Ezeket látta már?

Mit lehet tenni mióma ellen? Zsugorítható-e valahogy egyáltalán?

mióma, méhdaganat, petefészek, méh, mióma tünetei, mióma kezelése

A mióma a leggyakoribb jóindulatú méhdaganat. Milyen tünetekkel jelez és hogyan kezelhető?

Hasonlóan a fák törzséhez, a méhizomzat is rostnyalábokból áll, melyeket helyenként örvényszerű "görcs" szakít meg. Ezek az apró göbök szinte minden méhben jelen vannak. Mondhatnánk, hogy nincs is olyan méh, amelyikben ne lenne kisebb-nagyobb izomgöb, azaz mióma.

Mióma: gócok kockázata

A mióma kialakulásához és növekedéséhez elengedhetetlen a tüszőhormonok jelenléte. Nemcsak a tüszőhormonok mennyisége, hanem a jelenlétüket érzékelő és hatásukat közvetítő tüszőhormonreceptorok mennyisége is arányosan növeli a mióma kialakulásának és növekedésének kockázatát. Genetikai hajlam, azaz a méhizom sejtjeinek tüszőhormon-receptor termelésén és a petefészkek aktivitásának mértékén múlik az, hogy kinél mekkorára nő meg egy mióma.

A méh megnagyobbodását többnyire nem egy góc idézi elő. Extrém esetben 20-30 góc is jelen lehet egy emberfőnyi miómás méhben. A problémát ilyen esetekben az jelenti, hogy a gócok egyenkénti eltávolítása során jelentkező vérveszteség olyan kritikussá teszi a beteg állapotát, ami csak a méh teljes eltávolításával fordítható vissza. Fiatal, még nem szült nők esetében ez pszichésen katasztrofális veszteséget jelenthet.

A legnagyobb miómagócok is valamikor mikroszkópikus méretűek voltak. Fontos tehát, hogy a gócokról minél korábban tudomást szerezzünk.

Változatos miómák

Nőgyógyászati vizsgálattal már 1-2 cm-es, ultrahangos vizsgálattal pedig már néhány mm-es miómagócok jelenléte is kimutatható. A néhány cm-es gócnak sincs jelentősége akkor, ha panaszt nem okoz és a megtermékenyülést sem akadályozza. Ilyenek a méhet borító hashártyához közel elhelyezkedő felszíni miómák. A másik véglet a méhnyálkahártyát a méh ürege felé előemelő nyálkahártya alatti mióma. Ez már milliméteres méretben is komoly menstruációs zavart okozhat.

Néhány centiméteres méretű, egyedül álló, nyálkahártya alatti góc méhtükrözéses eljárással eltávolítható. A méhnyálkahártya alatti és a felszíni hashártya alatt elhelyezkedő miómák közötti átmenetet a méh izomfalában ülő gócok jelentik. Akár a méhüreg felé, akár a hashártyafelszín felé is terjeszkedhetnek, menstruációs zavarokat és nyomási tüneteket egyaránt okozhatnak. A miómák tüszőhormon-függő daganatok, így gyermekkorban nem fordulnak elő, a változó kort követően pedig már nem növekednek.

Mióma kezelése: gyógyszer, műtét, intervenciós radiológia

A méhnyálkahártya gyógyszerekkel kiváltott elvékonyodása csökkenti a menstruációs vérzés erősségét. A kombinált fogamzásgátlók rendszeressé tehetik a szabálytalan havi vérzést. További gyógyszeres kezelési lehetőség a helyi véralvadási rendszer működését befolyásoló vérzéscsillapító készítmények alkalmazása menzeszek alatt. A mióma zsugorodását tartósan és specifikusan kiváltó gyógyszer nem áll rendelkezésre, de konzervatív miómaműtétek előtt alkalmazott agyalapimirigy-gátló szerekkel vagy újabban sárgatesthormon receptor moduláló szerrel jelentősen csökkenthető a műtéti vérveszteség és a gócok mérete is.

Szintén konzervatív lehetőség az intervenciós radiológiai kezelés. Célzott érkatéterezéssel felkereshetők a nagyobb mióma gócokat ellátó méhartéria ágak, s az azokba juttatott néhány tizedmilliméteres méretű "gyöngyök" befecskendezésével jelentősen csökkenthető vagy megszüntethető a gócok vérellátása. Az érfestéses, illetve érkatéterezéssel végzett mióma-embolizáció legfontosabb hátránya, hogy a miómát nem tünteti el.

Mivel a miómák jelentős része rostos daganat, és ereket is csak a felszínén tartalmaz, az embolizáció sokszor nem hoz változást a mióma méretében. A góc embolizációt követő oxigénhiányos szövetelhalása további problémát jelenthet. Családtervezését még be nem fejezett nő esetében a panaszokat okozó, illetve a teherbe esést és a terhesség kiviselését akadályozó mióma klasszikus kezelési módja a műtéti kiágyazás.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mióma műtét méheltávolítás nélkül: új, ambuláns méhmegtartó kezelés érhető el Magyarországon

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

mióma

Forrás: Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum