Ezeket látta már?

Omikron elleni vakcina: ezt kell tudni róla, mielőtt oltat

koronavírus, oltás, vakcina

Ki és mikor kaphatja meg, mit javasolnak a nemzetközi szakértők?

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt a 4. oltás nemzetközi ajánlásáról:

"Az ECDC és az EMA közös állásfoglalása a most engedélyezett módosított (adaptált) COVID-19 elleni vakcinákról (2022. 09. 06.)

A most engedélyezett adaptált vakcinák csak emlékeztető oltásként használhatók olyan személyeknél, akik legalább elsődleges oltási sorozatban (kezdeti oltásokban) részesültek, függetlenül attól, hogy melyik vakcinát alkalmazták náluk.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) közös nyilatkozatot adott ki, amelyben naprakész közegészségügyi megfontolásokat közölt az újonnan engedélyezett, adaptált COVID-19 vakcinák használatával kapcsolatban az őszi-téli oltási tervezés támogatása érdekében.

Az EU a közelmúltban két új, frissített vakcinával bővítette arzenálját, a Comirnaty Original/Omicron BA.1 és a Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1 vakcinával. Amint a SARS-CoV2 vírus tovább fejlődik, a meglévő vakcinákat úgy alakítják át, hogy biztosítsák az uniós polgárok COVID-19 elleni optimális védelmét.

Az EMA által nemrégiben jóváhagyásra javasolt, emlékeztető dózisként használható két bivalens készítmény kibővíti az immunitást az aggodalomra okot adó változatokkal szemben, különösen az omikronnal és alvariánsaival szemben. Az immunrendszer kitétele a vírus mostani változatainak, hogy az felismerje a soronkövetkező változatokat, kulcsfontosságú a szélesebb körű immunválasz kialakításához.

Az adaptált emlékeztető oltások ajánlott használata

Bár ez az első két adaptált oltóanyag olyan 12 éves és idősebb személyeknél engedélyezett, akik legalább a COVID-19 elleni alapoltásban részesültek, az ECDC és az EMA azt tanácsolja, hogy ezeket az emlékeztető oltásokat elsődlegesen azoknak adják, akiknél nagyobb a kockázata a súlyos fertőzés kialakulásának bizonyos kockázati tényezők miatt. Ide tartoznak a 60 év felettiek, a legyengült immunrendszerűek és más veszélyeztetett személyek (12 éves kortól), akiknél alapbetegségük miatt nagyobb a súlyos COVID-19 kockázata, valamint a terhes nők. Emellett kiemelten kell kezelni a tartós ápolást biztosító otthonok lakóit és dolgozóit. Az egészségügyi dolgozók is szóba jöhetnek a SARS-CoV2 jövőbeli új hullámai miatti fokozott expozíciójuk és a jól működő egészségügyi rendszerekben betöltött kulcsszerepük miatt.

Őszi oltási menetrend

Az időben történő oltás és az emlékeztető oltások alkalmazása elengedhetetlen az emberek védelméhez és az egészségügyi rendszerek túlterheltségének megakadályozásához a őszi és téli COVID-19-esetek számának lehetséges megnövekedése előtt. Azoknak az oltásra alkalmas személyeknek, akik még mindig nem kaptak COVID-19 oltást, vagy akik nem kaptak emlékeztető oltást, javasolják, hogy jelentkezzenek az országukban javasolt oltásra.

Az eredeti COVID-19 vakcinák továbbra is védelmet nyújtanak a súlyos betegségek, a kórházi kezelés és a halálozás ellen, ezért elsődleges oltásra ezeket kell használni, és meg kell fontolni az emlékeztető oltások alkalmazását akkor is, ha újabb adaptált vakcinák még nem állnak rendelkezésre.

A jövőbeli adaptált vakcinák

A COVID-19 vakcinák összetételének további módosítása elkerülhetetlen a meglévő és jövőbeni keringő változatok kezelése érdekében. Az előzetes adatok azt mutatják, hogy a BA.1-hez adaptált jóváhagyott vakcinák által kiváltott immunválasz túlmutat a kiválasztott törzseken, és más omikorn-alvariánsokat is lefed, mint például a BA.2, BA.2.75 és BA.5.

A két most engedélyezett adaptált vakcina mellett, amelyek az omikron BA.1 alváltozatot és a SARS-CoV2 eredeti törzsét célozzák, az EMA egy olyan adaptált vakcinát is értékel, amely az eredeti törzs és az omikorn BA.4 és BA.5 alvariánsok ellen került kifejlesztésre. Folyamatban van a vakcinák felülvizsgálata is, beleértve a vírus béta variánsát is. Engedélyezés esetén ezek a vakcinák tovább bővítik az oltási lehetőségeket.

Az oltási kampányok során figyelembe veendő tényezők

Az EU-ban a nemzeti hatóságok hozzák meg a végső döntéseket a vakcinák alkalmazásáról, beleértve az emlékeztető dózisokat és az oltóanyagok típusát, figyelembe véve az olyan tényezőket, mint a fertőzés terjedése, a COVID-19 hatása a különböző populációkban és az új változatok megjelenése. Ezek az elemek határozzák meg, hogy az emberek milyen oltásokat kapnak és mikor, kockázati szintjük és járványügyi helyzetük alapján.

Az ECDC és az EMA továbbra is szorosan értékeli a kialakulóban lévő vakcinák hatékonyságát és epidemiológiai adatait, és ennek megfelelően frissíti ajánlásait."

Hivatkozás: https://www.ema.europa.eu/.../ecdc-ema-statement-booster...

Olvasson tovább!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához