Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: így lehet online időpontot foglalni a negyedik oltásra

negyedik oltás, oltás, vakcina, koronavírus

Orvosi ajánlás után a negyedik oltást is fel lehet már venni, amelyre időpontot már a neten is lehet foglalni.

Kifejezetten sikeresek voltak a januári oltási akciónapok - mondta György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője. Az első héten 135 ezren, a másodikon 142 ezren, a harmadikon 144 ezren kérték a vakcinát, utóbbiak 81 százaléka a harmadik oltást vette fel.

Januári oltási akciónapok - kényelmesebb volt az embereknek

Az akciónapokon csütörtökönként és péntekenként 14 és 18 óra között lehetett kérni az központi oltóhelyeken a vakcinát, szombatonként pedig 10 és 18 óra között. A központi oltóhelyeken előzetes időpontfoglalás nélkül, helyszíni regisztrációval kérhető az oltás. György István közölte: azt tapasztalják, hogy az embereknek így komfortosabb. Az operatív törzs is értékeli az adatokat és ez alapján dönti el, hogyan folytatódjon az akció. A 101 kórház és a 115 szakrendelő mellett a háziorvosok is oltanak.

A koronavírus omikron variánsával összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy annak továbbra is nagy a fertőzőképessége. Arra is rámutatott, hogy a védettségi igazolványok oltási igazolvánnyá történő átalakulása miatt csak azoknak lesz érvényes a dokumentuma, akik felveszik a harmadik oltást.

Ha valaki a két oltás után kapja el a fertőzést, akkor attól számított 6 hónapig még érvényes az igazolványa. Orvosi ajánlás alapján a negyedik oltást is fel lehet venni, erre megnyílt a lehetőség a központi időpontfoglalóban is.

Kinek érdemes felvenni a negyedik oltást?

A jelenlegi magyar eljárásrend alapján ajánlott 4 hónap után a negyedik oltás felvétele az alábbi csoportoknak:

  • immunrendszer károsodásával járó hematológiai betegségben szenvedők (pl. leukémia, myeloma multiplex, lymphomák, immunhiányos szindrómák, stb)
  • akik ez elmúlt 3 hónapban valamilyen immunszupprimáló biológiai terápiában részesültek alapbetegségük miatt (pl. B-sejt gátló, interleukin-gátló, TNF-alfa gátló gyógyszerek, stb)
  • akik az elmúlt 6 hónapban immunszupprimáló kemoterápiát/sugárkezelést kaptak
  • szisztémás (tehát szájon át/vénásan alkalmazott) kortikoszteroid kezelésben részesülők közül azok, akik rövid ideig nagy dózisban, vagy hosszabb ideig kisebb dózisban kapták a gyógyszert
  • autoimmun betegségben szenvedők

Erre senki sem számított! Ez a halálos betegség lett gyakoribb a covid miatt - olvasson tovább!

Az oltási protokoll bármilyen kombinációt engedélyez az oltóorvosnak, azonban a nemzetközi szakirodalmi adatok alapján a delta és az omikron ellen is a Pfizer és a Moderna véd legjobban, így továbbra is ezek preferáltak.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához