Mindenki ezt nézi most!

Mekkora az ideális cipősarok?

2018.09.13. Módosítva: 2018.09.13.
Mekkora az ideális cipősarok?

Kinek-mekkora cipősarok az ideális, és ez mitől függ? Dr. Marschalkó Péter ortopéd szakorvos mondta el szakvéleményét a megfelelő cipősarok méretről.

A láb adottságaitól függ, ki milyen magassarkú cipőt tart kényelmesnek.

A rövid achilles ínnal rendelkezőknek kellemesebb a magasabb sarkú cipő. A 3-4 centiméteres magasság még nem okoz egészségkárosodást. Viszont a túl magas sarkú cipő erős változást okoz a testtartásban, ami hosszú távon előnytelen torzulásokat idéz elő. Megváltoztatja a test súlyeloszlását.

Egészségtelen a magas sarok?

Ugyan szép vádlit és combot csinál a túl magas sarok, de azon csípő- és a gerinckörüli izmokat erősíti, amik a helytelen testtartásért lesznek felelősek.

Ez azért veszélyes, mert a huzamosabb ideig "edzett" izmok már a magassarkú hordása nélkül is a torzult testtartásba kényszerítik a testet, ami idősebb korban fájdalmakkal jár, a létrejött abnormális terhelésből adódóan. Esztétikai problémák alakulnak ki, mint például kalapácsujj, bütykök, ellaposodó, csúnya lábujjak.

Válasszunk olyan magasságú cipőt, amiben kényelmesen tudunk járni!  Válasszunk olyan magasságú cipőt, amiben kényelmesen tudunk járni!  Forrás: Napidoktor

A túl alacsony, vékony sarok kerülendő?

Ebben az esetben a sarok nagyon gyenge csillapítással vagy csillapítás nélkül ütődik a talajhoz. Nincs fékezőhatás. Ilyenkor minden lépéskor az összes ízület a bokától az első nyakcsigolyáig egymásnak ütődik, ami kopáshoz vezet, valamint hamar lefárasztja az ízületeket körülvevő izmokat, ólmos fáradtság érzést kelt. Ha megfelelően vastag gumibetétet használunk, jelentősen javíthatjuk lábbelinket.

Mindenképpen kerüljük a szélsőséges terhelést. Ha rendszeresen, sokat kell hordanunk magassarkú cipőt, hazaérve lazítsuk el, masszírozzuk meg lábainkat, vagy kenjük be krémmel, forró vízben áztassuk ki.

A módszer egyéntől függ. Meg kell találni, mi nyugtatja meg leginkább a lábakat. Van, aki mezítláb, van, aki tornáztató papucsban járkál otthon, ezzel is enyhítve a napközben "felvett" feszült állapotot.

Magassarkú cipő vásárlásánál ügyeljünk arra, hogy a talprésze ne meredeken ejtsen lefelé, mintha sípálya lenne. Ez nem fogja a sarkat kellőképpen, fárasztja a lábakat. Fontos, hogy a talprészen legyen egy kisebb törés, a sarok egy vízszintes felületen feküdjön, s onnan ejtsen le tovább.

Forrás: Napidoktor