Ezeket látta már?

Gyakran zsibbad a lába? Akár ez a betegség is okozhatja

isiász, lábzsibbadás, tünet kezelés

Az idegzsábáknak elsősorban az arcidegzsába és az isiász nevű formája ismert. A tipikus tünetekről és a kezelési lehetőségekről fontos, hogy tájékozódjunk.

Nagyon sokféle panaszt nevezhetünk neuropátiás fájdalomnak, hiszen azt sok különböző dolog okozhatja, beleértve az idegkárosodást, az idegirritációt, a fertőzést vagy más betegségeket. dr. Prinz Géza, a FájdalomKözpont neurológusa, pszichiáter, infektológus szerint egészen nagy betegségcsoportot ölelnek fel az úgynevezett neuropátiás fájdalmak.

Mi jellemző a neuropátiás fájdalomra?

A neuropátiás fájdalom tulajdonképpen a perifériás vagy központi idegrendszer egyes részeinek elsődleges károsodása vagy működészavara által okozott fájdalom. Ennek a fájdalomnak a fő típusai a trigeminalis neuralgia, azaz az arcidegzsába, a posztherpeszes neuralgia, vagyis az övsömört követő idegfájdalom, a diabetikus neuropátia, avagy a cukorbetegek idegfájdalmai, érzéskiesése, a posztoperatív idegfájdalom, az isiász (a derékból kiinduló, alsó végtag hátsó oldalába sugárzó idegfájdalma), és az alagút szindrómák.

Melyek az un. „polyneuropátiás” idegfájdalomra jellemző tünetek?

 • égő, viszkető, szúrásszerű, bizsergő érzés
 • a fájdalom minden alkalommal az érintett ideg mentén jelentkezik, előfordul, hogy jön és megy, de állandóan is jelen lehet, mozgásra fokozódhat
 • érintésre és hidegre jelentkező túlérzékenység
 • még a finom nyomás is zavaró, sőt fájdalmas lehet
 • gyengeség, érzéskiesés
 • az érintett terület mentén elhelyezkedő izmok akár a mozgásképtelenségig is elgyengülhetnek

A két leggyakoribb fájdalom: isiász és arcidegzsába

Ülőideg-gyulladásnak, ülőideg zsábának is nevezik az isiászt, ami nevét az emberi szervezet leghosszabb idegéről, a nervus ischiadicus nevű ülőidegről kapta. Az isiász nem önálló kórkép, hanem a gerinc deréki szakaszából eredő fájdalmas tünetek együttese, amelynek okai szerteágaznak, de az ülő életmód feltétlenül kockázati tényezőnek számít.

A leggyakoribb kiváltó okok közé tartozik ezen felül a porckorongsérv, az ágyéki gerinccsatorna-szűkület, gyulladás vagy keringési rendellenesség. Előfordul, hogy egy rossz mozdulat, helytelenül végzett emelés miatt alakul ki a fájdalom, és igen ritka esetben daganat is okozhat ilyen tünetet. Az isiásznál a vezető tünet az alsó végtagi fájdalom, melyet köhögés, tüsszentés, hasprés jelentősen fokozhat, de jelentkezhet zsibbadás, érzéskiesés, szúró érzés, ügyetlenebb mozgás, esetleg izombénulás, súlyos esetben pedig akár vizelet- vagy széklet-visszatartási képtelenség jelentkezik.

Az arcidegzsába oka leggyakrabban az, hogy egy érkacs az agytörzs mentén nyomni kezdi az arc érzőidegét, ami sokszor több idegágra is kiterjed. Az esetek döntő részében csak az egyik arcfélen jelentkező fájdalom előjelek nélkül, hirtelen lép fel, és általában igen hamar el is múlik, ám van, hogy heteken át elő-előbukkan. Az arcidegzsába okozhat görcsös, zsibbadásos érzést, nehezített beszédet, rágási nehézséget is.

Mit tehet a neurológus?

"A neuropátiás fájdalom kezelése nem könnyű és főként nem automatikus feladat, hiszen a kezelésről a fájdalom okától, helyétől és súlyosságától függően kell döntenünk. Az első lépés, hogy ki kell derítenünk az idegprobléma eredetét, és amennyiben lehet, magát a kiváltó okot kell kezelni" – hangsúlyozza dr. Prinz Géza, a FájdalomKözpont neurológusa, pszichiáter, infektológus. - Emellett természetesen gondoskodnunk kell a megfelelő fájdalomcsillapításról is. A jó hír, hogy számos hatékony kezelési mód áll rendelkezésre, beleértve a következőket:

 • személyre szabott gyógyszeres gyulladáscsökkentő kezelés
 • gyógytorna és gyógymasszázs, amely enyhíti a nyomást az idegeken
 • Mckenzie torna, ami a gyulladás miatt letapadt idegeket mobilizálja
 • természetes hatásmechanizmusú kezelések, mint az orvosi kollagén injekció vagy a lökéshullám terápia
 • szükség esetén a vashiányos vérszegénységet kezelése
 • életviteli javaslatok, mint gerinctréning, megfelelően kialakított munkaállomás, íróasztal, alváshoz közepesen kemény matrac

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Isiász: gyulladás és daganat is állhat mögötte

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

isiász

Forrás: Fájdalomközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához