Ezeket látta már?

Pajzsmirigyzavar és túlsúly: az orvos elmondja, hogyan lehet lefogyni

fogyás, hízás, pajzsmirigy, alulműködés, túlműködés

Sok pajzsmirigybeteg csak keservesen tud megszabadulni a felesleges kilóktól, de mi ennek az oka?

Rengeteg pajzsmirigybetegnek a testsúly kontrollálása jelenti a legnagyobb frusztrációt. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus arról beszélt, hogyan hat a pajzsmirigy rendellenes működése a testsúlyra, és hogyan érhető el a rendeződés.

Miért küzdhetnek túlsúllyal a pajzsmirigybetegek?

Elsősorban fontos tudni, hogy nagyon komplex kapcsolat van a pajzsmirigybetegségek, a testsúly és az anyagcsere közt. A pajzsmirigy hormonok szabályozzák ugyanis (többek közt) az anyagcserét, amit pedig úgy „mérhetünk”, hogy meghatározzuk a szervezet által egy adott ideig használt oxigén mennyiségét. Ha ez a mérés nyugalomban történik, alapanyagcseréről beszélünk. Valójában az alapanyagcsere mérése volt az egyik legkorábbi teszt, amivel felmérték a páciensek pajzsmirigyének állapotát.

Akiknek nem működött hatékonyan a pajzsmirigye, azoknál alacsonyabb volt az alapanyagcsere szintje, míg a túlműködő pajzsmirigy éppen ellenkezően hatott. Később a hormonszinteket is mérni kezdték és azt vették észre, hogy ha alacsony a pajzsmirigy hormonok szintje, az lassabb alapanyagcserét von maga után, a magas hormonszintek pedig fordítva hatnak. Mára már nem alkalmazzák az alapanyagcsere meghatározást a pajzsmirigy hormonműködés nyomon követésére, de az anyagcsere meghatározása fontos és használatos lehet például a diéta személyre szabott beállításánál.

"Az alapanyagcsere normális működésének felborulása összefügg az energiaegyensúly felborulásával. Ez utóbbi a táplálkozással bevitt és a test által felhasznált kalóriamennyiség közti egyensúlyra utal. Sok tanulmány bizonyította, hogy a pajzsmirigy hormonok szintjében bekövetkező változások megváltoztatják az energiaegyensúlyt és ezzel összefüggésben a testsúlyt is. Ezek az összefüggések ugyanakkor nagyon összetettek, ezért nem is szabad túlzottan leegyszerűsíteni azokat. Hiszen például sok más hormon, a fehérjék és egyéb kémiai anyagok is hatással vannak az energiafelhasználásra, a tápanyagbevitelre és a testsúlyra, ezért nem szabad kizárólag a pajzsmirigy állapotának változását, a működésbeli problémákat okolni a testsúly változásért" – ismerteti dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus.

Íme, a leggyakoribb kérdések a súlygyarapodással kapcsolatban!

Miért nő a testsúly a pajzsmirigy-túlműködés kezelésekor?

Mivel a pajzsmirigy túlműködés nem egészséges, nem „normális” állapot, az a súlyvesztés, ami az abnormális működés során előfordult, nem lesz fenntartható, ha ezt a működést újra a jó irányba tereljük a kezeléssel. Jellemző, hogy a túlműködés során leadott kilók visszajönnek a kezelés során

Mi az összefüggés a pajzsmirigy-alulműködés és a súlygyarapodás közt?

Mivel alulműködés esetén az alapanyagcsere is lassabb, szinte egyenes következményként kúszni kezdenek a kilók. Megfigyelhető, hogy minél súlyosabb az alulműködés, annál nagyobb arányú a hízás is. Természetesen az összefüggések és kapcsolatok ebben az esetben is nagyon komplexek, hiszen például azzal is számolni kell, hogy a súlygyarapodás nagy részben a só és a vízfelhalmozódásnak köszönhető. A jelentős hízás hátterében valószínűleg nem csupán a pajzsmirigy probléma áll, és akkor is gyanakodni kell más okokra, ha semmiféle más tünet nem jelentkezik a hízáson kívül.

Milyen mértékű fogyásra lehet számítani az alulműködés kezelésekor?

Mivel az alulműködés okozta plusz kilók jórészt a felhalmozódott só és víz miatt jelennek meg, az endokrinológiai kezelés csupán kisebb mértékű fogyást eredményezhet, átlagosan kevesebbet, mint a testsúly 10 %-a. Általában annyit vesztenek a súlyukból a páciensek, hogy elérik a betegség előtti súlyukat. Ugyanakkor, mivel ez gyakran egy lassan kifejlődő betegség, az is előfordul, hogy a kezelés során nem jelentkezik jelentős súlycsökkenés, de nem szabad elfelejteni, hogy a gyógyításnak nem csupán ez a célja, hanem a szerv normális működésének, és ezzel a szervezet egyensúlyának visszaállítása. Természetesen a pajzsmirigy probléma rendezésével a páciensek ugyanolyan hatékonysággal lesznek képesek az életmódváltásra és ezáltal a fogyásra, mint bárki, akinek nincs ilyen betegsége.

Mi a pajzsmirigy funkciója?

A pajzsmirigy egy kb. 5 cm nagyságú, pillangó alakú mirigy, amely a pajzsporc (ádámcsutka) előtt a nyakon helyezkedik el. A belső elválasztású mirigyekből álló endokrin rendszer része. Fő feladata az anyagcsere sebességének szabályozása a pajzsmirigyhormonok kiválasztása révén. Egészséges embereknél a súlya kb. 10-20 gramm. A pajzsmirigy hormonjai a jódtartalmú aminosav, az ún. tiroxin (T4), a trijód-tironin (T3) és a kalcitonin. Ezek a hormonok számos élettani funkciót befolyásolnak a szervezetünkben:

  • serkentik a szellemi fejlődést és a testi növekedést,
  • fokozzák a szervezet anyagcsere-folyamatait,
  • emelik a szervek fehérjeszintézisét,
  • befolyásolják a kalcium-anyagcserét,
  • fokozzák a szív érzékenységét más hormonokkal szemben,
  • pozitívan hatnak az izmok működésére.

Emellett szerepet játszanak a szexuális és agyi működésben is. A pajzsmirigyben termelt T4 csak enyhén befolyásolja a szervezet anyagcseréjének sebességét. A T4 eljut a májba és más szervekbe, ahol T3-á átalakulva válik aktív, az anyagcserét szabályozó hormonná. A T4 és T3 szintjét egy másik belső elválasztású mirigy, az agyban található hipotalamusz által termelt hormon szabályozza oly módon, hogy az agyalapi mirigyet a pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) termelésére készteti. A THS hatására pedig fokozódik a pajzsmirigy működése.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Miért van egyre több pajzsmirigybeteg? Ez lehet az oka

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

pajzsmirigy betegségek

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához