Ezeket látta már?

Ne fürödjön a gyerek a szökőkútban! Veszélyes baktérium is lehet a vízben

szökőkút, víz, legionella, hasmenés, kánikula

Bár a szökőkutakat eredetileg nem fürdésre tervezték, de a nyári kánikulák idején többen, főleg gyerekek szeretnek felfrissülni a vizükben.

Ha a szökőkutak vize szennyeződik, és nem gondoskodnak a megfelelő tisztításról, fertőtlenítésről, illetve ha a szökőkút nem üzemel folyamatosan, a kút belső felszínén olyan élőbevonat alakul ki, amit a hagyományos tisztítási technológiával nehéz eltávolítani.

Milyen fertőző baktériumok telepedhetnek a meg a szökőkutakban?

Legionella

A kialakult élőbevonat mellett a 25°C feletti vízhőmérséklet szintén kedvező feltételeket teremt számos mikroorganizmus elszaporodásához, közülük kiemelten fontos egy feltételesen kórokozó (opportunista patogén) baktérium, a Legionella. Ezek a baktériumok az egészséges emberre nézve veszélytelenek, azonban az immunrendszer akár átmeneti károsodása vagy teljesítőképesség-csökkenése esetén enyhébb-súlyosabb megbetegedést válthatnak ki.

A Legionella baktériumok kis csíraszámban szinte bármilyen édesvízi környezetben megtalálhatóak, innen a vízhálózatokon keresztül jutnak a szökőkutakba. A nyári kánikula idején az előbb említett kedvező feltételek elősegítik elszaporodásukat. Mivel a szökőkutakban üzemelés közben nagy mennyiségű vízpermet keletkezik, azaz a legionellákat tartalmazó vízből olyan kis méretű vízcseppek is képződhetnek, amelyek a tüdő léghólyagocskáiba is képesek lejutni, és helyileg gyulladást okozni.

A Legionella fertőzésnek két fő megnyilvánulását ismerjük, a heveny influenzaszerű tünetekkel járó, magától gyógyuló Pontiac-lázat; valamint a tüdőgyulladással járó legionárius betegséget, amelynek megjelenési formái változatosak: az enyhe köhögéstől és hőemelkedéstől kezdve a súlyos légzési elégtelenségig bezárólag.

Hasmenést okozó vírusok is lehetnek a szökőkút vizében

A szökőkút vizének esetleges szennyezettsége (talaj, állati ürülék) következtében a hasmenést okozó mikroorganizmusokkal (egysejtűek és vírusok) való fertőződés lehetősége is fennáll. A fertőződés lehetősége akkor áll fenn, ha a vizet véletlenül lenyelik (pl. pancsolás közben, vagy vizes kézzel élelmiszert megfogva). Az ilyen jellegű fertőzésekre különösen a gyerekek érzékenyek.

A vízpermet is okozhat gondot

Szintén problémát jelenthetnek azok a baktériumok, amelyek a töltővízzel jutnak a szökőkútba, majd ott a meleg, pangó víztérben elszaporodhatnak. A vízpermet belégzésével influenzaszerű megbetegedést, vagy tüdőgyulladást kaphatnak az arra érzékenyek, míg más baktériumok hasmenést, szem- és fülgyulladást, valamint bőrirritációt okozhatnak.

A gyógyfürdőkben is megbetegedhetünk? Itt az igazság - olvasson tovább!

Az esetleges fertőződéseket megelőzendő, fontos, hogy az emberek a kánikula idején is tartsák be a higiénés szabályokat, és ne használják fürdésre a szökőkutak vizét.

Forrás: Nébih