Ezeket látta már?

Ennyire erős kapcsolatot mutat a magas vérnyomás és a demencia!

demencia magas vérnyomás kapcsolata kutatás

Ez az első bizonyíték a demencia kockázatának csökkentésére, amelyet egy ellenőrzött klinikai vizsgálat igazolt.

Négy éven át tartó a vérnyomás csökkentésével foglalkozó program eredményei azt mutatták, hogy az eljárás során alkalmazott beavatkozás nemcsak a vérnyomást csökkentette, hanem a demencia kockázatát is.

“Ezt a bevált, hatékony beavatkozást széles körben kell alkalmazni, így enyhíthetők a demencia globális terheit” - nyilatkozta Jiang He PhD, epidemiológus, az orvostudomány professzora.

Célszervi károsodás

“Ez az eredmény megnyitja a lehetőséget annak felismerésére, hogy a magas vérnyomás célszerv-károsodása ma már a demenciát is magában foglalja” - mondta Keith Ferdinand, MD, a Tulane Egyetemről.

“A kutatók képesek voltak csökkenteni a vérnyomást 157-ről 127,6-ra a beavatkozás során, 155-ről 147-re a kontrollcsoportokban – 22 mg Hg -, és ha megnézzük a különböző kimenetelek P- értékeit, nagyon erősek voltak" - mondta Ferdinand.

Közegészségügyi prioritás

Becslések szerint a demenciában élők száma világszerte a 2019-es 57,4 millióról 2050-re 152,8 millióra fog nőni. A korábbi vizsgálatokból hiányzott a minta mérete és időtartama, de ezek a tanulmányok a demencia nem számottevő csökkenéséről számoltak be a vérnyomáscsökkentő kezeléssel összefüggésben olyan betegeknél, akiknek magas vérnyomása vagy a kórtörténetében stroke szerepel.

Ennek az új vizsgálatnak az volt a célja, hogy tesztelje az intenzív vérnyomás-beavatkozás hatékonyságát a demencia és a kognitív károsodás kockázatának csökkentése érdekében.

A vizsgálat folyamata

A vizsgálatban 33 995 pácienst vontak be 325 faluból, olyan 40 év felettieket, akiknek kezeletlen magas vérnyomása volt. A betegek átlagos kezeletlen szisztolés vérnyomásuk > 140 Hgmm és/vagy diasztolés vérnyomásuk > 90 Hgmm, vagy kezelt átlagos szisztolés vérnyomásuk > 130 és/vagy diasztolés > 80 Hgmm.

Azok a betegek is alkalmasak voltak, akiknek a kórelőzményében szív- és érrendszeri betegség, krónikus vesebetegség vagy cukorbetegség szerepel, és az átlagos szisztolés vérnyomás > 130 Hgmm és/vagy diasztolés vérnyomás > 80 Hgmm hat mérésből, két különböző napon.

Az orvosok a protokoll alapján megkezdték a vérnyomáscsökkentő kezelést. Egészségügyi coachingot is végeztek az életmód módosításával és a gyógyszeres kezelés betartásával kapcsolatban, és megtanították a betegeket az otthoni vérnyomás monitorozására.

A 48. havi utóellenőrzés során a résztvevőket neurológusok értékelték, különféle teszteket végeztek, beleértve a páciens kórtörténetére és a demencia kockázati tényezőire vonatkozó adatokat, valamint neurológiai értékelést.

Az elsődleges eredmény az ok nélkül kialakuló demencia volt, amelyet a National Institute on Aging-Alzheimer's Association Alzheimer-kór diagnosztikai irányelveivel foglalkozó munkacsoportjainak ajánlásai alapján határoztak meg.

Szignifikáns különbségek voltak a csoportok között a demencia elsődleges kimenetelében, a kognitív károsodásban, illetve a halálozás, mint másodlagos kimenetelben is.

A súlyos nemkívánatos események gyakoribbak voltak a szokásos gondozási csoportban, és nem volt különbség a csoportok között az esések vagy ájulás előfordulása tekintetében.

Első végleges bizonyíték

Daniel W. Jones, a Jackson-i Mississippi Egyetem orvosa rámutatott, hogy a vizsgált csoport kardiovaszkuláris kimenetelekre vonatkozó korábbi eredményei, azt mutatták, hogy a szisztolés vérnyomás 130 Hgmm alá csökkentése a stroke, a kórházi kezelést igénylő szívelégtelenség és a szív- és érrendszeri betegségek halálozásának csökkenését is eredményezte.

"Egyértelmű előnye volt az intenzív vérnyomás szabályozásnak a demencia és a kognitív diszfunkció kockázatának csökkentésében" - mondta az orvos. "Nagyon fontos, hogy ez az első bizonyíték a demencia kockázatának csökkentésére, amelyet egy randomizált, ellenőrzött klinikai vizsgálat igazolt. Ez az eredmény alátámasztja azokat a megfigyelési adatokat, amelyek erős kapcsolatot mutatnak a vérnyomás és a demencia között. Mivel ez az első ilyen típusú felmérés, az eredmények megismétlése fontos lesz” – jegyezte meg.

(A China Rural Hypertension Control Project (CRHCP) eredményeit 2023. november 11-én mutatta be az American Heart Association (AHA) tudományos ülésszakán.)

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Egy Parkinson-kóros férfi élete teljesen megváltozott a gerincimplantátum után

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

demencia

Forrás: medscape
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához