Ezeket látta már?

Gyomorégéssel küzd? Az ünnepek alatt ezekkel az ételekkel vigyázzon!

Betegségek
2021. december 30. 14:40
gyomorégés, gyomorfájás, reflux, étel, ünnep

A gyomorégés meglehetősen gyakori probléma, mely kellemetlen, fémes vagy keserű szájízzel, fájdalmas, égő mellkasi érzéssel, és puffadással jár együtt. Összeszedtük, mely ételeket érdemes mellőzni, ha el akarjuk kerülni a kellemetlen érzést.

Sok ember számára az ünnepi lakomázásoknak "elengedhetetlen" következménye a fájdalmas gyomorégés. Ez tulajdonképpen az a jelenség, mikor a gyomorsav visszacsorog a nyelőcsőbe, mert a gyomrot és a nyelőcsövet összekötő záróizom nem működik tökéletesen. A gyomorégés rizikóját számos dolog növelheti, a dohányzástól és a túlsúlytól kezdve a túl szoros ruhákig. Azonban az étrendünk rendkívül nagy szerepet játszik a gyomorégés megjelenésében. Bár sokat számít az egyéni érzékenység, van néhány étel, melyet javasolt kerülni, ha hajlamosak vagyunk a gyomorégésre.

Nem is gondolná, de ezek az ételek gyomorégést okoznak!

A csokoládé olyan vegyületeket tartalmaz, melyek gyengíthetik a záróizmot, a benne lévő koffein irritálható hatású, magas zsírtartalma miatt pedig lassabban dolgozza fel a szervezetünk, így hajlamosít a gyomorégésre. Izomlazító, illetve gyomrot irritáló hatásai miatt szintén problémás lehet az alkohol, ezért érdemes jelentősen csökkentei az elfogyasztott italok mennyiségét.

Erősen irritáló hatású – magas koffeintartalma miatt – a kávé, emellett csökkentheti a gyomrot és a nyelőcsövet összekötő záróizom hatékonyságát. Ez pedig nemcsak előidézheti a gyomorégést, de tovább is ronthatja a tüneteket. Más, magas koffeintartalmú italok, például az erős tea, is problémásak lehetnek az arra érzékenyeknél. Az energiaitalok pedig nemcsak az élénkítő vegyületek miatt okozhatnak panaszokat, hanem a bennük lévő szénsav is fokozza a gyomorégés tüneteit.

A gyomorbántalmakra hajlamosak általában nagyon érzékenyen reagálnak a savas zöldségekre, gyümölcsökre, például a paradicsomra vagy a citrus gyümölcsökre (és a belőlük készült termékekre), különösen akkor, ha ezeket éhgyomorra fogyasztják el. A magas savtartalom nemcsak a gyomrot irritálhatja, de a nyelőcsövet is. A hagyma és a fokhagyma is gyomorégést okozhat, egyrészt, mert erősen irritáló hatásúak, másrészt, mert csökkenthetik a gyomor kiürülésének ütemét.

Gyakran érzi úgy, hogy ég a gyomra? Íme néhány jótanács a leküzdéséhez!

Nemcsak a savas vagy irritáló vegyületeket tartalmazó ételek okozhatják a kellemetlen tüneteket, hanem azok is, melyek túlságosan sok időt töltenek a szervezetünkben, nehezebb megemészteni, feldolgozni ezeket. A zsíros húsok, a zsírban, olajban sült ételek (pl. a fánk) tovább vannak a gyomorban, így nagyobb nyomás nehezedik a nyelőcső záróizmára, így a gyomortartalom, gyomorsav visszacsoroghat a nyelőcsőbe. Zsírtartalma miatt szintén problémákat okozhatnak a zsíros sajtok.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# gyomor # gyomorgörcs # gyomorégés # gyomorsav # alkohol # étrend

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés