Ezeket látta már?

Bipoláris zavar: ezek a figyelmeztető jelek utalhatnak a pszichés betegségre

bipoláris zavar, személyiségzavar, pszichés betegség, depresszió, mánia

Az égig izgatott, halálig szomorú: a bipoláris zavarban szenvedők mindkét hangulatot extrém formában élik meg.

Milyen korai figyelmeztető jelek utalhatnak a betegségre, és hogyan kezelhető az affektív zavar?

Mi az a bipoláris zavar?

Néha szomorú, néha boldog, néha kedvetlen, néha tele energiával: mindenkinek ingadozik időnként az érzelmi állapota, ez teljesen normális. A bipoláris zavarban szenvedők azonban olyan hangulati ingadozásokat tapasztalnak, amelyek messze meghaladják a normális szintet, és amelyeknek nincs külső oka. Az ilyen ember hangulata folyamatosan két véglet között ingadozik:

 • depresszió
 • lelkesedés (mánia)

A depresszió alatt a hangulat lehangolt, az érintettek érdeklődése és lendülete hiányzik. Mániás időszakban a hangulat megfordul. Az eufória, a lendület és önmagunk határtalan túlértékelése váltakozik mint tipikus tünet.

Ezeknek az ingadozásoknak a súlyossága eltérő lehet. A mánia és a depresszió közötti időszakokban a hangulat az egészséges tartományon belül van. A bipoláris zavarban azonban a mánia és a depresszió tünetei egyidejűleg vagy gyors egymásutánban felváltva jelentkezhetnek.

Komorbiditás: Párhuzamosan előforduló rendellenességek

A bipoláris zavart gyakran más betegségek és panaszok is kísérik. Tipikus társbetegségek pl:

 • szorongásos zavarok,
 • szerfüggőség (például kábítószer-függőség és alkoholizmus),
 • személyiségzavarok,
 • impulzuskontroll zavarok (pl. étkezési zavarok vagy kleptománia ) és
 • figyelem hiperaktivitási zavar (ADHD).

Az olyan testi betegségek, mint az ízületi gyulladás, a migrén, a diabetes mellitus, a szív- és érrendszeri betegségek és az elhízás szintén gyakrabban fordulnak elő bipoláris zavar esetén.

Mennyire gyakori a bipoláris zavar?

Becslések szerint körülbelül 100 emberből egynél lesz depressziós és mániás epizódokkal járó bipoláris zavar élete során. Egy gyengébb forma (II. bipoláris zavar) valamivel gyakoribb: becslések szerint 100 emberből körülbelül négy szenved ettől. A férfiak és a nők egyaránt érintettek.

Bipoláris zavar: milyen formái vannak?

A szakértők a bipoláris zavar két formáját különböztetik meg:

1. I. típusú bipoláris zavar : Az I. típusú bipoláris zavar a tipikus lefolyást képviseli, kifejezett depressziós és mániás fázisokkal.

2. II. bipoláris zavar : Az úgynevezett II. bipoláris zavarban szenvedők viszont depressziós és hipomániás fázisokat tapasztalnak. Ez azt jelenti, hogy a felfokozott hangulat kevésbé kifejezett, mint a valódi mániában, de a depressziós epizódok ugyanolyan súlyosak lehetnek, mint az I. típusú bipoláris betegségben.

A betegség egyes szakaszai különböző ideig tarthatnak. A legtöbb esetben két-három év szükséges a teljes mániás-depressziós ciklus befejezéséhez. A ciklusok azonban lényegesen rövidebbek is lehetnek:

 • Gyors kerékpározás : Az úgynevezett gyors kerékpározás során a szenvedők évente legalább négy (hipo)mániás vagy depressziós fázist tapasztalnak. Becslések szerint tíz bipoláris zavarban szenvedő emberből legfeljebb kettőnél fordul elő gyors kerékpározás.
 • Ultragyors kerékpározás : A fázisok hetente vagy gyakrabban változnak.

Amint a betegség megfelelő fázisa lecsengett, általában tünetmentes szakasz következik (remisszió). Egyes esetekben azonban a tünetmentes szakasz nem következik be, és azonnal váltakozik a depresszió és a mánia.

Cyclothymia: enyhe, tartós hangulati ingadozások

A hangulati instabilitás hosszan tartó (krónikus), de meglehetősen enyhe formája az úgynevezett ciklotímia : a hangulat az évek során ismétlődően ingadozik. Egy irányba azonban kevésbé lendül. Inkább az érintettek ismételten tapasztalják a mérsékelten emelkedett hangulati fázisokat (hipománia), amelyek enyhe depresszióval váltakoznak. Súlyos mániás vagy depressziós epizódok nem fordulnak elő. A ciklotímia gyakran korai felnőttkorban alakul ki.

A bipoláris zavar jellemző tünetei

Attól függően, hogy a mánia vagy a depresszió elterjedt-e, a bipoláris zavar tünetei nagyon eltérőek lehetnek. Nemcsak a hangulat, hanem a gondolkodás, a cselekvés és az érzés is jelentősen romlik a betegség akut szakaszában.

A mánia tünetei

A mániás fázis általában nagyon hirtelen következik be. Az érintettek azt hiszik, sebezhetetlenek. Teljesen jó hangulatban vagy, és túlságosan magabiztosnak érzed magad. Egyesek észrevehetően ingerlékenyen, nyugtalanul vagy agresszíven reagálnak, és nagyon gyanakvóak másokkal szemben. A mániás szakaszban a viselkedés szélsőségessé válik, ekkor az érintett nagyon

 • vállalkozó szellemű,
 • társaságkedvelő
 • energikus.

Tele vannak ötletekkel, amelyeket mielőbb megvalósítani szeretnének. Gondolataik azonban rendszerint annyira változékonyak, hogy képtelenek befejezni egy projektet.

Gyorsan gondolkodnak, beszélnek és cselekszenek, de nagyon elterelődnek. Gyakran elveszítik minden gátlásukat másokkal szemben, és például szexuálisan nagyon szabadon viselkednek. A mánia idején az érintettek alig, vagy egyáltalán nem képesek a rendszeres mindennapi életre. Ráadásul alig pihennek, mert az alvás meglehetősen bosszantónak tűnik számukra.

A mániás fázis pszichotikus tünetei

A mániás fázist pszichotikus tünetek kísérhetik. Ez azt jelenti: A valósággal való kapcsolat átmenetileg megszakad. Az érintettekben gyakran alakulnak ki a nagyság téveszméi: durván túlértékelik magukat, és azt hiszik, hogy bármilyen feladatot képesek megbirkózni, legyen az bármilyen kockázatos vagy nehéz is – jóllehet objektív szempontból ez irreális. A mánia során hallucinációk vagy paranoia is előfordulhat.

Aki mániákus fázisba esik, gyorsan bajba kerül, és meggondolatlanul veszélyezteti egészségét, kapcsolatait, karrierjét vagy pénzügyeit. Az érintettek olyan viselkedést tanúsítanak, amely általában nem felel meg a természetüknek. Néhány példa:

 • Minden pénzüket egy olyan projektre költik, amely valójában kilátástalan, és adósságba esik.
 • Felmond a munkahelyén, és spontán módon, felkészülés nélkül indul világkörüli útra.
 • A rulettben az összes pénzét egy számra fogadja.
 • Szexuális kalandokba merülnek, és közben veszélyeztetik kapcsolatukat.

Hipománia: a mánia kishúga

A mánia gyengébb formája a hipománia. Itt a hangulat jelentősen felfokozott – de nem annyira erős, hogy mániának nevezhetnénk. A hipomániában szenvedők általában képesek normális mindennapi életet élni. A megnövekedett hangulat általában csak néhány napig tart.

A hipománia egyéb jelei a következők:

 • csökkent alvásigény,
 • fokozott igény a beszélgetésre és a társasági életre,
 • koncentrációs problémák,
 • belső nyugtalanság,
 • fokozott szexuális vágy
 • a meggondolatlanságra való hajlam.

A depresszió tünetei

A depresszió tünetei bizonyos értelemben a mániának az ellentétei.A depresszív fázisok általában gyakrabban fordulnak elő, mint a mániás fázisok, és tovább tartanak. A depresszió fő tünetei a következők:

 • nyomott hangulat,
 • Örömtelenség ( anhedonia ) és érdektelenség is
 • csökkentett hajtás.

A depressziós epizódokra jellemző: ürességérzet

Azok, akik depressziós fázisban vannak, már nem élvezik azokat a dolgokat, amelyeket korábban élveztek. Mély szomorúságot vagy belső ürességet éreznek. Néhány érintettnek az a benyomása, hogy már nem képesek semmilyen érzelemre. Pesszimisták a jövőt illetően, és nem bíznak magukban, hogy bármit is tegyenek. A betegek számára hirtelen minden tevékenység nehézzé válik. Még a kis döntések meghozatala is leküzdhetetlen akadályt jelent. A depressziót gyakran társadalmi visszahúzódás kíséri.

A mániához hasonlóan depressziós fázisban is előfordulhatnak pszichotikus tünetek. Előfordulhat például, hogy átmenetileg megszakad a kapcsolat a valósággal. Például a depressziós embernek az a téveszme támad, hogy szegény lesz és eladósodik.

A depresszió testi tüneteken is megnyilvánulhat. Ilyenek például:

 • Gyomorfájdalom ,
 • Fejfájás ,
 • lelassult beszéd és mozgás (pszichomotoros gátlás)
 • Nyugtalanság és erős mozgási késztetés (pszichomotoros izgatottság)

Lehetséges okok

A bipoláris zavar okai még nem ismertek részletesen. Annyi bizonyos, hogy a mániás-depressziós betegség kialakulásában számos tényező kölcsönhatásban áll. Ezek közé tartozik mindenekelőtt:

 • Genetikai összetevők : Úgy tűnik, hogy a genetikai hajlam nagy szerepet játszik a bipoláris betegségekben. Azoknál az embereknél, akiknél érintett a szülő, 10-szer nagyobb a valószínűsége a bipoláris zavar kialakulásának, mint azoknál, akiknél nincs örökletes hajlam. Ha mindkét szülő beteg, a kockázat 60 százalékra nő.
 • Neurológiai komponensek : A bipoláris zavarban az agy neurotranszmittereinek egyensúlyhiánya észlelhető: a szerotonin, a dopamin és a noradrenalin hírvivő anyagok rontják az érzelmek feldolgozását és érzését.
 • Jellemvonások : Bizonyos jellemvonásokkal rendelkező embereknél fokozott a bipoláris zavar kockázata. Ezek elsősorban olyan embereket foglalnak magukban, akik természetüknél fogva extrovertáltak és túlzottan elevenek (hipotímiás).
 • Külső hatások és élmények gyermekkorban : Drámai életesemények (pl. szülők elszakadása, közeli személy halála) vagy trauma (például bántalmazás miatt) akut mániás vagy depressziós epizódot válthatnak ki, ha az illető hajlamos erre.

Hogyan diagnosztizálható a bipoláris zavar?

A bipoláris zavar diagnosztizálása eltarthat egy ideig. Különösen a (hipo)mániás fázisokat gyakran figyelmen kívül hagyják sokáig. Az ok: Az érintettek közül sokan egyáltalán nem érzik, hogy az érintett a felfokozott hangulatban van. Éppen ellenkezőleg – örülnek, ha egy depressziós szakasz után ismét jobb hangulatban vannak. Reakciójuk néha agresszív, ha a rokonok rámutatnak erre.

A bipoláris zavar diagnosztizálásához bizonyos kritériumoknak teljesülniük kell:

 • Legalább két érzelmi epizódnak kell lennie (azaz egy (hipo)mániás és egy depressziós epizódnak.
 • Ahhoz, hogy depressziós epizódnak lehessen tekinteni, a hangulatnak legalább két hétig nyomottnak kell lennie.
 • A mániás epizódot a legalább két hétig tartó, túlzottan magas hangulat határozza meg.

Bipoláris zavar: következmények és lefolyás

A bipoláris zavar nagyon megterhelő lehet, és jelentősen befolyásolhatja az érintett személy életét. Különösen az akut mániás és depressziós szakaszok okozhatnak problémákat. Néhány érintett embernek azonban még a tünetek nélküli szakaszokban is nehézségei vannak a normális életvitelben.

A bipoláris zavar lehetséges következményei:

 • Munkahelyi problémák, munkahely elvesztése.
 • Adósság felhalmozása (mániákus fázisban).
 • Társadalmi elszigeteltség, például azért, mert a barátok vagy ismerősök nem értik a tüneteket, vagy mert az érintettek szégyenből visszavonulnak.
 • Konfliktusok a kapcsolatban az állandó hangulatváltozások miatt.
 • Öngyilkossági gondolatok és kísérletek.

Az öngyilkosság kockázata különösen megnő a depressziós fázisban vagy a vegyes epizódokban.

Hogyan fejlődik a bipoláris zavar?

Minden bipoláris zavar eltérően fejlődik: egyeseknél nagyon hosszú időszakok telnek el a mániás és a depressziós epizódok között, amikor a hangulatuk stabil. Mások gyakrabban tapasztalnak hangulatváltozást.A mániás és a depressziós tünetek egyidejűleg vagy azonnal váltakozhatnak.

Bár a bipoláris zavar nem gyógyítható, gyógyszeres kezeléssel könnyen kezelhető. Megfelelő terápia mellett az akut fázisok 10-ből legfeljebb 7-nél fordulnak elő, vagy nagyon enyhék.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nárcizmus vagy bipoláris zavar: ebben különböznek egymástól

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

személyiségzavar

Forrás: onmeda.de
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához