Így növelheti a sült krumpli a cukorbetegség kockázatát
Ha sok olajban sült burgonyát szokott enni, van egy rossz hírünk.
Egy átfogó, több mint 205 000 felnőtt étrendjét vizsgáló tanulmány szerint az olajban sült krumpli – például a hasábburgonya – rendszeres fogyasztása fokozza a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Heti három adag sült krumpli már 20%-kal növeli a rizikót.
Ezzel szemben a főtt, sütőben sült vagy pürésített burgonya nem mutatott ilyen összefüggést. A kutatás szerint, ha a burgonyát teljes kiőrlésű gabonára cseréljük, azzal akár 4–19%-kal is csökkenthető a cukorbetegség kockázata – attól függően, milyen formájú burgonyát váltunk ki vele.
13 korábbi burgonyafogyasztásra, illetve 11 teljes kiőrlésű gabonafogyasztásra vonatkozó tanulmányt is elemeztek - több mint félmillió ember adataival. Eredményeik megerősítették, hogy az elkészítési mód és a megfelelő helyettesítés kulcsszerepet játszik a cukorbetegség megelőzésében.
A szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy nem a burgonyával van baj, hanem elsősorban az olajban sütött formájával, különösen, ha gyakran fogyasztjuk.
3 étel, ami megnöveli a súlyos betegségek kockázatát – már kis mennyiségben is
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!