Ezeket látta már?

Hatalmas áttörés: a magyar fejlesztés egy perc alatt segíthet felmérni a demencia kockázatát

Hatalmas áttörés: a magyar fejlesztés egy perc alatt segíthet felmérni a demencia kockázatát

Egyperces beszédteszt segíthet felmérni a demencia kockázatát: a teszt olyan paramétereket elemez, mint például, hogy valaki milyen gyorsan beszél, haboz-e, amikor beszél, mennyi ideig tart a habozás, és hány néma szünetet tart.

A Szegedi Tudományegyetem munkatársai speciális beszédelemzési módszert fejlesztettek ki, hogy kiderüljön fennáll-e valakinél a demencia kialakulásának kockázata a jövőben.

A demencia a memóriát, gondolkodást és a szociális képességeket befolyásoló tünetcsoport leírására szolgáló állapot. Ilyenkor az agyban található idegsejtek károsodnak, más idegsejtekkel való kapcsolataik megszakadnak. A kor előrehaladtával nagyobb eséllyel fordul elő, de a folyamat már jóval korábban megkezdődhet.

Az állapot súlyosan korlátozhatja az érintettek mindennapjait, így jelentősen beszűkítheti általános tevékenységüket és ronthatja kedélyüket. A demencia progresszív, vagyis a tünetek fokozatosan súlyosbodnak. Bár az idős életkor erős provokáló faktora az állapotnak, ám nem tekinthető az öregedés természetes velejárójának.

Magyar fejlesztés, mellyel megjósolható a demencia kialakulása

A Szegedi Tudományegyetem munkatársai Kálmán János MD, PhD vezetésével kifejlesztettek egy automatizált beszédelemzési módszert, az ún. Speech -Gap Test-et (S-GAP Test), amely a beszélgetés során bekövetkező időbeli változásokra fókuszál. Ennek elemzése ugyanis egyszerű és hatásos módszer lehet az enyhe kognitív károsodások kimutatására - ezáltal kiderülhet hogy fennáll- e a demencia kialakulásának kockázata a jövőben.

Időbeli beszédparaméterek

„A teszt olyan paramétereket elemez, mint például a beszéd gyorsasága, a habozás, a habozás időtartama, illetve az, hogy az illető hány szünetet tart. Ez mindössze 60 másodperces beszédmintával vizsgálható” - mondta el Kálmán János a Medscape Medical Newsnak, hozzátéve, hogy más, jelenleg fejlesztés alatt álló automatizált beszéd- és nyelvi eszközöknek sokkal hosszabb hangmintára van szükségük.

Bár az S-GAP tesztet magyar anyanyelvűek hangmintáiból fejlesztették ki, a kutatók bebizonyították, hogy angol és német anyanyelvűek mintáival is ugyanolyan jól működik. Jelenleg a tesztet spanyol hangminták felhasználásával fejlesztik tovább.

Kálmán JÁNOS a 32. Európai Pszichiátriai Kongresszuson ismertette eredményeit.

Szűrésnek hatékony, ám nem diagnózis

Fontos, hogy a módszer nem diagnosztizálásra szolgál. Célja „csupán” a kezdeti átvilágítás lenne, hiszen az orvosok körében végzett országos felmérés szerint egy átlagos konzultáció során igen kevés idő jut a standard kognitív tesztek elvégzésére.

Az eredeti elképzelés ezért az volt, hogy a módszer az alapellátásban dolgozó orvosoknak nyújtana segítséget, hogy jelezze feléjük az esetleges kognitív problémákat, mely alapján további vizsgálatot rendelhetnek el. Azóta a terveik annyiban változtak, hogy ezt a fejlesztést szélesebb körben szeretnék terjeszteni, hogy a jövőben bárki megvásárolhatná és letölthetné a tesztet az internetről.

A hosszú távú cél a S-GAP teszt egy kifinomultabb változatának kidolgozása, melynek során a temporális beszéd paramétereket kombinálnák az enyhe kognitív károsodás vagy az Alzheimer-kór biomarkereivel. Ez már a klinikák és a neurológusok számára is használható lenne diagnózis céljából.

Megelőzhető így a probléma?

Felmerülhet a kérdés, hogy mi történik azokkal, akikről a teszt használatával kiderül, hogy nagyobb náluk a demencia kockázata?

„A demencia kockázati tényezőinek kezelése valószínűleg kulcsfontosságú lesz” - mondta Robert Perneckzy, MD, MBA, a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem transzlációs demenciakutatás professzora.

„Tehetünk ugyanis olyan dolgokat a személyes kockázatok mérséklése terén, amelyek nagy hatással lehetnek a demencia fellépésének kockázatára az élet későbbi szakaszában”.

„A beszédalapú felmérések újabb lehetőséget nyitnak arra, hogy időt takarítsunk meg orvosként, és még mielőtt valaki memóriaklinikára kerülne, elvégezzük az értékelést” – mondta Perneckzy.

Az S-GAP teszt jelenleg fejlesztés alatt áll a Szegedi Tudományegyetemen.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Demencia: ez lehet az egyik legkorábbi előjele az elbutulásnak

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

demencia

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához