Ezeket látta már?

Oxitocin helyett gránátalmakivonat?

2010.01.29. Módosítva: 2015.11.04.

Brit és thai kutatók szerint a gránátalmamagban megtalálható egyik természetes szteroid serkenti a méhösszehúzódásokat. A béta-szitoszterol nemcsak a koleszterin bélből történő felszívódását gátolja, de segítségével szülés közben is összehúzódásokra serkenthetjük a méhet.

A gránátalma levének számos pozitív hatása ismert a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésétől az egyes daganatok elleni védelemig, azonban a méhizomzatra gyakorolt hatását eddig nem bizonyították. Sue Wray, a Liverpooli Egyetem Élettani Tanszékének professzora munkatársaival vizsgálatukhoz a méh simaizomzatából származó mintákat használtak fel.

"A méhizomzat összehúzódásainak serkentésére jelenleg csak az oxitocin áll rendelkezésre, amely mindössze az esetek 50 százalékában hatásos" – mondta el Wray. "Nagyon fontos felderíteni, hogyan működik a méh és mi történik a normál összehúzódások során, hogy a szülés közben felmerülő problémák miatt a nőknek ne egy nagyműtét keretében kelljen világra hozni egészséges gyermeküket."

A béta-szitoszterol számos növényben megtalálható, azonban a gránátalma magjában nagy koncentrációban van jelen. A kísérletek során a kivonat megnövelte az állatokból származó simaizomsejtek aktivitását. A kutatók azt feltételezik, hogy a béta-szitoszterol megnöveli az izmok összehúzódásához szükséges kalcium szintjét, melyet hormonok, idegimpulzusok és egyes gyógyszerek befolyásolhatnak.

A cikk a Reproductive Sciences folyóiratban olvasható.

Forrás: Medipress