Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Drámai módon nőtt a pandémia alatt az alkoholhoz köthető halálozás

alkoholizmus, alkoholista, hormonzavar

A felnőttek egyre több alkoholt isznak az Egyesült Államokban. A koronavírus-járvány alatt 25 százalékkal nőtt az alkoholhoz kapcsolódó halálozás.

Egy frissen megjelent kutatásról számolt be a The New York Times, mely szerint a koronavírus-járvány első évében ugrásszerűen nőtt meg az alkoholhoz köthető halálesetek száma az Egyesült Államokban. Noha a járványt megelőző húsz év során is folyamatos emelkedés volt tapasztalható, az 1999 és 2019 közötti növekedés mértéke – évente átlagosan 3,6 százalék – eltörpül a 2019 és 2020 között tapasztalt 25 százalékos ugrás mellett. Míg 2019-ben 78,927 alkoholhoz köthető halálesetet regisztráltak, addig 2020-ban már 99,017 áldozatot követelt az ital - szúrta ki a vg.hu.

Miért isznak több alkoholt az amerikaik?

A növekvő alkoholfogyasztás hátterében a kutatás szerint több tényező is állhat. Többek között:

  • a koronavírus és a lezárások okozta stressz
  • a támogatói hálózatok leépülése
  • a kezelések nehezebb elérhetősége

Érdemes azonban megjegyezni, hogy már covid előtt is növekedett az USÁ-ban az alkoholhoz köthető halálozások száma.

Főleg a fiatal felnőttek az érintettek

Hogy mégis mekkora a probléma, jól jelzi, hogy a 65 évesnél fiatalabbak körében a szeszhez köthető halálok száma magasabb volt, mint a covidhoz köthető. A koronavírus miatt 2020-ban 16,6 százalékkal többen haltak meg, ehhez képest az alkoholhoz köthető halálozások száma 25 százalékkal emelkedett.

Alkohol: ezekhez a betegségekhez vezethet - olvasson tovább!

A korosztályok közül leginkább a 25 és 44 év közöttiek körében nőtt a szeszes italokhoz kapcsolódó halálozások száma. A 2021-es évről még nincsenek végleges adatok, de ami eddig rendelkezésre áll, arra utal, hogy az alkohol okozta halálozás továbbra is magas szinten marad.

Ezzel párhuzamosan a kamaszok körében az italozás visszaszorulóban van. A probléma súlyosságát mutatja az is, hogy az alkoholeladások mértéke is 1968 óta nem látott mértékben nőtt az Egyesült Államokban.

Az alkohol sok szervet károsíthat

Az alkoholfogyasztás a legtöbb károsodást talán a májnak okozza, az éveken keresztül tartó italozás a különböző májbetegségek első számú okozója, és olyan problémákat okozhat, mint a máj elzsírosodása, a májfibrózis és a májcirrózis. Emellett jelentős mértékben növeli például a máj daganatos megbetegedéseinek rizikóját. Ennek oka, hogy a máj felel a szervezetbe került alkohol lebontásáért, feldolgozásáért; ez a folyamat azonban a máj sejtjeinek károsodásával jár együtt, mely idővel krónikus gyulladást is okozhat.

Az alkohol emellett a szívet, valamint a vérereket is károsítja, hatására sokkal nagyobb az esély arra, hogy magas vérnyomás, szívbetegségek, agyvérzés alakuljon ki a szervezetben. A nagy mennyiségű alkoholos italt fogyasztóknak sokkal rosszabb a keringése, ugyanis az ereik falán úgynevezett plakkok gyűlhetnek össze, melyek lassítják, akadályozzák a vér áramlását, sőt akár teljesen meg is gátolhatják azt.

Forrás: vg.hu