Ezeket látta már?

Magas a vérnyomása? Ezeket az ételeket inkább kerülje!

Betegségek
2024. április 17. 11:04
magas vérnyomás, sós, pizza, étel

A magas vérnyomás csökkentésével elkerülhetők a komolyabb egészségügyi szövődmények.

Dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája a vérnyomást emelő élelmiszertípusokra hívta fel a figyelmet. Az orvos szerint ugyanis az életmódnak önállóan is gyógyító hatása van.

  • A testsúlycsökkentés, a sóbevitel mérséklése és a fizikai aktivitás fokozása komoly vérnyomáscsökkenést eredményez túlsúly esetén.
  • Az alkoholfogyasztás mérséklése és a dohányzás elhagyása is kedvező hatással van a vérnyomásra.
  • Jótékony lehet a DASH-diéta, ami napi négy adag gyümölcsöt és zöldséget, valamint rendszeres hal- és fehér hús-fogyasztást javasol.
  • A nem gyógyszeres kezelések közül a testsúlycsökkentés a leghatékonyabb: 10 kg fogyás akár 5–15 Hgmm-rel is csökkentheti a szisztolés vérnyomást. Ezzel párhuzamosan a magas koleszterinszint, anyagcsereproblémák és ízületi panaszok is enyhülhetnek, valamint nőhet az energiaszint.

Ezeket az ételeket kerülje el, ha magas a vérnyomása

Néhány élelmiszer megakadályozhatja a vérnyomás csökkenését és növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Sós ételek

A magasvérnyomású betegeknek ajánlott napi sóbevitel 2-3,5 mg. A magyarok sófogyasztása az ajánlott értékeket jócskán meghaladja, a férfiak átlagosan 17,2 gramm, míg a nők mintegy 12 gramm sót fogyasztanak naponta, ami 3-3,5-szerese az ajánlottnak.

Pizzák

Bármelyik pizza lehet magas sótartalmú, amely felvágottat, sós sajtot (mint például feta vagy márványsajtot) és paradicsomkészítményeket tartalmaz, de különösen a fagyasztott pizzák kerülendők a magasvérnyomású betegek számára, mivel ezekhez a termékekhez több sót adnak, hogy felolvasztás és sütés után is megőrizzék az ízüket. Egy 300 grammos pizzában akár 3,9 gramm só is lehet.

Savanyúság

A tartósítás során jelentős mennyiségű sót használnak, hogy meghosszabbítsák az élelmiszerek eltarthatóságát. Például egy gyárilag savanyított uborka akár 3,3 gramm sót is tartalmazhat 100 grammjában.

Zacskós leves

A zacskós levesek általában rendkívül magas nátriumtartalommal rendelkeznek. Egyes brokkolikrémlevesek akár 13,7 gramm sót is tartalmazhatnak 100 grammjában, míg bizonyos gombakrémlevesek akár 11,7 grammot is tartalmazhatnak. Ha ragaszkodunk hozzájuk, érdemes a csökkentett sótartalmú termékeket választani.

Paradicsom készítmények

A feldolgozott paradicsomkészítmények kerülendők magasvérnyomás esetén, mivel a konzervek, tésztaszószok és paradicsomlék általában magas sótartalommal rendelkeznek. Például 100 gramm paradicsomos tésztaszósz akár 11,9 gramm sót is tartalmazhat.

Vörös hús, csirkebőr és készételek

A magas vérnyomású betegeknek kerülniük kell a telített- és transz-zsírsavakat. A csirkebőr és a vörös húsok jelentős mennyiségű telített zsírt tartalmaznak, ezért érdemesebb sovány, bőr nélküli és fehér húsokat fogyasztani. A transz-zsírokat tartalmazó élelmiszerek eltarthatóságát növelik, és bizonyos készételekben megtalálhatók.

Felvágottak

A felvágottak és szalámik gyakran magas sótartalmúak, mivel sóval vagy nátrium-nitrittel kezelik és tartósítják. Különösen a füstölt és pácolt húsok valamint az ún. löncshúsok lehetnek magas sótartalmúak.

Milyen vérnyomás számít alacsonynak vagy magasnak?

  • Az alacsony vérnyomás (hipotónia) az esetek többségében nem jelent egészségügyi kockázatot, ám a tartósan magas vérnyomás (hipertónia) komoly, több szervet érintő kárt is tud okozni.
  • Magasnak a 140/90 Hgmm feletti vérnyomásérték tekinthető, optimálisnak pedig a 120/80 Hgmm alatti vérnyomás.

A magas vérnyomás megjelenhet elsődleges betegségként (primer hipertónia), illetve kialakulhat valamilyen betegség társtüneteként is (szekunder hipertónia). Kezelése attól függ, hogy van-e a magas vérnomyás hátterében álló más betegség, és hogy milyen mértékű a magas vérnyomás.

Az életkor előrehaladtával az erek rugalmasságvesztése következtében a vérnyomás mindenkinél fokozatosan nő, ami bizonyos – ellenőrzött – határok között természetes folyamat. A magas vérnyomás előfordulási gyakorisága 60 év felett 60%.

A vérnyomás értékek és kategóriák

KategóriaSzisztolés érték(Hgmm) Diasztolés érték(Hgmm) 
Optimális< 120 és< 80
Normális120–129 és/vagy80–84
Magas normális130–139 és/vagy85–89
I. fokú magas vérnyomás140–159 és/vagy90–99
II. fokú magas vérnyomás160–179 és/vagy100–109
III. fokú magas vérnyomás≥ 180 és/vagy≥ 10
Izolált szisztolés magas vérnyomás≥ 140 és< 90

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hiába szedi a gyógyszert, nem megy le a vérnyomása? Itt a kardiológus tanácsa



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# vérnyomás # magas vérnyomás # étel # élelmiszer # koleszterin # só

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés