Ezeket látta már?

Koronavírus oltás: őszre elkészülhet az idei védőoltás ajánlás

koronavírus oltás omikron variáns Eris védőoltás

A szórványos megbetegedések a koronavírus-járvány újbóli felbukkanását jelentik?

A koronavírus jelenlegi veszélyeiről, új alvariánsáról, a megelőzésről, az emlékeztető oltás fontosságáról, a nyári fesztiválok kockázatairól, az emberiséget veszélyeztető további vírusokról is beszélt Oroszi Beatrix, a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Akinek tünetei vannak és a gyorsteszt pozitív eredményt ad, akkor az pozitív, azon nincs mit gondolkodni, akkor az illető fertőzött és fertőző.

Azok a szórványos megbetegedések, amiket tapasztalunk a környezetünkben, a koronavírus-járvány újbóli felbukkanását jelentik vagy valami teljesen mást?

Nagy valószínűséggel koronavírusról van szó. A koronavírus megjelenése óta minden évben láttuk azt, hogy augusztusban elindult egy-egy kisebb-nagyobb járványhullám. Ez nagyon gyakran összefügg azzal, hogy augusztus végén több fesztivál van, elindulnak a gólyatáborok, a fiatalok tömegekbe rendeződnek. Sokat számít az is, hogyha hőség van, akkor sokan otthon maradnak, zárt térben töltik a napjaikat. Ez nemcsak nálunk van így, hanem más európai országokban is. Ahol működik a surveillance, ott látják azt, hogy ilyenkor emelkednek az esetszámok.

De miért augusztusban? Miért nem inkább szeptemberben, amikor mindenki elmegy az iskolába?

A légúti járványokkal kapcsolatban sokan azt gondolják, hogy azok csak egy járványhullámot képesek okozni egy szezonban, ilyen például az influenza, egyszer van egy évben influenzajárványunk, jellemzően január végén, februárban kezdődik, és ezt követően március-áprilisban lezajlik. A koronavírus nem így működik. A koronavírus nagyon-nagyon gyorsan változik, ami azt jelenti, hogy egyik alvariáns jön a másik után. Ezeknek az a szuperképességük, hogy újra meg tudják fertőzni az embereket, azokat is, akik már korábban más variánssal megfertőződtek, és innentől kezdve végeláthatatlan hosszúságú kisebb járványhullámok sorozatát éljük meg. Ezt láttuk a múlt szezonban és most is ezt fogjuk látni. Az augusztusi pici járványhullám nem várja ki azt, hogy szeptemberben, októberben lesz megint egy újabb, valószínűleg egy másik variánssal.

Mitől ilyen flexibilis a koronavírus?

Ez egy RNS-vírus, és az RNS-vírus, miközben szaporodik, aközben nem tudja kijavítani a hibákat. A DNS-vírusok ki tudják javítani a hibákat, az RNS-vírusok nem. Ezeknek a hibáknak, a mutációknak nagy része szelektálódik, ami azt jelenti, hogy maga a mutálódott vírus nem marad életképes, illetve nem tud terjedésben jobbat mutatni, mint az elődje. De van néhány olyan, amelyik szerencsés, amelyiknek olyan mutációja van, hogy könnyebben bír terjedni az emberek körében. És mivel nagyon sokat szaporodik a vírus, nagyon sok mutáció van, ezért ezek a véletlen esetek előfordulnak és ezekből lesznek az újabb és újabb alvariánsok. Az RNS-vírusok flexibilitása abból adódik, hogy hibáznak, miközben egymást reprodukálják.

Amelyik gyorsabban terjed, az veszélyesebb is?

Az Egészségügyi Világszervezet pontosan azért, hogy mindenki számára megérthető módon megkülönböztesse ezeket a kategóriákat, eldöntötte, hogy lesz egy olyan kategória, ami különös aggodalomra ad okot. Ez azt jelenti, hogy gyorsabban terjed, súlyosabb megbetegedést is okoz és ezenkívül még azt is hozzávesszük az értékelésébe ezeknek a potenciális vírusoknak, hogy a szokványos megelőzési módszerek hatékonyak ellene vagy vesztettek a hatékonyságukból. Ha ezeknek a kritériumoknak megfelel egy alvariáns, akkor az különös aggodalomra okot adó. Hogyha nem, csak gyorsabban terjed, de, mondjuk, nem okoz súlyosabb megbetegedéseket és a védekezési módszereink is működnek ellene, akkor ez a megfigyelés alatt álló vírus, monitorozás alatt álló vírus. Ily módon különbséget tehetünk. Mostanában elég sokat lehet olvasni az EG.5 vagy Eris vírusról. Ez egy megfigyelés alatt álló vírus és nem okoz különös aggodalmat. Kockázatértékeléseink alapján ugyanis nem okoz súlyosabb megbetegedést, mint a korábbiak és a védőoltások is védenek ellene.

A különös aggodalomra okot adó vírusnak a három feltételből háromnak kell megfelelnie ahhoz, hogy ebbe a kategóriába kerüljön, vagy, mondjuk, elég kettő?

Ha gyorsabb terjedést, súlyosabb megbetegedést okoz, akkor már mérlegelheti az Egészségügyi Világszervezet, illetve a nemzetközi szakértői hálózat, hogy javaslatot tesz rá. Ez mindig attól függ, hogy egy bizonyos képességét tekintve a vírus mennyi plusz, illetve szuperképességre tett szert. Ha nagyon súlyos megbetegedéseket képes okozni, én azt gondolom, hogy akkor már mérlegelendő az, hogy különös aggodalomra okot adónak nevezzük. De mindig nagyon sok vita előz meg egy-egy ilyen döntést.

Jelen pillanatban van ajánlás arra nézve, hogy kinek milyen oltást kell vagy javasolt felvennie?

Nemzetközi ajánlások az idei védőoltási szezonra már vannak. A hazai védőoltás ajánlás egyelőre még nem jött ki, de nagyon várjuk, reméljük, hogy szeptember elején legkésőbb az is megszületik.

További részletek a teljes cikkben itt olvasható.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Covid Eris: ezt kell tudni a viszály istennőjéről elnevezett omikron-variánsról

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

koronavírus

Forrás: infostart.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához