Ezeket látta már?

Bal oldali derékfájdalom: ilyen, amikor más testrész betegségére utal

derékfájdalom, isiász, porckorong

A derékfájdalom számos okból eredhet, mint például az izom- és csontrendszeri problémák, vagy a reproduktív szervekkel kapcsolatos problémákból.

Fontos kideríteni akár egy szokványos derékfájdalom hátterében is a meglévő okot, legyen az gerinc eredetű, vagy nem gerinc eredetű elváltozás, annak érdekében, hogy elkerüljük a folyamat rosszabbodását.

A kimondottan bal oldali derékfájdalom számos különböző okból származhat. Beszélhetünk egy "egyszerűbb" izomhúzódásról vagy idegbecsípődésről, de jelenthet akár porckorongsérvet, vagy egészen más belső szervi problémát.

Ficamok és becsípődés

A deréktáji fájdalom gyakran a hát alsó részének izomfeszüléseihez vagy ficamokhoz kapcsolódik. A megerőltetések akkor fordulnak elő, amikor egy sérülés vagy fokozatos túlterhelés hatására a hát alsó inai vagy izmai túlfeszülnek. A ficamokat szalagszakadások, csontokat összekötő szövetszalagok okozzák.

A megerőltetés vagy ficam fájdalom gyakran magában foglalja a merevséget és az izomgörcsöket , amelyek legfeljebb két hétig tartanak. Súlyosabb húzódások vagy ficamok orvosi ellátást igényelhetnek.

Porckorongsérv vagy repedés?

A lemezek, a csigolyák (gerinccsontok) közötti vékony párnák, amelyek segítenek a gerinc hajlításában. A rossz testtartásból vagy nehéz tárgyak felemeléséből adódó sérülések a porckorongok megcsúszását (sérv) vagy széttörést (repedést) okozhatják. Ennek eredményeként a porckorongsérv benyomódhat a gerincvelőbe és az idegekbe, ami alsó hátfájást, vagy zsibbadást okoz a lábakon.

A porckorongsérv és az általuk okozott deréktáji fájdalom általában 6 hét vagy annál rövidebb idő alatt megszűnik.

Isiász

Az isiász az ülőideg bármely károsodása, amely a hát alsó részétől lefelé halad mindkét lábon. Ha ez az ideg megsérül, fájdalmat, zsibbadást vagy bizsergést tapasztalhat a hátban és a lábban. A porckorong szakadás, a gerinccsatorna szűkülete vagy a medencesérülés, isiászt okozhat.

Nem mindig a derék a probléma!

Néha a derékfájás nem kapcsolódik közvetlenül a gerinchez vagy a hát alsó izmaihoz. A deréktájhoz közeli szerveket érintő egészségügyi állapotok is okozhatnak derékfájást, beleértve:

  • Vesefertőzések
  • Vesekövek
  • Epehólyag-problémák, például epekő
  • Endometriózis (olyan állapot, amelyben a méhszövet a méhen kívül nő)
  • Petefészek ciszták (folyékony zsákok a petefészekben)
  • Méh mióma (nem rákos növekedés a méhben)

Fontos a tünetek időbeni felismerése és ha az otthoni praktikák (ágynyugalom, hideg-meleg borogatás, fájdalomcsillapítás) nem válnak be, netán a tünetek súlyosabbá válnak - megjelenik zsibbadás, érzészavar - mindenképp keressen fel egy szakorvost!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

derékfájás

Forrás: healt.com
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához