Koronavírus: a tisztifőorvos elmondta, miért nem használják a PCR gépeket tesztelésre

#koroanvírus tünetei #koronavírus #Covid-19 #járvány
2020.04.08.

A mai sajtótájékoztatón a mutálódott vírusról, a koronavírus-tesztekről és a járóbeteg ellátásról is szó esett.

Miért használnak a mentősök gyorstesztet?

Arra a kérdésre, hogy miért tértek át a gyorstesztekre a mentősök annak ellenére, hogy nem olyan rég még Müller Cecília is megbízhatatlannak ítélte meg azokat, azt válaszolta a tisztifőorvos, hogy a mentősök mindkét módszert használják, ha bizonytalanok.

Veszélyesebb-e a mutálódott vírus a fiatalabb korosztályra?

Újságírói kérdésre elmondta a tisztifőorvos, hogy azon állítást, miszerint a mutálódott Covid-19 már a fiatalabb korosztályra is veszélyt jelenthet, az NNK virológusának nyilatkozatára alapozva nem tudja megerősíteni.

Hívja bizalommal az Egészségkalauz.hu orvosait. Most INGYEN kipróbálhatja a szolgáltatást. Kattintson IDE!

Miért nem használják a PCR gépeket tesztelésre?

Arra a kérdésre, hogy tervezik-e bevonni a csoportos teszteléseket lehetővé tévő PCR gépeket a tesztelésbe, a tisztifőorvos nemleges választ adott. Elmondása szerint a hivatalosan kijelölt 7 intézmény el tudja látni a tesztelési feladatát, nem látja szükségesnek bevonni a PCR készülékeket. A PCR tesztek jelentőségéről ITT olvashat.

Mi lesz a járóbeteg ellátással?

Újságírói értesülések szerint a járóbeteg -és az alapellátást igénylők nem jutnak megfelelő orvosi ellátáshoz a koronavírus miatt. A tisztifőorvos elmondta, hogy a tervek szerint haladnak az egészségügyi ellátás átalakításával, a növekedés ütemében történnek a változások. Kiemelte, hogy most a sürgős és az egészséget veszélyeztető, valamint a tartós károsodást eredményező beavatkozásokat kell előrevenni. Azt javasolta, hogy az, aki úgy gondolja, hogy nem kapja meg a megfelelő ellátást, forduljon az intézmény vezetőjéhez, majd a betegjogi képviselőhöz, végül a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz.

Forrás: EgészségKalauz