Ezeket látta már?

Jó hír hölgyeknek: számukra előnyösebb a billentyűműtét...

Nőknek előnyösebb a szívkatéteres billentyűműtét, mint a férfiaknak! A szívkatéteres billentyűműtéten átesett idős betegek körében két évvel a beavatkozás után csaknem kétszer annyi nőbeteg él, mint férfi - derült ki kanadai kutatók tanulmányából.

Az életkor előrehaladtával az egyik leggyakoribb érrendszeri zavar a főverőér, az aorta billentyűjének meszesedése, amelytől ez a szívszájadék mind merevebbé, majd szűkebbé válik. Ez a szűkület megterheli a bal szívkamrát, előbb-utóbb szívelégtelenséget okozva.

Jó hír hölgyeknek: számukra előnyösebb a billentyűműtét...

A beteg billentyűt műtéttel lehet kicserélni, de ez nagy operáció, sőt már önmagában a mellkas megnyitása az igen idős betegeknek jelentős kockázatot jelent. Világszerte igen gyorsan terjed az új, rendkívüli technikai megoldás, amelyhez a mellkast nem kell fölvágni. A különleges műbillentyűt szívkatéter segítségével vezetik fel a helyére, ahol a rugalmas szerkezet rögzül, és alapvetően megváltoztatja a vérkeringési helyzetet.

Kanadai kutatók Karin Humphries vezetésével arról számoltak be a Journal of the American College of Cardiology legújabb számában, hogy milyen tapasztalatokat szereztek 641 idős beteg kezelése során ezzel a módszerrel. A betegeknek gyakorlatilag a fele volt nő.

A beavatkozásra kerülő pácienseknek már az életkora igen tiszteletre méltónak mondható: a nők átlagos életkora 83 év, a férfiaké 82 esztendő. A két csoport között voltak különbségek: a férfiak kórelőzményében gyakrabban fordult elő infarktus és légzési panasz, a nőknél vesebetegség, de a lényeg az aorta billentyű szűkülete volt.

A beavatkozás után az első hónapban több nő szorult vérátömlesztésre, mint férfi, és több volt közöttük a szövődményes eset, de több férfi halt meg, mint nő. Ez a különbség viszont fokozatosan tovább nőtt, és két évvel később a műbillentyűvel kezelt, idős emberekből csaknem kétszer annyi nőbeteg élt, mint férfi.

A kutatók most igyekeznek tisztázni, hogy a nőbetegek előnye csak abból ered-e, hogy a gyengébb nem tagjai világszerte tovább élnek, mint a férfiak, vagy van valami technikai különbség, amelyet a beavatkozás során az orvosok hoznak létre.

A szakemberek most öt évet meghaladó vizsgálatot terveznek ennek tanulmányozására.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához