Ezeket látta már?

Ezzel a 7 orvosi tippel, nagy eséllyel megelőzheti az Alzheimer-kór kialakulását

Alzheimer-kór megelőzésése, mozgás, életmód

Érdemes az orvos prevenciós tanácsait mielőbb megfogadni, hiszen az Alzheimer-kórra jelenleg nincs gyógymód. A beteg állapotromlása igazából csak lassítható.

Orvosi ajánlások szerint néhány egyszerű változtatással hosszabb ideig megőrizhetjük agyunk egészségét, és csökkenthetjük az Alzheimer-kór, illetve az azzal összefüggő kognitív hanyatlás kialakulásának rizikóját. Kardiológus, illetve neurológus szakemberek szerint igen szoros az összefüggés a szív- és érrendszeri betegségek és a neurológiai problémák között.

Az évek múlásával az ereink falán egyre több és több úgynevezett plakk rakódik le, vagyis felesleges "hordalék", mely zsírokból, koleszterinből és egyéb anyagokból áll. A vérereink elveszíthetik a rugalmasságukat, és a plakkok leszűkíthetik a vér áramlását, sőt akár teljesen meg is akadályozhatják azt.

Ennek pedig rendkívül súlyos következményei lehetnek, a veseproblémáktól a szívbetegségekig. Ráadásul mivel az agyunkat is áthálózzák az erek, azok károsodása az idegrendszerünkre és az agyműködésünkre is hatással van – ennek a legismertebb "következménye" a stroke, de a tudósok szerint a demencia, illetve az Alzheimer-kór kialakulásában is szerepet játszik az agy nem megfelelő vérellátása.

Megelőzhető az Alzheimer-kór?

"A kutatási eredmények alapján az életmódunk nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek, de az időskori neurológiai problémák, így a kognitív hanyatlás, a demencia, és az Alzheimer-kór rizikóját befolyásolja" – mondta dr. Philip Gorelick neurológus, a Stroke című szakmai lapban megjelent ajánlás egyik összeállítója. "Azt régóta tudják az emberek, hogy milyen szabályokat kellene betartaniuk azért, hogy minél kisebb legyen náluk az agyvérzés vagy a szívroham rizikója. Az orvosoknak azonban arra is fel kell majd hívni a hozzájuk fordulók figyelmét, hogy ezeket a változtatások az idegrendszert érintő betegségek ellen is hatékonyak."

Dr. Gorelick és társai összesen 182 tanulmány és kutatás eredményeit vizsgálták meg. Elemzésükből kiderült, hogy hét olyan szokás, szabály és tényező is van, amely egyértelműen csökkenti az Alzheimer-kór és a demencia rizikóját.

7 tipp az Alzheimer-kór megelőzéséhez

  1. egészséges, kiegyensúlyozott étrend,
  2. rendszeres fizikai aktivitás,
  3. dohányzás kerülése.
  4. a normális testsúly (vagyis az esetleges túlsúlytól való megszabadulás);
  5. megfelelő vérnyomás(120/80 Hgmm alatt),
  6. megfelelő koleszterinszint(200 mg/dl alatt) és a
  7. megfelelő vércukorszint(100 mg/dl alatt).

"Ha rendszeresen sportolunk, egészségesen táplálkozunk és nem dohányzunk, akkor a vérereink sokáig rugalmasak és erősek maradnak, és a vér útja sem szűkül le" – mondta dr. Gorelick. "Ez pedig hosszú távon szinte felbecsülhetetlen előnyökkel jár együtt. Az agyunk és a szívünk egészségének védelmét már gyermekkorban elkezdhetjük, ha ugyanis korán elsajátítják a jó szokásokat a gyerekek, később könnyebb lesz ezeket betartani" – tette hozzá a szakember.

A neurológus szerint azért is különösen fontos, mert az Alzheimer-kór járványszerűen terjed: évente 7 millió új beteget diagnosztizálnak, és becslések szerint 2030-ra 75 millió demens beteg lesz a világon.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Demencia: ilyen közösségi élet mellett nagyobb rá az esélye nyugdíjas korban

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Alzheimer-kór

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához