Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Omikron: kiderült, meddig véd a Pfizer harmadik oltása

pfizer, omikron, omicron, biotech, oltás, harmadik oltás, vakcina

Friss kutatási eredményeket tettek közzé a Pfizer harmadik, emlékeztető oltásáról, amelyben azt vizsgáltak mennyi ideig hatásos az omikronnal szemben.

Eddig még nem foglalkozott kutatás azzal, hogy a harmadik oltás meddig véd az omikronnal szemben. Egy friss tanulmány szerint négy hónapig tartanak ki az omikront semlegesítő antitestek a Pfizer-BioNTech megerősítő oltása után – szúrta ki a Washington Post cikkét a Portfolió.

Csökken az immunitás 4 hónap után

A hétvégén megjelent tanulmány kitért többek között arra, hogy a 3 Pfizerrel oltottaknak egyelőre nincsen szükségük negyedik oltásra, mert az antitestek legalább 4 hónapig védekeznek az omikronnal szemben.

Egyelőre azt még nem tudni, hogy 4 hónap után hogyan csökken a védettség: hirtelen lezuhan vagy csak egy alacsonyabb szinten véd az omikronnal szemben. Az eredmények azért fontosak, mert korábban több tanulmány is alátámasztotta, hogy a második oltás után jelentősen csökken a védettség. Azonban eddig még nem foglalkozott kutatás azzal, hogy a harmadik oltás meddig véd az omikronnal szemben.

Emlékeztető oltásokkal leküzdhető a járvány?

A harmadik oltással kapcsolatban Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő úgy fogalmazott, hosszú távon a rövid időn belül adott emlékeztető oltások nem fognak megoldást jelenteni a koronavírus kivédésre, szükség lesz egy hosszú távon is fenntartható stratégiára:

"A gyógyszerengedélyezési hatóságok nemzetközi koalíciója (ICMRA) tartott egy szimpóziumot a Covid-19 variáns vakcinák témakörében. A kiadott összefoglalóból az derül ki izraeli adatok alapján, hogy a harmadik oltás után 3 hónappal az immunvédelem már csökkenni kezd. (Ily módon az oltási igazolvány tudományos alapja a korlátlan határidőről nem megalapozott, jegyezzük meg). Ugyanakkor a harmadik oltás Angliában egyértelműen és nagyon jelentősen csökkentette a súlyos esetek kockázatát." - írta Dobson a közösségi oldalán.

Negyedik oltás: kiderült, ezt okozza a 60 év felettieknél - olvasson tovább!

A Pfizer-BioNTech már egy új, omikron variánssal szemben is erős immunválaszt adó vakcina fejlesztésén dolgozik, amit legkorábban március-április folyamán engedélyeztethetnek.

Forrás: Portfólió
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához