Ezeket látta már?

Zöldes, sárgás orrfújás után a zsebkendő? Ezt jelenti

orrdugulás nátha megfázás orrfolyás köhögés nyálkahártya vírus baktérium

A megfázással a nátha is együtt jár, de nem mindegy, milyen a nyálka színe.

A megfázás általában orrfolyással kezdődik, majd ez egyre sűrűbb nyálkáva alakul. Először még csak tüsszögés, enyhe orrfolyás tapasztalható, de aztán egyre nehezebben tudjuk a váladékot eltávolítani.

Az orrfolyás természetes folyamat

Az egészséges ember is néha fújja az orrát, váladékot köhög fel reggelenként. „A nyálka teljesen normális dolog, nap mint nap termelődik a szervezetünkben” – nyugtat Jörg Lindemann professzor, az ulmi Fül-, Orr- és Gégészeti Klinika fül-orr-gégészeti klinikájának fül-orr-gégészeti orvosa.

A szervezet megpróbál megszabadulni a betolakodótól

Az orrnyálkahártya nedves, csillós hengerhámjainak az a feladatuk, hogy kivonják a belélegzett levegőből a száraz részecskéket, az apró csillószőrök pedig a kórokozókat tartják távol. Ehhez azonban nedves környezetre van szükségük, ellenkező esetben a vírusok megtelepednek rajtuk. Ennek elsődleges jele a tüsszentés és a vízszerű orrfolyás, amivel a szervezet szabadulni próbál a betolakodóktól.

A nyál fontos feladatokat lát el: nedvesen tartja a nyálkahártyát, elűzi a kórokozókat, felszívja a levegőből a port és a szennyeződéseket. Gyakorlatilag úgy működik, mint egy szemétszállító.

Ha megfázik, gyakran megváltozik a hártya állaga, és néha a színe is. Eleinte nagyon vékony és tiszta, ugyanakkor az orrnyálkahártya megduzzad, mindkettő védőmechanizmusként szolgál.

Az orr ily módon próbál megszabadulni a kórokozóktól – többnyire vírusoktól. Néhány nap múlva a váladék viszkózusabbá válik, de ilyenkor gyakran kezdődik a köhögés. Ha a hörgők nyálkahártyája begyullad, ott fokozott váladék halmozódik fel, amelytől a köhögési reflex igyekszik megszabadulni.

Mit jelent a nyálka színe?

A nyálka a fertőzés előrehaladtával megváltoztathatja a színét - például sárgás vagy zöldes színű. Egyelőre nincs magyaráz arra, hogy mi okozza ezeket a színváltozásokat, de valószínűleg szerepet játszanak az elhalt immunsejtek, amelyek a váladékban helyezkednek el. Különböző vizsgálatok során a kutatók gyakrabban találtak baktériumokat a sárgászöld színű nyálkahártyában, mint az átlátszó megfelelőjében. Sok esetben azonban nem lehetett kimutatni a baktériumokat.

A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a váladék színe nem egyértelműen jelzi, hogy vírusok vagy baktériumok okozzák. Ezért azt tanácsolják, hogy ne szedjen antibiotikumot, ha csak a nyálka színe változik. Konkrétabb információra van szükség: "Ha például a beteg zöldes köpetet köhög fel, lázas és nagyon rosszul érzi magát, ez bakteriális fertőzésre utalhat" - mondja Dr. Michael Barczok, az Ulmi Tüdőközpont tüdőgyógyász szakorvosa.

A megfázást elsősorban vírusok okozzák, de másodlagos bakteriális fertőzés léphet fel az érintett nyálkahártyán. Ezekben az esetekben az orvosnak kell eldöntenie, mikor van értelme az antibiotikum szedésének.

Nyáktípusok: mikor, mit használjon?

Normális és hasznos, ha egy influenzaszerű fertőzés során több nyák képződik, bár rendkívül bosszantó. Amíg vizes váladék folyik az orrból, az orrspray enyhítheti a tüneteket, mert csökkenti a nyálkahártya duzzadását. Fontos: maximum egy hétig használható.

Ha a váladék viszkózusabbá és csúszósabbá válik, a csillók kevésbé tudják mozgatni. Ez azt jelenti, hogy a kórokozók a helyükön maradnak. Sok folyadék javasolt, mert a víz cseppfolyósítja a nyálkát. Ha szív- vagy vesebetegségben szenved, beszélje meg orvosával, hogy mennyit ihat.

Az oldószerek (nyákoldók, köptetők) - például az acetilcisztein használata -, akkor javasoltak ha a nyálkán valóban erősen megtapadt a váladék. Ha nem ez a helyzet, a gyógyszer túlságosan hígíthatja a váladékot, az a hörgőkbe kerül, és nem éri el a torkot. Más köptetők, például a gyógynövényekből készültek, elősegítik a váladék képződését és eltávolítását, ezért bizonyos körülmények között hasznosabbak lehetnek, mint a patikaszerek. Kérdezze meg az orvosát és érdeklődjön a gyógyszertárakban, hogy mi a megfelelő önnek.

Inkább ne piszkálja az orrát!

Ha megfázás után kéreg képződik az orrában, ne piszkálja túl gyakran. Ez károsítja az érzékeny nyálkahártyát, és idővel kiszárítja. Próbálja inkább megnedvesíteni az orrát, például orrzuhannyal, tengervizes orrspray-vel vagy sóoldattal történő belélegzéssel. A megfelelő mennyiségű víz fogyasztása is pozitív hatással van. A kéreg ezután idővel magától leválik.

Ha a megfázás elmúlik, az érintettek még két-három hétig nyálkásodhatnak. Az orrban és a tüdőben a gyulladt nyálkahártya csak lassan tér vissza a megszokott állapotba. Ha azonban a köhögés több hétig tart, vagy ha vastag nyák marad az orrban vagy a hörgőkben, ezt orvosnak meg kell mutatni. Ha a megfázás a szokásosnál súlyosabb, vagy más tünetek jelentkeznek, mint például láz, erős torok- vagy fülfájdalom, mielőbb orvoshoz kell fordulni. Ne felejtsük el, hogy a tüneteket akár koronavírus-fertőzés is okozhatja.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Megfázás és nátha esetén ebben segíthet a tyúkhúsleves, a cink és az Omega-3

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

orrfolyás

Forrás: Fül-orr-gégeközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához