Ezeket látta már?

Középfülgyulladás: mit tehetünk, hogyan kezeljük otthon?

középfülgyulladás, tünetei, oka, kezelése, gyógymód

Mit tehetünk otthon, hogy a gyógyulás napjai elviselhetőbbek legyenek? Megelőzhető a középfülgyulladás?

A középfülgyulladás nagyon gyakori betegség, mely nemcsak a kisgyermekeket érintheti, hanem a felnőtteket is.

Fülfájás esetén, középfülgyulladás gyanújakor ajánlott orvoshoz fordulni, annak ellenére, hogy a betegség sok esetben néhány napon belül magától elmúlhat. A középfülgyulladásnak ugyanis több altípusa lehet, és gyakran bakteriális felülfertőződés okozza, melyet antibiotikummal kell kezelni. A beteg alapos vizsgálata és a terápia meghatározása azonban szakember feladata! Különösen akkor fontos az orvosi vizsgálat, ha a gyulladás rövid időn belül többször is kiújul, ha magas láz kíséri vagy ha a beteg a súlyosabb szövődmények nagyobb rizikójával néz szemben.

Házi módszerek a fülfájás ellen

Akár kell-e gyógyszert szednünk, akár nem javasolja ezt az orvos, a kellemetlen tünetek ellen néhány egyszerű, házi módszert is bevethetünk. A fülfájás – különösen a kisgyerekek esetében – igen fájdalmas lehet, megnehezíti az alvást, étvágytalanságot, ingerlékenységet okozhat, ezért a tünetek enyhítése jóval elviselhetőbbé teszi a gyógyulás napjait.

Különösen a kisgyerekeket viseli meg a fülfáfájás Különösen a kisgyerekeket viseli meg a fülfáfájás Forrás: EgészségKalauz

A fül melegítése régi, jól bevált módszer a fájdalom enyhítésére. A melegítéshez használhatunk meggymaggal töltött kis zsákot, de egy sóval töltött vastagabb zoknit is. Kipróbálhatjuk, hogy egy meleg vízbe mártott és alaposan kicsavart törülközőt teszünk az érintett fülre. Legyünk óvatosak, nehogy víz kerüljön a fülbe, illetve hogy a borogatás ne legyen túlságosan forró.

Mivel a középfülgyulladás sokszor felső légúti fertőzéssel együtt jelentkezik, a nátha, megfázás, influenza tüneteinek enyhítése a fülgyulladás ellen is hatásos lehet. Igyunk sok folyadékot, biztosítsuk a szoba megfelelő páratartalmát, kihasználhatjuk a gőzölés vagy az illóolajok erejét is – az eukaliptuszos vagy borsmentás fürdő segíthet kitisztítani a légutakat és fellazítani a letapadt váladékot. Nagyon fontos a gyakori orrfújás (kicsiknél az orrszívó porszívó használata), a légutak "átjárhatóságának", megfelelő szellőzésének biztosítása.

Nem árt, ha ismer néhány házipraktikát fülfájásra. Olvasson tovább!

Alváskor próbáljunk meg ne a gyulladt fülünkre feküdni, ez nemcsak a kellemetlen érzéseket fokozhatja, de a gyógyulást is késleltetheti. Ha kényelmesnek találjuk, enyhén meg is emelhetjük a fejünket néhány plusz párna segítségével.

Megelőzhető a középfülgyulladás?

A középfülgyulladás megelőzése szorosan összefügg a felső légúti fertőzések megelőzésével. Mossunk gyakran kezet, a gyakran használt tárgyakat rendszeresen tisztítsuk meg és fertőtlenítsük, kerüljük a már fertőzött személyek közelségét. Együnk mikrotápanyagokban gazdag ételeket, lehetőleg töltsünk sok időt a szabadban, és pihenjünk eleget – a stressz és a kialvatlanság egyaránt növelheti a fertőzések rizikóját! Lehetőleg kerüljük a dohányfüstös környezetet, a passzív dohányzást (természetesen, a dohányzásról is javasolt leszokni), mert a füst bizonyítottan növeli a középfülgyulladás kialakulásának esélyét, illetve a szövődmények rizikóját is.

Forrás: EgészségKalauz