Koronavírus: se információjuk, se eszközeik nincsenek a magyar háziorvosoknak

koronavírus

Nem úgy tűnik, hogy a magyar háziorvosok fel vannak készülve a koronavírus kiszűrésére: se védőfelszerelést, se tájékoztatást nem kapnak.

Az Index értesülései szerint a háziorvosok, gyerekorvosok, védőnők, iskolaorvosok legutóbb február 5-én kaptak tájékoztatást, azóta nem., ami több veszélyt is rejt magában. Akkor még csak 1 hetes lappangási időről tudtunk, pedig akár 2 hétig is megbújhat a háttérben a koronavírus.

A 3 héttel ezelőtti intézkedési rend mára már elavult, még sincs újabb?

3 hete még az egyszerű sebészi orr-száj maszk is elegendőnek tűnt, ma azonban már tudjuk, hogy az FFP3 típusú arcmaszk az, ami nagy százalékban képes védelmet nyújtani a fertőzés ellen - de ez sem jelent 100 százalékos biztonságot. Mellé szemüveg, szkafander és gumikesztyű, sőt, lábvédő zsák is kellene.

Az országos tisztifőorvos tehát érdemlegesen február 5-én kommunikált utoljára a koronavírussal kapcsolatban az orvostársadalommal, a háziorvosok szerint azóta viszont semmilyen tájékoztatást nem kaptak, bár úgy tudni, hogy kedden este frissítették az eljárási rendet, és az Index úgy tudja, csak azt frissítették, hogy hol jelent meg azóta a koronavírus.

A maszkok költsége az orvosokat terheli, ami nem kevés, hiszen egy vírusfilteres maszkot 4 óráig lehet viselni, így ki lehet számolni, 1 hónapban mennyit használhatna el egy orvos a munkája során.

Az Index egy orvos olvasója ezt írta a lapnak:

„több, az interneten árusító munkavédelmi céget is megkerestem, szerettem volna a szükséges eszközöket megvásárolni ( 2 személyre vonatkoztatva 5 napra elegendő felszerelés ára 50 000 Ft), de mindnél azt az információt kaptam, hogy országosan kifogyott a készlet, úgyhogy mindösszesen 10 db speciális maszkot sikerült beszereznem”.

Olvasson tovább! Ezek a koronavírus tünetei!

Kevés az információja az orvosoknak

Az orvosok olyan segítséget sem kaptak, hogy egy betegtől milyen információkat gyűjtsenek be, ami alapján eldönthetik, fennáll-e a gyanú, nem részesültek továbbképzésben sem. Egy másik orvos így nyilatkozott:

„A háziorvos az az előszoba, akihez legelőször be fog jönni a beteg, hogy nincs-e koronavírus fertőzése. Nem elég tájékozott a lakosság ahhoz hogy öndiagnózis után a Szent László Kórházba bemenjen.” (Magyarországon csak a Lászlóban van vírusdiagnosztika).

Szemüvegre lenne szükségük, továbbá olyan, egyszer használatos, hosszú ujjú ruhára, amit minden beteg után ki kellene cserélniük, ráadásul az utána már veszélyes hulladéknak minősül, ami további kötelezettségeket jelent, eközben pedig nekik minden beteget meg kell vizsgálniuk.

Forrás: Index.hu

Forrás: EgészségKalauz