Ezeket látta már?

Vesekő és csontritkulás: ez a meglepő kapcsolat köztük

hormonális betegség oka jele vesekő csontritkulás tünete

A mellékpajzsmirigyet is érinthetik a hormonális problémák, amely hosszú távon vesekövet és csontritkulást is okozhat.

A mellékpajzsmirigy a pajzsmirigy hátsó oldalán található szerv, mely az ún. parathormon (PTH) termeléséért, a vér kalcium, valamint foszfor szintjéért és a csontok egészségéért felelős.

Így hat a mellékpajzsmirigy a vese működésére

A PTH a kalcium szintet növeli, míg a foszfátét csökkenti a vese foszfátürítése által. A mellékpajzsmirigynek lehet túl- és alulműködése is, melyek igen komoly problémákat okozhatnak. Amennyiben alacsony a kalciumszint, úgy a PTH mennyisége megnő, és kompenzálásként a csontokból elvonja az ásványi anyagot és csökkenti a vese kalcium-kiválasztását is.

Hogyan alakul ki betegség?

A mellékpajzsmirigy betegségei közül annak túlműködése a gyakoribb, melyet okozhat a túl kevés kalciumszint, és a szerv túl sok hormontermelése, illetve megnagyobbodása.

Az állapotnak létezik elsődleges, másodlagos és harmadlagos formája is, attól függően, miért magasabb a PTH szintje.

  1. Primer típus esetén a mellékpajzsmirigy önmagától termel több hormont, melyet adenóma, hiperplázia, esetleg daganat okoz.
  2. Szekunder esetben a vér kalciumszintje lecsökken, és ezt kompenzálja a szerv túlzott működése. Ennek oka általában veseelégtelenség vagy felszívódási zavar.
  3. Harmadlagos formája a hosszan fennálló másodlagos típusból alakul ki, mely során a szerv adenómássá válik.

Mivel a magas PTH szint kalciumot von el, ezért vezető tünetei a csontritkulás, vesekőképződés, ízületi fájdalmak, magas vérnyomás és a szívritmuszavar, de akár gyomorfekélyhez is vezethet. A betegség leginkább 40 éves kor felett jelentkezik és statisztikák szerint nőknél gyakoribb – mondja dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

A mellékpajzsmirigy betegség kezelése

A betegség laborvizsgálaton túl képalkotó eljárásokkal diagnosztizálható, melyet pontosíthat az ultrahang, mellékpajzsmirigy szcintigraphia, valamint csontsűrűség mérés. Ha bebizonyosodik a probléma, több terápiás lehetőség van, attól függően, mi is váltotta ki a betegséget: szükség lehet gyógyszeres kezelésre, diétára, de van olyan eset is, amikor kizárólag a műtét hozhat javulást.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Pajzsmirigyzavar és koffein: ezt tartsa be, ha kávézni szokott!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

pajzsmirigybetegség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához