Friss koronavírus hírek ma

Újra berobbant a koronavírus Kínában - 3 várost lezártak

koronavírus, kína, Hszian, blokád

Gyorsan terjed Kínában a koronavírus, ezért három várost zártak le az országban. A blokád az országban 20 millió embert érint.

Anjangban 5,5 millió embert érint a kényszerintézkedés, amelyet tömeges tesztelésre hivatkozva rendeltek el a hatóságok, de az értesítés arról nem szólt, hogy a tesztelés után a zárlat véget ér. Hszianban 13 millió, a Henanban található Jücsouban pedig 1,1 millió ember él lezárás alatt - számol be a portfolio.hu.

Anjangban azután rendeltek el korlátozásokat, hogy hétfőn beigazolódott, ketten elkapták a koronavírus omikron változatát. A két eset a közlés szerint feltehetően kapcsolatban áll azzal a másik kettővel, amelyet a múlt hét végén azonosítottak a Pekingtől nem messze lévő Tiencsinben. Ezek az első olyan esetek, amelyeknél az omikron variáns nem külföldről érkezett az országba, hanem helybeli fertőződés történt.

A lezárt területeken a város lakói nem hagyhatják el otthonaikat, a nem alapvető árucikkeket árusító üzletek bezártak, és korlátozták a közlekedést is.

Hszianban és Jücsouban a delta variánst próbálják megfékezni; onnan omikronos esetet még nem jelentettek. Hszianban mintegy 2000 fertőzöttet találtak, és ez a város a legnagyobb járványgóc jelenleg Kínában.

1700 koronavírusos eset: lezártak egy 13 milliós várost Kínában. Olvasson tovább!

Mivel a koronavírus omikron variánsa minden korábbi mutációnál gyorsabban terjed, ezért komoly kérdés, hogy Kína mennyire tud sikeresen védekezni ellene a hagyományos "zéró tolerancia" stratégiájával. Amennyiben ez súlyos lezárásokhoz vezet, a gazdasági kár is nagy lehet, hiszen újra az ellátási láncok széttöredezéséhez vezethet.

Forrás: portfolio.hu