Ezeket látta már?

Alzheimer-kór: új gyógyszer a láthatáron, ami segíthet a betegeknek!

alzheimer, gyógyszer

Az Alzheimer-kór egy visszafordíthatatlan, progresszív agyi rendellenesség, ami lassan tönkreteszi a memóriát és a gondolkodási készésgeket.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt egy új (biológiai) gyógyszerről, amit az USA-ban vizsgálatak, és az Alzheimer-kór ellen használhatnak a jövőben:

2023. január 06-án az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) jóváhagyta a Leqembit (lecanemab-irmb /amiloid-béta lerakódás elleni monoklonális antitest/) az Alzheimer-kór kezelésére.

Az Alzheimer-kór egy visszafordíthatatlan, progresszív agyi rendellenesség, amely több mint 6,5 millió amerikait érint, és lassan tönkreteszi a memóriát és a gondolkodási készségeket, majd végül az egyszerű feladatok elvégzésének képességét. Bár az Alzheimer-kór konkrét okai nem teljesen ismertek, az agyban bekövetkező változások jellemzik – beleértve az amiloid béta fehérje plakkokat és a neurofibrilláris vagy tau-fehérjecsomókat–, amelyek az idegsejtek és kapcsolataik elvesztését eredményezik. Ezek a változások befolyásolják az emlékezési és gondolkodási képességet.

A Leqembi jóváhagyását a gyorsított engedélyezési eljárás alkalmazásával engedélyezték, amely alapján az FDA jóváhagyhatja a gyógyszereket olyan súlyos állapotok esetén, ahol kielégítetlen orvosi szükséglet áll fenn, és a gyógyszerről kimutatták, hogy olyan hatást gyakorol egy pót (azaz nem klinikai)-végpontra, amely ésszerűen valószínűsíthető, hogy megjósolja a betegek klinikai előnyeit.

Egy kettős vak, placebo-kontrollos, párhuzamos csoportos, dóziskereső vizsgálatban értékelték a Leqembi hatékonyságát 856 Alzheimer-kórban szenvedő beteg bevonásával. A kezelésben részesülő betegeknél szignifikáns dózis- és időfüggő béta-amiloid plakkcsökkenés volt tapasztalható; a lecanemab jóváhagyott dózisát, 10 milligramm/kilogrammot kéthetente kapó betegeknél statisztikailag szignifikánsan csökkent az agyi amiloid plakkok száma a kiindulási értékről a 79. hétre összehasonlítva a placebo karral, amelyben nem csökkentett az amiloid béta plakkok száma."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához