Ezeket látta már?

Nem a hideg miatt fázunk meg! Ez a legfőbb oka

hideg megfázás nátha ellen koronavírus tünete

Valóban a hideg vagy a szeles időjárás miatt leszünk náthásak? A válasz meglepően összetett.

Öltözz fel jól, mert megfázol! - hallottuk számtalanszor a tanácsot, akárcsak azt a figyelmeztetést, hogy sapka nélkül (esetleg vizes hajjal) ki ne merjünk menni az utcára, mert ez garantálja a betegséget.

Rögtön kijelenthetjük, hogy önmagában a hideg nem okoz megfázást. A megfázás, nátha, influenza és a hasonló felső légúti fertőzések kialakulásának hátterében mikrobák, a legtöbbször valamilyen vírus áll, nem pedig az időjárás. Ahhoz, hogy megfázzunk, nem "fáznunk" kell, hanem megfertőződni valamilyen vírussal. Nyáron, a melegben ugyanúgy elkaphatjuk a náthát okozó vírusokat, mint a hidegebb hónapokban – azonban mégis ősszel és télen vagyunk többet betegek. Ha tehát nem a hideg maga az oka ennek, akkor tulajdonképpen mi?

Nem csak a hidegben lehet megfázni

A válasz – részben – mégis az időjárásban kereshető: ha kint hideg van, többet vagyunk bent a szobában, a munkahelyünkön vagy éppen az üzletekben, így nemcsak több emberrel, de több kórokozóval is kapcsolatba kerülünk. A betegséget okozó mikrobák megtelepedhetnek az ajtók kilincsén, a járművek kapaszkodóin, az asztalokon, a villanykapcsolókon de még a számítógépek billentyűzetén vagy a televízió távkapcsolóján is. Ezeken a tárgyakon keresztül pedig egyik emberről a másikra kerülhetnek, még akkor is, ha közvetlenül senki nem köhög az arcunkba. Éppen ezért olyan fontos a rendszeres kézmosás!

Szintén növelheti a betegségek rizikóját, hogy a hidegben kevesebbet szellőztetünk, a fűtött szobákban pedig száraz a levegő: kutatók úgy találták, hogy ez a mikroklíma egyszerűen jobban kedvez a vírusok "túlélésének" és terjedésének. Ráadásul, az influenza vírusa a hideget is jobban kedveli: nemcsak aktívabbá, de ellenállóbbá is válik, sokkal gyorsabban képes terjedni és nagyobb valószínűséggel fertőz.

A hideg az immunrendszerünkre is hatással van

A Yale Egyetem kutatói úgy találták, hogy minél hűvösebb kint az idő, annál lassabban reagálhat az immunrendszerünk a szervezetünket érő támadásokra. A hideg miatt összehúzódhatnak az orrban található vérerek, amely a nyálkahártya kiszáradását okozhatja, így az orrunkban található apró szőröcskék sem tudják megfelelően ellátni a szűrőfunkciójukat. Amikor pedig visszatérünk a melegbe, a vérerek újra kitágulnak – ezért kezdünk el szipogni, és ezért folyik az orrunk.

Az orrfolyás orrdugulással is együtt jár, nehezebben kapunk levegőt és hajlamosabbak leszünk a szánkon keresztül lélegezni. A megfázás tüneteit több száz vírus okozhatja, amelyek általában a rhinovírusok, adenovírusok vagy a koronavírusok csoportjába tartoznak. A szánkon keresztül pedig a vírusok könnyebben bekerülhetnek a szervezetünkbe. Emellett az őszi és téli hónapokban kevesebb vitaminban és ásványi anyagban gazdag, friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, és ez is hatással van a szervezetünk megfelelő működésére.

Megfáztam, vagy covidos lettem?

A náthát elsősorban orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás kíséri, ám előfordulhat láz és köhögés is. Fontos megkülönböztetni a megfázást a Covid-19-fertőzéstől és az influenzától. Ebben segíthet azoknak a tüneteknek a felismerése, amelyek kifejezetten ezekre a betegségekre jellemzők, ám a megfázásra nem:

  • hidegrázás,
  • izomfájdalmak, ízületi fájdalmak,
  • torokfájás,
  • száraz, kínzó köhögés,
  • hasfájás, hasmenés.

A fenti tünetek jelentkezése esetén valószínűsíthető, hogy a náthát okozó vírusoktól eltérő kórokozók okozzák a betegséget. A fejfájás az egyszerű megfázásra ritkán jellemző, a szokatlan, fájdalomcsillapítóra kevésbé enyhülő, visszatérő fejfájás gyakrabban jelez egyéb fertőző megbetegedést.

Mi a koronavírus tünete?

Az új koronavírus-betegség okozta klasszikus tünetek lehetnek:

  • száraz köhögés;
  • láz vagy hőemelkedés;
  • nehézlégzés;
  • hirtelen kezdetű szaglásvesztés;
  • ízérzés hiánya vagy zavara.

Mit tehetünk nátha ellen: a megfázás kezelése

„Gyógyszerrel egy hét, gyógyszer nélkül hét nap” – tartja a mondás, és ebben van is valami. A megfázásra ugyanis nincs gyógyszer, az egyszerű náthát az egészséges immunrendszer rendre képes legyőzni. A természetes gyógyulási folyamat mellett tüneti kezelésre van lehetőség, ami az orrdugulás vagy orrfolyás tüneteinek, a fejfájásnak, láznak stb. enyhítéséből állhat.

Betegség esetén fontos a pihenés (ágynyugalom!) meleg környezetben és a lehető legtöbb folyadék fogyasztása. A zöldségben-gyümölcsben gazdag, ugyanakkor finomított szénhidrátokban (édességek, kenyér- és tésztafélék stb.) szegény étrend szintén segíthet a megfázás mielőbbi leküzdésében. Továbbá jótékony hatású lehet – torokfájás esetén – a langyos sós vízzel való gargalizálás, „orrproblémákra” pedig az inhalálás.

Fontos tudni, hogy megfázásra antibiotikumot szedni teljesen hiábavaló, lévén nem bakteriális, hanem vírusos betegségről van szó. Vírusok ellen az antibiotikumok nem hatnak, ellenben a túlzott antibiotikum-használat segíti a gyógyszereknek ellenálló baktériumtörzsek kialakulását (lásd még: antibiotikum-rezisztencia).

Mikor forduljak orvoshoz?

Több napja fennálló étvágytalanság, illetve elmaradó folyadékpótlás, hányás, kínzó, szűnni nem akaró fejfájás, mellkasi fájdalom vagy gyomorfájdalom, légzési nehézségek, lázkiütés vagy tíz napon túl tartó tünetek esetén forduljon háziorvosához.

Ha a tünetek között előfordul nyaki vagy tarkótájéki merevség, sürgősen orvosi segítségre lehet szükség! Asztmásoknak, cukorbetegeknek és szívproblémákkal küzdőknek különösen fontos odafigyelni a fenti, súlyosabb tünetekre.

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Náthás? Rendesen fújja ki az orrát, ha nem szeretne arcüreggyulladást!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

nátha

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához