Ezeket látta már?

Először égnek, majd elhalnak az idegek - ez a polineuropátia

szedules_2

Sokféle betegség okozhat polineuropátiát, vagyis amikor több ideg is roncsolódik egyszerre. Mi ez a betegség és hogyan ismerhetjük fel a tüneteit?

A neuropátiát, vagyis az idegek sérülésével, roncsolódásával összefüggő problémákat több módon is csoportosíthatjuk, például az alapján, hogy egy vagy több ideg érintett-e. A polineuropátia azt jelenti, hogy több ideg is károsodott egyszerre.

A mononeuropátia csak egy-egy ideg roncsolódásával együtt járó zavar. A polineuropátia ezzel szemben a perifériás idegrendszerbe tartozó több ideget is érinti egyszerre, a test különböző részein. A polineuropátiával összefüggő érzékelési vagy motoros problémák, a fájdalom vagy a gyengeség általában szimmetrikusan jelentkezik a test két oldalán. A neuropátiás panaszok legtöbbje a polineuropátiák közé tartozik.

A polineuropátia lehet krónikus – ez esetben hónapok, évek alatt alakul ki –, illetve akut. Az akut, szimmetrikus polineuropátia igen ritka betegség, mely például a Guillain-Barré szindrómával függ össze. Az akut polineuropátia – melynél a tünetek néhány óra vagy nap alatt jelennek meg – akár életveszélyes is lehet, ezért haladéktalanul orvoshoz kell vele fordulni!

Mi okozhat polineuropátiát?

Számos dolog okozhatja az idegek károsodását, gyógyszerektől és mérgező kemikáliáktól a krónikus betegségeken át a sérülésekig. A polineuropátia kialakulásának hátterében állhat örökletes, genetikai eredetű ok. Ezeknél a neuropátiás tünetek már gyermekkorban, fiatal felnőttkorban megjelenhetnek.

Bizonyos autoimmun betegségek, például a Sjörgen-szindróma vagy a lupusz tünete is lehet a polineuropátia. A szerzett polineuropátia általában az idősebbekre jellemző, és gyakran az életmóddal (illetve az életmód "következményeként" kialakuló betegségekkel) van összefüggésben.

A polineuropátia egyik leggyakoribb oka a cukorbetegség, a kutatások szerint minden ötödik diabéteszes beteget érinti a neuropátia valamely formája. Emellett többek között fertőző betegségek szövődményeként is kialakulhat a polineuropátia, előfordulhat idegsérülés például a Lyme-kóros, övsömörös vagy a hepatitiszes betegeknél.

Az alkoholizmus szövődményeként is kialakulhat a polineuropátia, egyrészt mert az alkohol károsíthatja az idegeket, másrészt mert az alkoholizmus igen gyakran különböző táplálkozási hiánybetegségekkel jár együtt, melyek szintén növelik a polineuropátia rizikóját.

A vitamin- és tápanyaghiányos táplálkozás természetesen alkohol nélkül is hozzájárulhat a polineuropátia kockázatának növekedéséhez: elsősorban B-vitaminokra és E-vitaminra van szüksége a szervezetünknek, hogy az idegeink megfelelően működjenek.

A polineuropátia lehetséges tünetei

A polineuropátia érintheti az érzékelést és a mozgást is. A legjellemzőbb tünetek között találhatjuk a gyengeséget, fáradékonyságot, a lassabb reflexeket vagy az ügyetlenebb mozdulatokat; az érzékeléssel összefüggő tünetek lehetnek például az égető fájdalom, a bizsergés, a viszketés, a zsibbadás vagy az érzéketlenség.

Idegrendszeri betegséget jeleznek a tünetek, olvasson tovább róla!

A polineuropátia szimmetrikusan jelentkezik, a test jobb és bal oldalát egyaránt érintheti. A tünetek gyakran a lábakban jelentkeznek először vagy a legerőteljesebben, de fokozatosan más testrészek is érintetté válhatnak. Az, hogy milyen tünetekkel fordul valaki orvoshoz, illetve azok mely területen jelentkeznek, segíthet a pontos diagnózis felállításában, ez pedig nélkülözhetetlen a polineuropátia kezeléséhez. A neuropátiás panaszok csökkentéséhez, teljes megszüntetéséhez elengedhetetlen az alapbetegség ismerete és megfelelő terápiája.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához