Koronavírus vakcina: Szlávik elmondta, melyik a legjobb oltóanyag

#koronavírus #covid #Covid-19 #Szlávik János
2021.02.01.

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa elmondta a véleményét a vakcinákról.

Az elmúlt napok adatai alapján tetőzni látszik a Covid-19 járvány, és bízhatunk abban, hogy a számok csökkenni fognak - mondta el Szlávik János.

Kihangsúlyozta: az elsődleges szempont, hogy a koronavírus vakcina által megakadályozzuk azt, hogy súlyos állapotba kerüljünk, és megvédjük az életünket.

Kitért a Sinofarm kínai covid vakcinára is, ami inaktivált, szaporodásra képtelen vírusokat tartalmaz. Elmondta, hogy bár alacsonyabb hatékonyságú, de megakadályozza a súlyos fertőzés kialakulását és a halált.

Kifejtette, hogy bár a Magyarországra érkező koronavírus vakcinák különbözők, mindegyik alkalmas arra, ha megelőzhető legyen a halál és a súlyos lefolyású betegség. Szlávik a legjobb koronavírus vakcinának azt nevezte, ami már elérhető és Magyarországon van. Azt azonban hozzátette, hogy a koronavírus vakcinák mellékhatásai miatt figyelni kell, hogy mit adnak be például daganatos vagy allergiás betegeknek.

Ez is érdekelheti:

Szlávik János kitért arra is, hogy pénteken elsőként egy 44 éves, túlsúlyos, magas vérnyomásban szenvedő nő kapta meg a bamlanivimab gyógyszert, akinél nem tapasztaltak mellékhatást. Hozzátette, a bamlanivimab a koronavírus fertőzés korai fázisában alkalmazható: megakadályozza, hogy a beteg súlyosabb állapotba kerüljön. A gyógyszer megelőző terápiára alkalmas és a betegség maximum 10. napjáig hatékony.

Forrás: EgészségKalauz