Szputnyik: ez lehet a baj az orosz vakcinával

szputnyik hatásossága, szputnyik védelem, szputnyik immunitás, szputnyik első oltás

Se a komplikációk, se a hatásosság nincs kifogástalanul feltüntetve a vakcináról közreadott adatokban.

Az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) vakcinastratégiai igazgatója szerint a következő hetekben még vizsgálják az orosz vakcinát, és világossá tették, hogyha a szakembereik nincsenek meggyőződve az adatok hitelességéről, az orosz vakcina nem fogja megkapni az engedélyt.

Vakcinák hatákonysága egy táblázatban: itt nézze meg, mit tud az oltása

Hiányos adatok a Szputnyikról

Habár a Lancet orvosi lap kedvezően értékelte a Szputnyik 3. klinikai fázisának adatait, a British Medical Journalben ellenvélemény jelent meg. Ebben a lapban nyilatkozott Vaszilij Vlaszov járványszakértő is Moszkvából, aki nem értette, hogy miért nem szerepelnek a Lancetben megjelenő táblázatban a vizsgálatban résztvevők 30%-ának a védettségi adatai, és a komplikációval kapcsolatos adatok sem teljesek.

Szerinte a komplikációkkal kapcsolatos adatok azért hiányoznak, mert az oroszok tudatosan eltüntették őket, hogy előnyös legyen az összehasonlítás a többi vakcinával.

A francia Florian Naudet professzort az zavarta a leginkább, hogy minden korcsoportban ugyanúgy biztonságos 90-92%-os eredmény jött ki, pedig általában nagyobbak a különbségek az egyes korosztályok között.

Szputnyik: csak júliusra lehet meg a WHO engedélye - olvassa el, miért

A brazilok visszautasították, a szlovákok júniustól oltanak vele

Április végén a brazilok nem engedélyezték a Szputnyikot, amit a szakemberek szerint komolyan kell venni, ugyanis ők szisztematikusan törekszenek arra, hogy elérjék azt a szintet, ahol az EMA és az amerikai FDA áll. A brazilok a vakcina minőségét kifogásolták elsősorban - a vakcinagyártó el is ismerte, hogy a tömeggyártás során akadnak problémák.

A szlovákoknál kiderült, hogy nem ugyanaz a vakcina került hozzájuk, mint amit a 3. klinikai fázisban teszteltek. Azóta a rend helyreállt, júniusban ott is elkezdenek oltani a Szputnyikkal.

Ez is érdekelheti:

Forrás: EgészségKalauz