogy ez az a mintázat, amelyet évszázadokon át a himlő esetében is megfigyeltek, és még mindig megfigyelhető a kanyaró és az influenza esetében. Ez a minta a koronavírus esetében is kibontakozik, amely esetében az elmúlt két évben négy nagyobb hullámot láttunk.

Koronavírus: ez a betegség gyorsítja a covid mutációk kialakulását - olvasson tovább!

A szakértő hozzátette, a +covid nem fog varázslatos módon a maláriához hasonlóan endémiás fertőzéssé válni, ahol a fertőzési szintek hosszú ideig állandóak maradnak. Folyamatosan járványhullámokat fog okozni, amelynek hátterében a csökkenő vakcinaimmunitás, a vakcinavédelmet kikerülő új variánsok, az oltatlanok, a születések és a migráció állhat.

Forrás: cnbc
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához