Koronavírus: ezt tegyük otthon, ha észleljük magunkon a tüneteket

#koronavírus #Covid-19 #otthonápolás #egészség
2020.12.01.

Hogyan feküdjünk, mit vegyünk be, kit értesítsünk? - érthető, rövid összefoglaló a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának orvosaitól.

Ha úgy érezzük, hogy a koronavírus tipikus tüneteit produkáljuk, akkor se essünk kétségbe, járjunk el az alábbiak szerint:

 • Maradjon otthon, értesítse a családot, háziorvost!
 • A családtagokkal is tartson kellő távolságot! Mosson rendszeresen kezet, a WC, fürdő és konyha kilincseket és egyéb használati eszközöket naponta többször fertőtlenítőszerrel törölje át! A levett ruházatot mielőbb mossa ki, az ágyneműt gyakran cserélje!
 • Gyakran, rövid időre szellőztessen.
 • Bevásárláshoz (bolt, patika) kérjen segítséget / házhozszállítást!
 • Fokozza a biztonságérzetet, ha  megismeri  és  felírja  ön  is  azokat a telefonszámokat (pl. mentő, háziorvos, ügyelet), amelyeket hívhat, amennyiben szükséges.
 • A tüneteket a megfázás, vagy influenza esetén alkalmazott módszerekkel is kezelheti (pl. gyógyteák, pihenés, stb.), hozzátéve és betartva az orvos utasításait is. Javasolt a vitaminok szedése is: legfőképpen C-vitamin, 14 éves korig 500 mg/nap, 14 éves kor fölött 1000 mg/nap adagban, továbbá D-vitamin, gyerekeknek 2000NE/nap, felnőtteknek 5000 NE/nap, de minimum 2000 NE/nap adagban.
 • A láz, a köhögés, a torokfájás hatékonyan kezelhető számos, közismert gyulladáscsökkentő-lázcsillapító gyógyszerrel (pl. paracetamol vagy ibuprofen tartalmú gyógyszerek, a betegtájékoztató szerint alkalmazva).

Ez is érdekelheti:

Ezek a koronavírus okozta tüdőgyulladás tünetei

Koronavírus: mit tud a TOP3 vakcina?

Így néz ki a covid lábujj

 • Igyon elegendő folyadékot! Amikor a vizelet színe világos, akkor megfelelő a folyadékbevitel.
 • Amikor fekszik, váltogassa a testhelyzeteket, annak érdekében, hogy a levegő tüdejének minden részét jól átjárhassa! A hason fekvés kifejezetten jó hatású!

Ez a légzőtorna sokat segíthet, nézze meg videón, mit kell csinálni!

 • A leghatékonyabban pihenéssel és sok alvással tudja aktiválni szervezete gyógyító erejét. Szervezetének időre és pihenésre van szüksége, hogy fel tudja venni a harcot, és ki tudja dolgozni a megfelelő védekezési stratégiát a vírussal szemben. Ezért nagyon fontos, hogy a pihenés valódi pihenés legyen és ne otthoni munkavégzés!    A    fáradékonyság    és    álmosság    jelzés a testétől, hogy beindultak a szervezet saját öngyógyító mechanizmusai. Engedje meg magának a pihenést és alvást, hogy a szervezete tehesse a dolgát.
 • Ez az időszak most lehetőség arra, hogy olyan pihentető, kikapcsolódást segítő dolgokkal foglalkozzon, amikre máskor nincs ideje.
 • Ha súlyosbodnak a tünetei, légzési nehézség, szúró háti vagy mellkasi fájdalom jelentkezik magas lázzal, akkor értesítse a háziorvosát vagy hívjon mentőt!

Forrás: Ez a betegtájékoztató a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika és a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet közötti együttműködés keretei között készült.

Forrás: egeszsegkalauz.hu