Ezeket látta már?

Szívre és vesére is veszélyes betegség terjed Magyarországon

streptococcus, gyerek, gyulladás, fertőzés

Az utóbbi hónapokban hazánkban is megnőtt az esetek száma, főleg a gyerekek körében.

A baktérium a többi között tüszős mandulagyulladást, gennyes középfülgyulladást, arcüreggyulladást, homloküreggyulladást, kötőhártya-gyulladást, tüdőgyulladást okozhat.

Gyermekgyógyászok a Streptococcus A (GAS) baktérium által okozott kórképek gyakoribb előfordulására figyelmeztetnek. A fertőzések ellen nincs biztos megelőzés, például oltás, kizárólag a szigorú és megfelelő ideig alkalmazott antibiotikum-kúra vezet gyógyuláshoz. Ráadásul a fertőzésen való átesés sem biztosít védettséget. Mindenki veszélyeztetett, nem csak a gyerekek és az idősek vagy a krónikus betegek. Dr. Papp László, az RMC Clinics gyermekgyógyásza, infektológusa elmagyarázza, hogyan csökkenthető a fertőzés kockázata.

A streptocuccus kórképe

Az elmúlt hónapokban szerte a világon, így Magyarországon is gyakrabban okoz fertőzést egy már ismert baktérium. A fertőzésekért a Streptococcus A (GAS) felelős, amely úgynevezett gennykeltő baktérium.

2022 decemberében RSV-járvány (Respiratory Syncytial Virus), 2023. januártól áprilisig az utóbbi tizenhárom év leghevesebb influenza járványa zajlott, szokatlanul hosszú ideig tartó, széles járványgörbével. Emellett talán a korábbi évek távolságtartása miatti általánosan elmondható immungyengülés is hozzájárult ahhoz, hogy a streptococcus elleni védelem sok mindenkiben nagyon legyengült. Az alapvető higiéniás szabályok tömeges be nem tartása mellett ezért minden esély megvolt arra, hogy most már tömegesen és járványos formában lássuk a magyarországi lakosságban is a Streptococcus fertőzés különböző formáit. Ez nem meglepő, más országokban is hasonló tendenciákat dokumentálnak a járványügyi hatóságok.

A múlt ősz, tél és idei tavasz egészen mostanáig azonban olyan esetszám emelkedést produkált az én praxisomban, ami az elmúlt 30 év tapasztalatában példátlan. Tavaly ősszel Magyarországon egy ritkán látott kórkép tömeges előfordulását konstatáltuk a gyermek populációban: a Coxsackie A-16 vírus által okozott kéz-láb-száj hólyagos kiütéses betegséget. Már ekkor jónéhány GAS-fertőzést, skarlátos esetet lehetett látni. Tehát tudni lehetett, hogy a Streptococcus (GAS) cirkulál a magyarországi populációban.

- figyelmeztet a veszély fennállására Dr. Papp László.

A baktérium a többi között tüszős mandulagyulladást, gennyes középfülgyulladást, arcüreggyulladást, homloküreggyulladást, kötőhártya-gyulladást, tüdőgyulladást okozhat. A fertőzés következtében a fertőzött területen és környékén tályogok alakulhatnak ki. Nagyon súlyos, nem gennyes szövődmény a „rettegett” reumás láz, valamint a veseszövet gyulladás.

A legsúlyosabb esetekben a GAS invazív fertőzések okozója lehet, azaz a behatolási területet elhagyva véráram fertőzést, azaz szepszist, ritkábban akár szív-billentyű fertőzést, vagy akár távoli szervek másodlagos gennyes fertőzéseit (például agyhártya-gyulladás vagy agytályog) is eredményezhet.

- mondja el Dr. Papp László, az RMC Clinics gyermekgyógyásza, infektológus szakorvosa.

Szívbetegség is lehet a Streptococcus szövődménye

A GAS szempontjából egy másik behatolási terület a bőr: ebben az esetben a szőrtüszők útján vagy a bőr sérülésein keresztül jut be a kórokozó. Ilyenkor gennyes furunkulust, bőrtályogot láthatunk. Gyermekkorra jellemző felületesebb bőrfertőzés a gyakran látott impetigo, azaz magyar nevén ótvar. Gyermekek arcán az orrnyílás alatt és a száj körül látjuk sokszor. Ennél valamivel mélyebb bőrfertőzés az orbánc.

"Idősebbeknél főleg a rossz keringésű alsó végtagok bőrén fordul elő, és a vakarózás következtében történik a kórokozó behatolása. Gyermekeknél többnyire az arc és a nyak bőrén látható. A fertőzés magas lázzal jár és gyanú esetén azonnali vénás antibiotikum kezelést és kórházi felvételt igényel a beteg ellátása – hívja fel a figyelmet Dr. Papp László.

- Gyakori a skarlát is gyermekkorban, ezt az utóbbi hónapokban elég gyakran láthattuk is Magyarországon. Kezelése megegyezik a tüszős mandulagyulladás kezelésével. Egy másik ritka toxintermelő törzs okozza a kifejezetten súlyos, több szervi elégtelenséggel járó kórképet, melynek angol neve streptococcal toxic shock syndrome (STSS).”

Az elmaradó vagy elégtelen kezelés szövődményekhez vezethet.

Maradandó károsodás például az akut reumás láz kapcsán fellépő szívbelhártya-, szívizom- és szívkülhártya-gyulladás, illetve az ebből fakadó heveny szívelégtelenség vagy szívbillentyű-elégtelenség. A súlyos toxikus sokk szindróma esetében is sérülhet valamely szervrendszer oly mértékben, hogy tartós elégtelenség vagy funkciócsökkenés lépjen fel. Immunológiai jellegű következmény a veseszövet gyulladás, ez általában hónapok alatt kezelés hatására elmúlik. Az akut reumás láz ízületi megnyilvánulási formája egy olyan szövődmény, amely vándorló nagy ízületi gyulladással jár gyermekkorban – figyelmeztet Dr. Papp László.

Fertőződés

A fertőzés nem a levegőben terjed, mint a kanyaró, és nem is cseppfertőzéssel, mint az influenza, továbbá nem feco-orális módon, mint a szalmonella. A fertőző, azaz a kórokozót a felső légúti váladékában hordozó tünetes beteg vagy tünetmentes hordozó váladékaival való direkt kontaktus útján kapható el.

Tehát puszilkodás, csókolózás, közös szívószál/ivópohár használat, közös tálból való étkezés, evőeszközök megosztása útján. De a bőrgyulladásokkal járó fertőzéses betegek érintése is gyakran jár megfertőződéssel. A megfelelő személyi higiéné elmaradása, valamint a hatékony és gyakori kézmosás elmaradása vezet legtöbbször a fertőzés terjedéséhez.

Diagnózis

A klinikai diagnózist fel lehet állítani nagyon típusos esetben, például skarlát esetében a tünetegyüttes megléte alapján. De egyéb esetben pontos diagnózist mikrobiológiai vizsgálattal nyerhetünk.

A rendelőben vagy betegágy mellett néhány perc alatt elvégezhető gyorstesztre is lehetőség van, mely ugyanúgy antigén alapú, mint a COVID-19 járvány során megismert SARS CoV-2 Ag teszt. Negatív gyorsteszt eredmény kapcsán javasolt a kb. két napot igénybe vevő tenyésztéses vizsgálat elvégzése.

– avat be Dr. Papp László.

Kezelés

A fertőzést antibiotikummal kezelhető.

„A kórokozó GAS az elmúlt hét évtizedben alkalmazott antibiotikum kezelések ellenére megtartotta teljes penicilin érzékenységét. Az antibiotikum kezelés több célt szolgál, melyek közül a legfontosabb a reumás láz megelőzése. Másrészről nyilván a gennyes helyi, illetve távoli invazív fertőzések, szövődmények megelőzése is fontos. A kezelés célja a kórokozó teljes kiirtása a megtámadott testrészről, illetve a testből. Ennek a célnak minimum tíz napos kezelés tud csak eleget tenni.” – tájékoztat Dr. Papp László. - Többször is meg lehet fertőződni a kórokozóval, de folyamatosan, illetve hosszú ideig is lehet hordozó valaki gyakori tünetes fellángolásokkal. Nem érdemes ezzel a kórokozóval ujjat húzni. Gennykeltő kórokozóról van szó, az egyike az úgynevezett húsevő baktériumoknak” – hívja fel a figyelmet az orvos.

Mit lehet tenni a Streptococcus megelőzéséért?

Mindenki kifejezetten veszélyeztett, nincs egyetlen olyan betegségtípus sem, amely kifejezetten fokozott kockázatot jelentene, mert még a legeslegegészségesebb ember is súlyosan megbetegedhet váratlanul egy GAS-fertőzés kapcsán. Persze a gyerekek, és az idősek többször “esnek áldozatul” kötőszöveti, invazív és szövődményes fertőzéseknek. A személyes higiénia a legfontosabb, és kiemelten a kézmosás.

„Nyilván amikor valakinek fáj a torka, akkor mellőzni kell a pusziadást, evőeszközök megosztását, közös tálból ebédelést, közös pohár használatát. A környezeti felületekről a kezünkön átmenetileg megjelenhetnek ezek a baktériumok egy másik fertőző beteg korábban otthagyott nyálmaradványából, ezért fontos a kézmosás – hívja fel a figyelmet Dr. Papp László. - Olyan szülő, aki ótvaros vagy keléssel küszködő gyermeket kezel, vagy olyan kisdedet ápol, akinek az orrából bőséges genny ürül, szintén nagyon gondosan takarítsa a területet és kezelje a beszennyezett eszközöket fertőző hulladékként, és lehetőleg használjon az ilyen tevékenység során egyszer használatos gumikesztyűt is.”

Még több információ a skarláttal kapcsolatban:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Fülfájás nátha, megfázás után - ezeket javasolja a fül-orr-gégész

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#torokfájás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához