Koronavírus: több oltóanyag lehet Magyarországon, mint ahányan oltásra jelentkeztek

#koronavírus #covid #nyájimmunitás #vakcina
2021.04.06.
Koronavírus: több oltóanyag lehet Magyarországon, mint ahányan oltásra jelentkeztek

Habár, egyre nagyobb az átoltottság, az oltásra regisztrálók száma nem növekszik ugyanolyan tempóban.

A Portfolió elemzése szerint, ha ilyen ütemben haladnak az oltások itthon, akkor április végére minden oltásra jelentkezett megkaphatja a koronavírus vakcinát - feltéve, ha mindenki elsőre elfogadja. Ez 4 millió fős átoltottságot jelenthet, ami azonban még mindig nem lenne elég a nyájimmunitáshoz, ugyanis ahhoz 80 százalékos átoltottság kellene - mondta el Bodrogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára az RTL híradójában.

Rusvai Miklós virológus is nyilatkozott az RTL Klubnak, aki azt mondta, ha Magyarország nem éri el az átoltottság megfelelő szintjét, akkor az immunitás másképp fog kialakulni a magyarok körében, és akik nem vették fel oltást, előbb-utóbb meg fognak fertőződni:

"Az átvészeléses immunitás fog terjedni, tehát egyre több ember kapja el a fertőzést, melynek következtében így is kialakul a nyájimmunitás"

Ebben az esetben azonban a virológus szerint nyárig nem csökken a kórházak terhelése és ősszel újból megnőhet az új fertőzések száma.

Ez is érdekelheti:

Falus András immunológus az ATV-nek azt nyilatkozta, hogy kizárólag a 2. vakcinát követően lehet beszélni nyájimmunitásról.

Forrás: RTL KLUB