Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Új koronavírus oltás: pár száz forint, és meglepően hatásosnak ígérkezik

koronavírus, delta varián, oltás

A koronavírus elleni új oltás, az indiai Corbevax hatásossága nagyon jó, és egy adagját pár száz forintból lehet legyártani.

Az amerikai közszolgálati rádió minapi jelentése szerint 2021 végén Indiában engedélyezték annak a koronavírus elleni vakcinának a használatát, ami segíthet megoldani a globális egészségügy egyik legnagyobb kihívását: hogyan lehet az alacsony jövedelmű országokat biztonságos, hatékony és megfizethető koronavírus elleni oltással ellátni - írja a HVG.

A Corbevax nevű készítmény egy régi, bevált technológián alapul, többek között ezért is jóval könnyebben előállítható, mint a jelenlegi covid-oltás, így még az alacsony jövedelmű országok is képesek lesznek gyártani.

Hasonló a technológia, mint a Hepatitis B elleni oltásnál

A vakcina alapját jelentő technológiát nagyjából két évtizeddel ezelőtt fejlesztette ki az amerikai George Washington Egyetem két kutatója, Peter Hotez és Maria Elena Bottazzi. A szakemberek olyan trópusi betegségek kezelésén és a megelőzésükre szolgáló vakcinán dolgoztak, amelyekkel kevesen foglalkoztak. Amikor azonban a 2000-es évek elején kitört a SARS-járvány, létrehoztak egy fehérje alegységű vakcinát.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adott vírus fehérjéjét használják fel az oltóanyagban, ami a szervezetben immunválaszt generál, de nem okoz betegséget. Erre a technológiára épül például a Hepatitis B elleni védőoltás is. A SARS elleni védőoltásra végül nem volt szükség, a koronavírus-járvány kirobbanásakor azonban újra elővették ezt a megoldást, majd elkezdtek azon dolgozni, hogy a Covid–19 ellen is használni lehessen.

Ennyire véd a variánsokkal szemben

Hotez úgy nyilatkozott, a megoldásra megpróbálták felhívni a döntéshozók figyelmét, ez azonban nem sikerült, a fókusz ugyanis az innováción volt. Pedig a szakember szerint létezik egy könnyen elérhető alternatíva, amivel az egész világot olcsón és gyorsan be lehetne oltani. A szakemberek ezért az alacsony jövedelmű országok felé fordultak, a technológiát pedig adományokból tökéletesítették. A kifejlesztett vakcina nagyjából 1,5 dollárba, vagyis körülbelül 450 forintba kerül.

Indiában 3000 önkéntessel tesztelték a vakcinát, és kiderült, az eredeti koronavírus ellen 90 százalékos, a delta variánssal szemben pedig 80 százalékos védelmet biztosít. Hogy milyen hatásfokkal dolgozik az omikron ellen, azt jelenleg vizsgálják.

Corbevax: megkapta a sürgősségi engedélyt

A Corbevax már megkapta a sürgősségi engedélyt Indiában, a Biological E pedig el is kezdte a gyártását. A kutatók elérhetővé teszik a védőoltás szabadalmát, így azt az alacsony jövedelmű országok is elkezdhetik gyártani. Van hátránya is a Corbevaxnak. Ilyen például az, hogy a védőoltást nem lehet olyan könnyen módosítani, mint egy mRNS-alapú védőoltást, így a különböző variánsok esetében lassabban lehet elkezdeni egy hatékonyabb védőoltás gyártását.

Moderna: néhány hét, és kész lehet az omikron elleni vakcina - olvasson tovább!

A szakemberek ugyanakkor úgy látják, ez még mindig egy viszonylag elfogadható kompromisszum annak fényében, hogy a vakcina olcsó, és nagyobb védelmet nyújthat annál, mintha nem lennének beoltva az emberek.

Forrás: HVG
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához