Ezeket látta már?

Női dilemma: hormontapasz, vagy tabletta?

2011.09.12. Módosítva: 2015.11.04.

A hormontapasz biztonságosabb a tablettánál. Egy új tanulmány ismét azt bizonyította, hogy a bőrön át felszívódó hormonkészítmények biztonságosabbak a tablettás hormonpótlásnál a változó korban levő nőknek.

A tanulmányban 27 000 olyan nő vett részt, akik bőrön át alkalmazott hormonpótlást (HRT) kaptak, illetve 27 000 olyan, akik tablettában szedték be az ösztrogént, átlagosan egy évig. A tapaszt használó csoportban harmadával csökkent a mélyvénás trombózis és a tüdőembólia kialakulásának kockázata. Korábban már kiderült, hogy a tapasz esetében csökken a vér rögösödésének esélye a szájon át szedett ösztrogén-progeszteronhoz képest.

Női dilemma: hormontapasz, vagy tabletta?

Ami azonban még fontosabb, hogy a jelenlegi tanulmány bepillantást enged abba, mi is folyik a "való világban", állította a kísérlet vezetője, Patrick Lefebvre a montreali Elemzés Csoporttól. Amit eddig tudtak az ösztrogéntapasz vérrögösödéssel kapcsolatos kockázatáról, az klinikai kísérletekből származott. A jelenlegi adatok azonban az egészségbiztosítási adatbázisból kerültek ki a 2002 és 2009 közötti időszakból. Az eredményekről a Menopause online kiadása számolt be.

A kutatók úgy vélik, hogy a hormontapasz kevésbé kockázatos, mint a tabletta, mivel a hatóanyag kikerüli a májat, és valószínűleg nem fokozza a rögképződésért felelős fehérjék felszaporodását a vérben. A csak ösztrogént tartalmazó tablettát szedő nők közül 164-nél alakult ki vénás tromboembólia, ami az éves átlagban 0,6 százalékot jelent. A tapaszt alkalmazó nőknél ez az arány 0,4 százalék volt (115 fő). A korábbi tanulmányokkal egybevéve az új eredmények arra utalnak, hogy amelyik nő a hőhullámokat hormonok segítségével szeretné elkerülni, jobb, ha tapaszt vesz. Igaz, hogy a tapasz sokkal drágább, mint a tabletta, de a tanulság a nők számára az, hogy több lehetőség közül választhatnak a kellemetlenségek mérséklésére. "Mindenkinek egyedi döntést kell hoznia." – mondta Lefebvre.

Néhány nőnél egyszerű változásokkal is kordában tarthatók a hőhullámok: például, ha hűvös szobában alszanak, odafigyelnek a koffein-, alkohol- és fűszerfogyasztásra. Sokat segíthet a jóga, a meditáció vagy más relaxációs technikák is. Súlyosabb esetekben alacsony dózisú antidepresszánsok is alkalmazhatók. A másik gyakori tünet, a hüvelyszárazság lokális ösztrogénkészítményekkel enyhíthető.

Forrás: Medipress