Ezeket látta már?

Vívmányok: autoinjektor az epilepszia kezelésében

Autoinjektor segíthet az epilepszia kezelésében. Az epilepsziás rohamok évente több mint 55 000 emberéletet követelnek az Egyesült Államokban, de egy új gyógyszeradagoló rendszer segítséget jelenthet a rohamok megelőzésében, derült ki egy amerikai tanulmányból.

"Ez a tanulmány rendkívül fontos az epilepsziás emberek számára. Az epilepsziás rohamok hosszútávon súlyos agykárosodást, és egyéb komoly sérüléseket okozhatnak, de minél korábban kezelni kezdik a betegséget, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a rohamok intenzitása fokozatosan lecsökken, amivel el lehet kerülni az agykárosodást" - mondta Dr. Jacqueline French, a tanulmány külső szakértője, az Amerikai Epilepszia Társaság alelnöke.

Vívmányok: autoinjektor az epilepszia kezelésében

Az epilepsziás emberek szervezetébe első körben intravénás úton szokták bejuttatni a rohamot csillapító gyógyszereket, de ez meglehetősen körülményes és időigényes eljárás. A mentőorvosok részvételével végzett tanulmány azonban megállapította, hogy az autoinjektor segítségével közvetlenül a páciens combizmaiba fecskendezett gyógyszer ugyanolyan hatásos és biztonságos, mint az intravénás kezelés, mondta Dr. French, a New York-i Egyetem Langone Orvosi Központjának neurológia professzora.

A kutatók megállapították, hogy az autoinjektor segítségével beadott midazolammal kezelt páciensek 73 százalékánál elmúlt az epilepsziás roham, mire kiérkeztek a mentők, míg az intravénásan beadott lorazepam nevű gyógyszer csak a páciensek 63 százalékánál szüntette meg az epilepsziás tüneteket a mentők kiérkezéséig.

"Szintén nagyon fontos szempont, hogy az autoinjektor használata teljesen egyszerű, az epilepsziás páciens családtagjai is könnyedén beadhatják a gyógyszert, míg az intravénás kezeléshez orvosi segítségre van szükség" - magyarázta Dr. Cynthia Harden, a manhasseti Cushing Neurológiai Intézet epilepszia részlegének vezetője.

Az Amerikai Neurológiai Zavarokat Kutató Intézet (NINDS) által támogatott tanulmány részleteit a New England Journal of Medicine című tudományos folyóiratban publikálták.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához