Ezeket látta már?

Ezeket az ételeket soha nem teszi mikróba, ha ezt megtudja!

mikró ételek ételmérgezés toxin sugárzás hasmenés

Bizonyos élelmiszerek mérgezővé válhatnak, ha mikrohullámú sütőbe főzik, illetve melegítik őket. Mutatjuk melyek ezek.

A mikrohullámú sütők korszaka kb. 40 évvel ezelőtt kezdődött, azóta szinte nincs olyan háztartás, amelyben ne használnák, ez főképp a fiatal generációra igaz.

Sokak szerint használata nem teljesen veszélytelen, pedig az általa kibocsájtott sugárzás a kevésbé ártalmasak típusok közé tartozik, de azért bizonyos előírásokat nem árt betartani. A mikrohullámú sütők úgy melegítik fel az ételt, hogy az azt felépítő molekulákat rezgésre késztetik, melynek során a molekulák folyamatosan ütköznek egymással, ezáltal pedig hő keletkezik.

Hasonlóan hat, ha a mikrohullámok az emberi test szöveteit érik: súlyos égési sérüléseket okozhatnak, a szemben szürke hályogot idézhetnek elő. Ehhez viszont nagy mértékű sugárzás szükséges, ami a sütő nyílásain nem juthat ki. A mai, modern mikróknál nagyon minimális a sugárzás esélye.

Vannak, akik nem kedvelik ezt a gyors megoldású háztartási eszközt, mivel nem egyenletesen melegíti fel az ételt, ami azt jelenti, hogy az ételekben lévő baktériumok túlélhetik a hőkezelést. A kockázatok minimalizálása érdekében ne melegítse, főzze az alábbi ételeket mikrohullámú sütőbe.

Tojás

A tojásfőzést kerülje el, mert a benne levő nedvesség olyan extrém gőzt hozhat létre, amely hatására a tojás felrobban, vagy szétreped, és ez akár a kezünkbe, vagy a tányéron is bekövetkezhet, kellemetlen, égési sérüléseket okozva. Ha a főtt tojást szeretnénk felmelegíteni, előtte vágjuk apróbb darabokra, így megelőzzük a "robbanást".

Anyatej

Az újdonsült anyukák többsége lefagyasztja az anyatejet, de fontos, hogy ne melegítse újra mikrohullámú sütőbe. A gond itt is az, hogy az üvegben lévő tej egyenletlenül melegszik, ezzel a tejben forró pontokat hoz létre, ezek pedig megégethetik a baba száját.

Ráadásul rákkeltő hatása is lehet, ami a műanyag újramelegítésének következménye. Az FDA (Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala) azt javasolja, hogy az anyatejet és a tápszert is tűzhelyen vagy forró vízzel melegítsék fel. Megoldás lehet még, hogy egy pohár vizet felmelegít a mikróba, majd olvadásig ebbe helyezze el az anyatejes zacskót vagy üveget.

Feldolgozott hús

A húsok gyakran tartalmaznak különböző adalékanyagokat, vegyszereket, tartósítószereket, melyekkel meghosszabbítják az eltarthatóságukat. A Journal of Agricultural and Food Chemistry kutatása szerint a feldolgozott húsok mikrohullámú melegítésénél, sütésénél olyan kémiai változások keletkeznek, mint az oxikoleszterin, amely az egyik legsúlyosabb kockázata a szív- és érrendszeri betegségeknek.

Rizs

A rizs mikróban való feldolgozása kutatások szerint akár ételmérgezéshez is vezethet. A nyers rizs baktérium (Bacillus cereus) spórákat tartalmaz, amely a rizs főzése után is "életben" maradhat. Minél tovább hagyjuk a rizst szobahőmérsékleten, annál nagyobb az esély arra, hogy ez a baktérium szaporodni kezd és méreganyagot termel. Az International Journal of Food Microbiology kutatási eredményei is azt mutatják, hogy ezek a mérgező spórák meglepően hőállóak.

shutterstock 1188235360 A nyers rizs baktérium (Bacillus cereus) spórákat tartalmaz. Forrás: Shutterstock

Számos tanulmány megerősíti, hogy amint a rizs kikerül a mikrohullámú sütőből és szobahőmérsékleten tároljuk, a benne lévő spórák elszaporodhatnak, és elfogyasztásuk akár ételmérgezést is eredményhez. A Bacillus cereus többféle toxikus betegséget is okozhatnak, amelyek tünetei főképp a hasmenés, a hányinger, de akár hányást is okozat.

Csirke

A mikrohullámok nem minden esetben pusztítják el a baktériumokat, mert kívülről befelé melegítenek. Ez az oka, hogy az újramelegített élelmiszereknél nagyobb a betegségek kockázata, mert ezek a baktériumsejtek életben maradnak. A csirkénél fokozottan magas a szalmonella fertőzés kockázata. Fogyasztás előtt úgy kell megfőzni a húst, hogy ne maradjon nyers rész, mert csak így tudjuk eltávolítani a baktériumokat.

A mikrohullámú sütőben nem mindig lehet egyenletesen készre főzni, sütni a csirkét, ezért maradhatnak benne baktériumok, például a szalmonella.

Leveles zöldségek

Ha például a zeller, kelkáposzta, spenót maradékát szeretné elfogyasztani, akkor inkább hagyományos sütőben melegítse fel,mivel a mikróban ezekben a zöldségekben előforduló nitrátok (amelyek egyébként jók a szervezet számára) nitrozaminokká alakulhatnak, amelyek rákkeltőek hatású vegyületek. Hasonló kémiai átalakulás megy végbe a répa és fehérrépa újramelegítésekor is, de ezeket inkább nyersen fogyasszuk.

Csípős paprika

Ha a csípős paprikát mikróba melegítjük, akkor a kapszaicin - a csípős ízért felelős alkaloid - a levegőbe kerül belélegzéskor pedig irritálhatja a szemet és a torkot.

Gyümölcs

Bár nem szokványos, hogy a gyümölcsöket is mikróba melegítsünk, ha mégis, akkor tisztába kell lenni azzal, hogy például a szőlőből nem mazsola lesz, hanem plazma. Stephen Bosi, PhD, a New England Egyetem fizika oktatója egy videóban azt mutatta be, ha szőlőszemet teszünk mikrohullámú sütőbe, úgy, hogy a héjuk érintkezik, akkor mikrózás közben érdekes tűzijátékot láthatunk: ahol összeérnek a szemek, fényes plazma, tűz és füst keletkezik. Bár nem valószínű, hogy más gyümölcsből is előállítható plazma, de mindenféleképpen figyelni kell, hogy melegítés közben ne "robbanjon" fel.

Krumpli

Amikor felmelegítjük a főtt burgonyát, akkor jelentkezik a veszély. Amikor például alumíniumfóliában sütjük, az megvédi a burgonyában lévő Clostridium botulinum (toxinja okozta botulizmus ételmérgezés) baktériumot a hőtől, így nem tud elszaporodni. Azonban - mint a rizsnél is -, ha sokáig tároljuk szobahőmérsékleten, botulizmust (ételmérgezést) is okozhat. Inkább tepsibe süssük meg a burgonyát és a maradékot hűtőbe tároljuk.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mire jó a birsalma? Ebben bajnok az őszi betegségek legnagyobb ellensége

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

táplálkozás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához