Ezeket látta már?

Videorendszerrel a stroke leküzdésére!

Állandó videokapcsolatot épít ki egymás között a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DEOEC) Neurológiai Klinikája és a Nagyváradi Egyetem Neurológiai Klinikája, ezzel a romániai térségben a stroke-betegek sürgősségi ellátásán javítanának.

Csiba László professzor, a debreceni klinika igazgatója a közös projekt csütörtöki debreceni sajtótájékoztatóján elmondta: a mintegy 50 millió forintos, uniós pályázati pénzből megvalósuló rendszer lényege a DEOEC szakembereinek bevonása a romániai betegek kezelésébe.

Videorendszerrel a stroke leküzdésére!

Az E-Health-nek nevezett, februárra kiépülő rendszerrel átküldött CT-kép és speciális kameraképek segítségével a debreceni neurológusok véleményezhetik és szakmai tanácsaikkal kiegészíthetik a határ túloldalán folyó kezelést.

A professzor felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon és Romániában is a stroke a harmadik leggyakoribb halálozási ok, hazánkban pedig a bénulásos esetek első számú felelőse. Az ilyen esetekben szükséges vérrögoldó kezelés - a központi idegrendszer speciális tulajdonságai miatt - jelenleg a szélütést követő három órán belül alkalmazható eredményesen - mutatta be, leszögezve, hogy ez gyors és pontos szervezést, magas szintű ellátást és CT-vizsgálatot igényel.

Mint mondta, a bénulás vagy akár a halál megelőzésében kulcsfontosságú a gyorsaság, minden perc számít az agy vérellátásának helyreállításában, így a szakszerű beavatkozás jelentősen javíthatja a stroke-betegek esélyeit.

Csiba László megemlítette, hogy a debreceni vérrögoldó-kezeléses eljárás magas színvonalú, a hazai ellátásoknak az idén mintegy 15 százalékát náluk látják el.

Carmen Pantis és Anamaria Jurcau a román fél képviseletében elmondta, hogy az együttműködéssel mintegy 600 ezer ember ellátása javulhat. A nagyváradi kórházba évente körülbelül 60 ezren kerülnek be stroke-kal, adataik szerint pedig a - Romániában kevéssé megoldott - vérrögoldó kezeléssel naponta legalább egy beteg állapotán lehetne javítani.

A projekt részét képezi az állandó összeköttetésen túl egy közös honlap létrehozása, amelyen a szakmát és a betegeket románul és magyarul naprakész információkkal látják el a megelőzés jegyében, valamint intézmények közötti rendszeres konzultációkat és tapasztalatcserét fognak tartani.

Forrás: MTI