Ezeket látta már?

Ha így néznek ki az ujjai, az súlyos tüdőbetegség tünete is lehet

IPF, tüdőfibrózis, kéz, tenyér

Ez a tüdőbetegség olykor szokatlan tünetekkel jelez.

AZ IPF-betegség során a tüdő szövetei elhegesednek, így egyre nehezebbé válik a beteg számára a légzés, melyet sokszor úgy írnak le, hogy olyan érzés a megvastagodott falú tüdővel levegőhöz jutni, mintha víz alatt próbálna a beteg lélegezni.

A tüdőfibrózis

A tüdőfibrózis szó szerinti fordítása a „tüdő hegesedése”, mely egészen pontos megfogalmazás, tekintettel arra, hogy milyen károsodást okozhat a tüdőben, és hogyan nehezíti a légzést. A fibrózis szó kifejezetten a rostos kötőszövetek felhalmozódására utal, amelyek a tüdő falainak megvastagodását okozzák, és így befolyásolják annak képességét, hogy oxigént szállítsanak a vérbe. Ez ahhoz vezet, hogy a betegségben szenvedők úgy érzik, hogy állandóan fulladásveszélynek vannak kitéve a folyamatos légszomj miatt.

Ezek a tüdőfibrózis tünetei

A tüdőfibrózis során a tüdő rugalmatlanná, merevvé válik. Ezt számos tünet kísérheti: megnehezítheti a légzést, légszomjat, fulladozást okozhat, ami miatt minden egyes lélegzetvétel komoly kihívást jelenthet, még olyan mindennapi tevékenységek végzése során is, mint egy rövid, esti séta. Mivel minden lélegzetvétel kihívást jelent, a tüdőfibrózissal élők számára a légzés leginkább ahhoz hasonlatos, mintha víz alatt próbálnának lélegezni.

Noha minden egyes ember tapasztalatai eltérőek lehetnek a tüneteket illetően, a tüdőfibrózis okozhat

 • légszomjat,
 • nem javuló köhögést,
 • az ujjak pedig deformálódhatnak (az ujjak vagy a lábujjak hegye kiszélesedik és lekerekedik).
 • A betegségben szenvedők fáradtnak érezhetik magukat,
 • fokozatosan fogyhatnak
 • vagy gyors, felszínes légzést tapasztalhatnak.

Egyes esetekben a tüdőfibrózis progresszív – ami azt jelenti, hogy a beteg állapota rohamosan romlik, a szervek pedig nem jutnak elég oxigénhez a megfelelő működéshez.

Jelenleg nincs ismert gyógymód a tüdőfibrózisra, azonban a megfelelő terápia lassíthatja a betegség előrehaladását, a tüdő hegesedését, segíthet a tünetek kezelésében és javíthatja a betegek életminőségét.

IPF: ezért nehéz az elején diagnosztizálni

Gyakran hosszú időbe telik a tüdőfibrózis felismerése és diagnosztizálása, ezért nagyon fontos az első tünetek érzékelésénél azonnal felkeresni egy tüdőgyógyászattal foglalkozó szakorvost.

Ha diagnosztizálásra került a betegség, az egyik legfontosabb, hogy a beteg ne féljen kérdezni orvosától, ápolóitól. Ha a beteg teljes mértékben tisztában van betegségével tudja, hogy van kihez fordulnia kérdéseivel és panaszaival, már könnyebb az elfogadás útjára lépni és feldolgozni, hogy sajnos, a kórisme változást fog hozni az életében.

Mit tehet a beteg saját érdekében?

 • Ha dohányzik, azonnal hagyjon fel ezzel a káros szokással.
 • Bár néha nehéz lehet elkezdeni, de fontos egy kevés mozgást is beiktatni a napi teendők közé. Ez lehet egy kis séta, kertészkedés vagy nyújtás. A napi 15-30 perc könnyed mozgásra érdemes törekedni.
 • Helyes diéta tartásával a beteg elkerülheti a túlsúlyt, ami szintén nehezítheti a légzést, azonban a kóros soványság miatti izomvesztés is a légzés rovására mehet, hiszen a beteg kevesebb izmot tud használni levegővétel során. A kiegyensúlyozott étrend, amely elegendő fehérjét, szénhidrátot, esszenciális zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, a fertőzések és más betegségek leküzdésében is segít.
 • Végül, a pihentető és elegendő alvás is fontos, figyeljen oda, hogy naponta legalább 7-8 órát töltsön alvással. Az IPF-betegek számára több izommunkát és energiát jelent a napi tevékenységeik elvégzése, ami fárasztó lehet. Ha a beteg nem piheni ki magát, másnap fáradtság, koncentrációhiány, feledékenység és a légzés során további nehézségek jelentkezhetnek. Ennek elkerülése érdekében: figyeljen oda a koffeinbevitelre, például a kávét és az energiaitalokat, különösen délután és este már ne fogyassza!
 • Tartson rendszeres alvási ütemtervet: ha minden nap ugyanabban az időben fekszik le és ébred, könnyebben tud kialakítani egy olyan alvásritmust, amelyet a szervezete meg tud szokni.
 • Fogyasszon nagyobb mennyiségű ételt a nap elején, hogy legyen ideje megemészteni mielőtt elalszik.
 • Lefekvés előtt hagyjon időt a pihenésre, ilyenkor már csökkentse az elektronikus eszközökkel, például mobiltelefonokkal vagy laptopokkal töltött időt.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hurutos köhögésre ezt a természetes köptetőt ajánlotta a bükki füvesember

Forrás: EgészségKalauz