Ezeket látta már?

Koronavírus: így temethetjük csak el a családtagjainkat

koronavírus, halál, temetés, hamvasztás

Elkerülhetetlennek látszik, hogy még több halálesetet okozzon a koronavírus Magyarországon. A járvány azonban a temetkezési, búcsúztatási szokásokat is befolyásolhatja.

A koronavírus eddig több ezer életet követelt világszerte, és ez a szám sajnos valószínűleg csak tovább nő. Hazánkban is erre kell készülni, ez pedig arra is hatással van, hogyan búcsúzunk el a halottainktól. Több országban (például Olaszországban, Írországban, Dél-Koreában vagy Iránban) új szabályokat hoztak a temetkezésekkel kapcsolatban, hogy a járvány további terjedését lassítsák.

Miért kell máshogyan kezelni a koronavírus-fertőzés miatt elhunytakat?

Természetesen, nem azért fontosak ezek az új rendelkezések, mert maga a holttest fertőző lenne. A koronavírus cseppfertőzéssel, vagyis elsősorban tüsszentéssel, köhögéssel terjed, vagy úgy, hogy a vírussal szennyezett felületeket megérintjük, majd a kezünkkel az arcunkhoz, szánkhoz, orrunkhoz nyúlunk. A holttestekkel közvetlen kapcsolatba kerülő szakemberek (kórboncnokok, halottszállítók stb.) megfelelő védőfelszerelést kell viseljenek, és a fertőtlenítésre is kiemelt figyelmet fordítanak.

Járványügyi szempontból a temetési szertartás jelent nagyobb veszélyt, hiszen ilyenkor több család is összegyűlhet viszonylag kis helyen. A nagyobb tömegben pedig a fertőződés esélye is nagyobb. Ez a megnövekedett rizikó természetesen akkor is fennáll, ha valaki nem a koronavírus szövődményei miatt hunyt el. Bár a temetések teljes betiltásától, a temetők lezárásától egyelőre sehol nem kell tartani, sok helyen azt javasolják, hogy korlátozzák az azon részt vevők számát, és az idősebb, 70 év feletti hozzátartozók, ismerősök inkább ne vegyenek azon részt. Érdemes előre tájékozódni az esetleges korlátozásokról, előfordulhat például, hogy csak meghatározott időpontokra lehet megszervezni a temetést, vagy maximalizálják a szertartás hosszát.

A temetkezési szolgáltatásokkal kapcsolatos ügyintézés régiónként, szolgáltatókként eltérhet. Egyre több helyen vezetik be vagy javasolják a személyes kontaktus nélküli (interneten, telefonon keresztüli) ügyintézést, és számos szolgáltató vállalja át az elhunyt szeretteitől az ügyintézést. Így nem kell bemenni a kórházba, önkormányzatba, hogy a temetéshez szükséges papírokat beszerezze.

Ha ezt a szolgáltatást nem vesszük igénybe, a temetés személyes intézésekor:

  • lehetőleg előre tájékozódjunk a szolgáltatásokról, kegyeleti kellékekről és előre egyeztessünk erről otthon, hogy a temetkezési irodában töltött időt csökkentsük;
  • ügyintézéskor maximum 2 családtag legyen jelen;
  • az ügyféltereken kívül várakozzanak, betartva az ajánlott távolságtartást;
  • lehetőség szerint foglaljanak előre időpontot az ügyintézéshez;
  • használják a kihelyezett kézfertőtlenítőt

Különleges szabályok vonatkozhatnak a temetésre

Fertőzött elhunyt személy esetén valószínű, hogy hamvasztást javasolnak. A temetkezésre, temetőkre vonatkozó szabályokról külön törvény rendelkezik, melyben megfogalmazzák, hogyan kell eljárni azokkal, akik fertőző betegségben hunytak el.

  • A halott elszállításához használt járművet a halottszállítást követően azonnal fertőtleníteni kell.
  • Nem fertőző betegségben elhunytaknál nem használható olyan koporsóanyag vagy kegyeleti termék, mely veszélyezteti a környezetet. Ettől a fertőző betegségben elhunytak esetén eltekintenek, például, mert a holttestet speciális nem lebomló fóliába tehetik.
  • Az elhunytat vízhatlan módon hézagmentesített, kellően szilárd koporsóba kell helyezni. 

Beszélne telefonon egy orvossal? Most ingyen kipróbálhatja! Kattintson IDE!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához