Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: ezektől függ, hogy a gyerekek enyhe vagy súlyos tünetekkel esnek át a fertőzésen

koronavírus, gyerek, citokinvihar, reuma

A koronavírus miatt kórházba kerülő gyerekek száma ötszörösére nőtt. Kiderült, mitől függ, hogy a gyerekek enyhe vagy súlyos tünetekkel esnek át a fertőzésen.

A koronavírus-járvány elején a 18 év alattiak a bejelentett esetek 1,7%-át tették ki. Sokan úgy vélik, hogy ezek a korai becslések pontatlanok voltak, amelynek a kevés elvégzett teszt állhat a hátterében, illetve, hogy a gyerekek gyakran tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel estek át a fertőzésen. Ehhez képest 2022. január 13-án a 18 év alattiak az összes új covidos eset 17,8%-át tették ki. A betegség miatt kórházba került gyermekek száma 2021 júniusa és augusztusa között közel ötszörösére nőtt. -írja a Medical News Today.

Súlyos koronavírus-szövődmények gyerekeknél

Egy Covid-19 gyermekgyógyászati sürgősségi kutatóhálózaton keresztül végzett tanulmány azt vizsgálta, hogy a sürgősségi osztályokon vizsgált koronavírusos fiatalok mekkora hányadának lesznek 14 napon belül súlyos szövődménye?

Az alábbiak szövődmények voltak a leggyakoribbak a gyerekeknél:

  • szívproblémák, például szívizomgyulladás
  • neurológiai problémák, például agyvelőgyulladás
  • légzési problémák, például tüdőgyulladás
  • fertőző problémák, például szepszis
  • a legsúlyosabb esetben halál

A vizsgálat résztvevőit nyolc ország sürgősségi osztályairól választották ki, többek között Argentínából, Kanadából, Costa Ricából, Olaszországból, Paraguayból, Spanyolországból, Szingapúrból, Kanadából és az Egyesült Államokból.

Koronavírus: melyik gyerekeket érinti súlyosabban?

A 10 300 résztvevő közül 3222-en mutattak ki pozitív SARS-CoV-2 fertőzést. Közülük 23% került kórházba, 3%-nál a sürgősségi osztályon tett látogatást követő 2 héten belül súlyos kimenetelű fertőzést kaptak. A gyermekek közül 4-en meghaltak.

A kutatók azonosították a súlyos kimenetelhez vezető lehetséges kockázati tényezőket. Ezek közé tartozott:

  • 5-18 éves életkor
  • a már meglévő krónikus betegség
  • a korábbi tüdőgyulladás
  • a tünetek megjelenése után 4-7 nappal a kórházba kerülés.

Bár ugyanezen kockázati tényezők némelyikét más gyermekgyógyászati Covid-19 vizsgálatokban is azonosították, ez a tanulmány más területeken ellentétes eredményeket is mutat. Érdekes, hogy az asztma a koronavírusban szenvedő fiataloknál a súlyos betegségek kockázati tényezőjeként jelent meg, a mostani eredmények mégsem támasztották alá ezt az összefüggést.

A legkisebbeknél a legalacsonyabb a kockázat

Dr. Stephen Freedman, gyermekorvos és a kanadai Calgary Egyetem professzora elmondta: "Érdekes és némileg váratlan volt, hogy azt találtuk, hogy a fiatal gyermekeknél a legalacsonyabb a súlyos kimenetel kockázata".

A sürgősségi osztályokról hazaküldött 2500 SARS-CoV-2-pozitív fiatal közül mindössze 0,5%-nál fordult elő súlyos kimenetel a követési időszak alatt. A tanulmány azt is jelezte, hogy az első sürgősségi osztályos látogatáskor egészségesnek ítélt gyermekek állapota ritkán romlott jelentősen az első látogatás után.

Omikron: hiába terjed gyorsan, nem bízhatunk a nyájimmunitásban - szakember mondja el, miért - olvasson tovább!

A gyermekekkel és a koronavírussal kapcsolatos jövőbeli kutatási igényekre vonatkozó kérdésre Freedman megjegyezte: "Fontos lesz az eredmények feltárása bizonyos csoportokon belül, például a fiatal csecsemőknél, és annak értékelése, hogy a laboratóriumi paraméterek segíthetnek-e a súlyos kimenetel szempontjából fokozottan veszélyeztetett gyermekek azonosításában is".

Forrás: MedicalNewsToday
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához