Ingerlékenység, székrekedés, fásultság: ezek a depresszió jelei

#depresszió #Alvászavar #szorulás #fáradtság
2020.05.20.

Ha a depresszió tünetei közül 5 legalább 2 héten keresztül fennáll, kérjünk segítséget szakembertől! Mutatjuk, mire érdemes figyelni a hétköznapokban!

A koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozás, a kevés társasági kontakt miatt a depresszió tüneteit sokan észlelhetjük magunkon. De nem mindig csak a lehangoltság lehet az egyedüli figyelmeztető jel!

A depresszió tünetei

A napi tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése: nem élvezzük a napi tevékenységeinket, elhanyagoljuk a háztartást, a kinézetünket, a munkánkat, a családunkat is.

Süllyedő önértékelés: elveszítjük önbizalmunkat, kívülálló számára jelentéktelennek tűnő dolgokon rágódunk, felnagyítva azt. Múltbeli cselekedeteink miatt indokolatlan mértékű önvád kínoz bennünket.

Alvászavar: tipikusan túl korai ébredés és visszaalvási képtelenség, de atípusos esetben aluszékonyság is lehet.

Csökkent koncentrációképesség: nehezünkre esik koncentrálni és memóriaproblémák jelentkeznek, amit súlyosabbnak érzünk, mint amekkorák ténylegesen. Egyre nehezebben hozunk meg döntéseket, aggályos és habozó lesz a magatartásunk.

Fogyás/hízás: az étvágyunk csökken (típusos esetben), vagy nő (atípusos esetben).

Agitáció vagy gátoltság. a depresszió egy bizonyos fajtájában jellemző, nem minden esetben. A betegek egyik fele nyugtalan, ingerlékeny, könnyen felbosszantható, vagy éppen teljesen meglassult, semmire sem reagál, gesztusai lelassulnak,érzelemmentesen, monoton hangon beszél.

Ha úgy érzi, szeretne egy orvossal beszélni, hívja az Egészségkalauz.hu orvosait! Most ingyenesen kipróbálhatja a szolgáltatást. Kattintson IDE!

Fáradtság: nyúzottnak érezzük magunkat, amin az alvás sem segít, súlyosabb esetben nem is bírunk felkelni.

Halállal kapcsolatos gondolatok: sötéten látjuk a jövőt, gyakran gondolunk a halálra vagy az öngyilkosságra.

Lehangoltság, motiválatlanság: szomorúnak, elhagyatottnak, reményvesztettnek érezzük magunkat, időnként akár sírógörcseink is lehetnek.

Fásultság, libidócsökkenés: elveszítjük az örömre való képességet, korábban kedvelt dolgoknak sem tudunk örülni. A szex iránt drámain csökken az érdeklődésünk.

A depresszió ezek mellett számos testi panaszt is produkálhat, így például emésztési zavart, székrekedést, esetleg hasmenést, fejfájást, hátfájást. A depresszió kísérőtünete még a szorongás, megmagyarázhatatlan félelem.

Depresszió tünetei gyerekeknél

A gyerekeknél a fentiektől különböző tüneteket is észlelhetünk. A gyerek, ha depressziós, betegnek tettetheti magát, aggódni kezd, hogy a szülője meg fog halni, vagy rosszul teljesít a tanulmányaiban, illetve különböző viselkedési zavarai jelentkezhetnek.

Forrás: EgészségKalauz