Ezeket látta már?

Idősebbeknél mennyi az ideális koleszterinszint? A kardiológus válaszol

ideális koleszterinszint idős korban

Ennyi lenne az ideális koleszterinszint életkoronként és nemenként a szakorvos szerint.

Mivel a szervezet idővel mindenképpen több koleszterint termel, dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy 20 éves kor felett legalább ötévente érdemes ellenőriztetni azt.

Koleszterin: milyen típusai vannak?

A koleszterin a testzsírok egy típusa és két úton kerülhet a szervezetünkbe. Egyrészt állati eredetű ételekkel vihetjük be őket, másrészt a májunk is termel ilyen anyagot. A megtermelt koleszterin egy részét aztán a szervezet átalakítja epesavakká, és a koleszterin egy része a széklettel távozik, egy másik része viszont az eperendszeren, bélrendszeren keresztül visszaszívódik.

Ez egy bizonyos mennyiségig hasznos, hiszen a koleszterin a sejtek alkotóeleme, részt vesz a hormontermelésben és a D-vitamin szintézisében is. Ugyanakkor, ha túl magas a vérben a koleszterinszint, az a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából káros.

A laborleletekben megkülönböztetve tüntetnek fel három kifejezést:

  1. szérum koleszterin (vagy összkoleszterin),
  2. HDL-
  3. és LDL koleszterin.

Az összkoleszterin magában foglalja az utóbbi kettőt, az alacsony sűrűségűt (LDL), és a magas sűrűségűt (HDL). Az úgynevezett káros koleszterin (LDL) szintje és a szív-érrendszeri betegségek szorosan összefüggenek egymással, hiszen, ha a vérben túl sok LDL-koleszterin halmozódik fel, és a szervezet nem képes lebontani, az az artériák falában rakódik le. A tartósan magas vérzsírszint miatt az érfalakon ásványi anyagokból, zsírból álló lerakódások (plakkok) alakulnak ki, melyek csökkentik az erek rugalmasságát, szűkítik az átmérőt, és akár szívinfarktushoz, stroke-hoz is vezethetnek.

Az életkorral általában emelkedik a koleszterinszint is

Az életkor előrehaladtával a koleszterinszint is jellemzően emelkedik. Éppen ezért, ha már fiatalabb korban mindent megteszünk az egészséges szint fenntartásáért, megelőzhetjük, hogy később veszélyessé váljon a helyzet. Ennek a folyamatnak kell, hogy részét képezze a legfeljebb ötévenkénti ellenőrzés. Szív-érrendszeri betegeknek természetesen ennél jóval gyakrabban kell ellenőrizni a koleszterinszintjét és az erek állapotát. Az infarktuson átesett betegnél pedig még alacsonyabbak a célértékek.

Tehát nem szabad azzal megelégedni, hogy szedi a páciens a gyógyszert, hanem a célértéket kell elérni! (És bár gyerekeknél ritka a magas koleszterinszint, több rizikófaktor esetén – mint például öröklődő szív-érrendszeri betegség, elhízás – már gyermekkorban is fontos lehet a laborvizsgálat. Ugyancsak kiemelt figyelmet érdemelnek a menopauzán átesett nők.

Mennyi is a normál, egészséges koleszterinszint?

Koleszterin típusa19 évesnél fiatalabb nők és férfiak20 éves és annál idősebb férfiak20 éves és annál idősebb nők
összkoleszterinkevesebb, mint 170 mg/dl (4,42 mmol/L)kevesebb, mint 125-200 mg/dl (3,25-5,2 mmol/L)kevesebb, mint 125-200 mg/dl (3,25-5,2 mmol/L)
non-HDLkevesebb, mint 120 mg/dl (3,12 mmol/L)kevesebb, mint 130 mg/dl (3,38 mmol/L)kevesebb, mint 130 mg/dl (3,38 mmol/L)
LDLkevesebb, mint 100 mg/dl (2,6 mmol/L)kevesebb, mint 100 mg/dl (2,6 mmol/L)kevesebb, mint 100 mg/dl (2,6 mmol/L)
HDLtöbb, mint 45 mg/dl (1,9 mmol/L)több, mint 40 mg/dl (1,4 mmol/Ltöbb, mint 50 mg/dl (1,3 mmol/L)

Hogyan lehet csökkenteni a koleszterinszintet?

- "A koleszterinszintet számos faktor befolyásolja, köztük genetikai tényezők is. A familiáris hiperkoleszterinémia például – ahogyan a neve is mutatja – öröklődik, és mindenképpen kiemelt figyelmet és kezelést igényel. Ugyancsak felviheti az értékeket a 2. típusú cukorbetegség, amely azonban már életmóddal is kezelendő. Ezeken túl számos olyan életmódelem van, amelyekkel befolyásolható a koleszterinszint" – ismerteti dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa.

Mindenképpen fontos csökkenteni például a telített zsírsavak arányát az étkezésben és rendszeressé tenni a mozgást. Ezen kívül akár dietetikus segítségével ajánlatos kialakítani egy szívbarát étrendet, szükség esetén testsúlycsökkentési céllal is, valamint a dohányzásról való leszokás szintén sokat jelent az erek állapotromlásának megállításában. Mindezek mellett vannak olyan helyzetek, állapotok, amikor gyógyszeres kezelés is szükséges a koleszterinszint csökkentésében, de az életmód orvoslás akkor sem elhagyható.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A szemünk is jelzi, ha magas a koleszterinszintünk

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

koleszterin

Forrás: Kardioközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához