Ezeket látta már?

Koronavírus: mikor ér véget a halálos járvány?

koronavírus, járvány, vuhan, fertőzés

Mire kell felkészülnünk, meddig tart még a koronavírus okozta járvány? A szakértői elemzések nem kecsegtetnek túl sok jóval.

2019 decemberében tűnt fel a kínai Vuhanban az az új halálos koronavírus, a 2019-nCoV, mely az elmúlt hetekben egyre több áldozatot követelt, és már nemcsak Ázsiában, de több európai országban is megjelent. Szakértők szerint azonban még jó néhány hónapig tartó küzdelemre kell felkészülni, a legoptimistább számítások szerint legkorábban tavasz végén, nyár elején számíthatunk arra, hogy lecseng a járvány. Ezt kanadai és amerikai kutatócsoportok, David Fisman és Alessandro Vespignani vezetésével, állapították meg a koronavírus eddigi terjedését elemezve.

Természetesen, az epidemiológusoknak, a járványokkal foglalkozó szakembereknek is csak azok az adatok állnak a rendelkezésükre, melyeket eddig gyűjtöttek a koronavírusról. Nagy segítséget jelenthetnek nekik a korábbi, hasonló járványok is.

A korábbi feltételezések alapján sokkal enyhébb járványra számítottak, nemrég kiderült azonban, hogy a vírus a tünetek megjelenése előtt is továbbterjedhet. A koronavírus terjedésének megállítását ez is nehezíti, akárcsak az, hogy sok embernél enyhék a tünetek, azok az jól ismert náthára, influenzára emlékeztetnek, így azokkal nem is fordulnak orvoshoz.

A járványok elemzése, a kórokozók terjedésének felmérése, az előrejelzések elkészítése során több szempontot is figyelembe vesznek. Az egyik ezek közül, hogy egy beteg hány másik embert képes megfertőzni (reprodukciós szám): a koronavírus esetén ez a becslések szerint 2-4 között van, ami közepesnek számít. Összehasonlításként, az évente megjelenő, akár több millió embert is érintő szezonális influenza esetén ez a szám 1-2, míg a rendkívül fertőző kanyarónál 12 is lehet.

Olvasson tovább! A koronavírus tünetei és kezelése

A terjedés gyorsaságának felmérésekor azt is vizsgálják, mikor és hogyan fertőz a vírus. A koronavírus a tünetek megjelenése előtt is fertőzőképes, és a tünetek gyakran enyhék. Ezek a tényezők gyorsítják a vírus terjedését.

A szakemberek szerint mindenképpen lesz hatása a bevezetett intézkedéseknek, azoknak a kezdeményezéseknek, amelyek a koronavírus terjedésének lassítását célozták. Ezek a hatások azonban csak egy-két hét múlva lesznek érzékelhetőek, hiszen most még azokat diagnosztizálják, akiknél letelt a lappangási idő.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához