Ezeket látta már?

Lelki egészség - egy világnap margójára

A gazdasági válság mentális egészségre gyakorolt káros hatásaira hívták fel a figyelmet szakemberek a lelki egészség világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

A világnap alkalmából az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális irodája figyelemfelhívó dokumentumot adott ki, amelyben kimondja: a gazdasági válságnak negatív hatásai lehetnek a mentális egészségre.

Lelki egészség - egy világnap margójára

Mint írják, a mentális problémák és betegségek fő társadalmi-gazdasági rizikófaktorai a szegénység, a pénzügyi gondok és a szociális jogfosztottság. Az európai régió nagy részében az alkoholfogyasztás is összefüggésben van a lakosság általános mentális állapotával, ez különösen a férfiak esetében játszik jelentős szerepet az öngyilkosságok számának növekedésében, amelynek oka lehet a növekvő jövedelmi egyenlőtlenség is.

Rámutattak arra, hogy nagyobb eséllyel lesznek mentálisan betegek a munkanélküliek, a családi zavarokkal küzdők és a szegénységbe süllyedők, a munkanélküli fiataloknál később nagyobb eséllyel alakulnak ki mentális problémák, s minél inkább eladósodott valaki, annál nagyobb a mentális rendellenesség kialakulásának az esélye.

Pusztai Zsófia, a WHO magyarországi irodájának vezetője ugyanakkor azt mondta: a gazdasági válság nincs feltétlenül negatív hatással a mentális egészségre. Példaként említette a skandináv államokat, ahol az erős szociális védőhálónak köszönhetően nem változott jelentősen a mentális betegek száma, ellentétben a kelet- és közép-európai országokkal.

A kutatások szerint aktív munkaerő-piaci, családokat támogató és adósságkönnyítő programokkal, az alkohol árának és hozzáférhetőségének kontrolljával, a mentális betegségeket illetően magas rizikójú emberek alapellátásba történő bevonásával mérsékelhetőek a gazdasági válság mentális egészségre gyakorolt káros hatásai.

A lelki egészség világnapját a szakmai világszövetség (World Federation of Mental Health) kezdeményezésére 1992 óta minden év október 10-én tartják, már több mint 100 országban. Az idei év fő témája, hogy miért érdemes a lelki egészségbe befektetni - ismertette Kurimay Tamás, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke. Mint mondta, a társaság a szakmai és a részt vevő civil szervezetekkel közösen felhívja a döntéshozók figyelmét arra, hogy megfelelő lépésekre van szükség, amelyek hiánya súlyos, visszafordíthatatlan következményekkel járhat.

Az eseményen a társaság és a szakmai kollégium pszichiátriai tagozatának a közös állásfoglalását is kiosztották. Ebben arra figyelmeztettek: a 2012-es költségvetési törvény tervezetében a szociális kiadások között sokkal kevesebb jut a közösségi alapú szociális szolgáltatásokra, köztük a pszichiátriai és a szenvedélybetegek közösségi ellátására is. Az egész összeg mintegy negyven százalékkal csökkent, ezáltal pedig az Országos Közösségi Ellátók Egyesülete szerint január elsejétől mintegy két-három ezer pszichiátriai és szenvedélybeteg eshet ki a közösségi gondozásból.

Mint írták, a költségvetés tervezett csökkentésének az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárásához hasonló mértékű negatív hatása lehet a mentális problémával élők ellátásában.

"Az intézkedés iránya ellentétes a közösségi alapú ellátások fejlesztését javasoló hazai és nemzetközi irányelvekkel, ezért szükségesnek tartjuk és kérjük az intézkedés felülvizsgálatát" - fogalmaztak a szakmai társaságok.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához