Ezeket látta már?

Sokszor felébred éjszaka? Pajzsmirigy probléma is kiválthatja

éjszaka ébredés oka pajzsmirigy

Az alvászavar hátterében gyakran mentális probléma áll, de betegség is okozhatja.

Az alvászavarok igen gyakori problémának számítanak, melyek nagyban kihatnak az illető mindennapjainkra. Dr. Békési Gábor PhD-t, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját kérdeztük a témában.

Az alvászavar kihat a koncentrációra

Olykor mindenkivel megesik, hogy nehezebben és rosszabbul alszik, ám általában egy idő múlva ismét visszatérnek a nyugodt éjszakák. Alvászavarról abban az esetben beszélünk, ha a probléma már tartósan, egy hónapnál tovább is fennáll, valamint a zavar már a nappali teljesítményre, hangulatra és közérzetre is kihat.

Ugyanis ha az illető nem képes elaludni, a gondolatai rabja, illetve ha gyakran felébred, úgy napközben fokozottan álmossá válik, a koncentrációkészség lényegesen csökken, és ez nem csak a munkahelyen ártalmas, de balesetveszélyes is lehet! Éppen ezért, ha a probléma tartósan megnehezíti a benne szenvedő mindennapjait, úgy érdemes kivizsgáltatni, mi is állhat a hátterében.

Szervi ok is állhat az alvászavar mögött

Bár alvászavar esetén a legtöbben pszichés okokat sejtenek a háttérben, ám könnyen lehet, hogy az ingerlékenység és a depresszió csupán következmény. Ugyanis a probléma hátterében nem ritkán szervi okok állnak (pl. kardiológiai, pulmonológiai, belgyógyászati, fül-orr-gégészeti, hormonális okok).

Lehet, hogy a pajzsmirigye a bűnös

Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája elmondása szerint a pajzsmirigy működési zavara gyakran vezet alvási problémákhoz.

"A pajzsmirigy zavarai számtalan tünetet produkálhatnak, és ezekből az egyik az alvászavar. Amennyiben a szerv túl sok hormont termel (pajzsmirigy túlműködés), úgy az anyagcsere fokozódik, és emiatt az összes testi folyamat felpörög. A beteg pulzusa szaporábbá válik, emésztése felgyorsul, menstruációs panaszokkal küzd, kevésbé tolerálja a meleget, izzad, valamint idegessé, stresszessé válik. Ez természetesen komoly hatást gyakorol az alvására is, nyugtalanabbul alszik, gyakran felébred"- magyarázza az endokrinológus. El sem tudja képzelni hányan küzdenek alvászavarral! Olvasson tovább!

A pajzsmirigy túlműködés okai, kezelése

Hogy valóban pajzsmirigyzavar áll a rossz alvás mögött, arról laborvizsgálattal lehet megbizonyosodni, mely során a TSH, T3, T4 és szükség esetén az ATPO szintjét ellenőrzik. Kóros eredmény esetén ultrahangon szemügyre veszik a pajzsmirigy méretét, szerkezetét, ugyanis előfordulhat, hogy golyva, esetleg göbök okozzák a fokozott hormontermelést.

Természetesen nem csak a szerv abnormális képe miatt fordulhat elő pajzsmirigy túlműködés, ugyanis a probléma autoimmun eredetű is lehet (Graves-Basedow kór). Ebben az esetben figyelemfelhívó jel lehet a beteg szemeinek kidülledése, és az emiatt fellépő merev tekintet. A szempanaszok hátterében az áll, hogy az antitestek a szemben lévő izmokat is megtámadják, gyulladást hoznak létre, ami duzzanatot, vizenyőt okoz.

Betegség vagy zavar? Ezek az álmatlanság kezelési módjai

Szerencsére a probléma az esetek többségében egyszerű gyógyszeres terápiával orvosolható, ám szükség esetén izotópos kezelésre szorul a beteg. Amennyiben nagyobb göbök, illetve strúma okozza a zavart, úgy műtéti beavatkozás lehet indokolt.

Forrás: Budai Endokrinközpont

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Pajzsmirigy gyógyszer: így szívódik fel a legjobban

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#pajzsmirigy alulműködés

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához