Ezeket látta már?

A legtöbb cukorbeteg szívprobléma miatt hal meg

szívproblémák, szívbetegség

Itthon az elmúlt években csaknem megduplázódott a betegek száma, körülbelül 200 - 250 ezer ember szenved szívelégtelenségben.

A Szívelégtelenség Hete alkalmából fontos felhívni a figyelmet a kardiovaszkuláris megbetegedések számának utóbbi években tapasztalható növekedésére, valamint a megelőzésükre és kezelésükre.

Több a szívbeteg, mint a daganatos

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján hazánkban a halálozások felét a keringési rendszer betegségei okozzák, kétszer annyit, mint a daganatos megbetegedések. A kardiovaszkuláris betegségek ellátása 2019-ben több, mint 207 milliárd Ft-tal terhelte az Egészségbiztosítási Alapot, ezzel összesen a források 17%-át fordították a finanszírozásukra1.

A szívelégtelenség a fejlett országokban az egyik leggyakrabban előforduló betegség, átlagosan a lakosság 2-2,5%-át érinti, ami a nyolcvanéves korosztálynak akár a 10%-át is kiteheti2. Hazánkban az elmúlt években csaknem megduplázódott a betegek száma, körülbelül 200 - 250 ezer ember szenved szívelégtelenségben Magyarországon, - közülük pedig legalább 70 ezren szorulnának folyamatos, szigorúan kontrollált ellátásra és gondozásra.3

Mit tehetünk a betegség kialakulásának megelőzése érdekében?

A szívünket érintő betegségekre oda kell figyelni, megfelelő karbantartás nélkül hamar súlyosbodhatnak, ezért a megelőzés érdekében időről - időre rutinszerűen vizsgáltassuk ki szívünket akkor is, ha nem észlelünk magunkon tüneteket.

A szívet érintő egyik leggyakoribb betegség, a szívelégtelenség, mely során a szív pumpa funkciója gyengül, így kevesebb vért tud eljuttatni a szervek felé. Jellemző tünetei:

· csökkent fizikai aktivitás

· kisebb terhelésnél is rögtön jelentkező fáradtság, gyengeség érzése

· étvágytalanság

· hirtelen hízás

· erős szívdobogás érzése

· nyugalomban is jelentkező légszomj

· szabálytalan szívverés

· nem múló köhögés5

Szintén nagyon fontos a szívelégtelenség kialakulásához vezető betegségek megelőzése vagy ha már nem előzhetjük meg, megfelelő gondozása, a szövődmények elkerülése érdekében. A leggyakoribb betegségek, melyek szövődményeként a későbbiekben jelentkezhet szívelégtelenség, a már meglévő szív- és érrendszeri problémák, ha a betegnek már korábban volt szívinfarktusa, a magas vérnyomás, illetve a cukorbetegség.

A legtöbb cukorbeteg kardiovaszkuláris szövődmények miatt veszti életét, mivel a cukorbetegség a szívelégtelenség előfordulási esélyét 2-6-szorosára emeli.4 A kettes típusú cukorbetegség tünetei gyakran évekig nem jelentkeznek így, már csak komolyabb problémák jelentkezésekor derül ki a betegség, de gyakori vizelési inger, fogyás állandó éhségérzet ellenére, állandó szomjúságérzet, szájszárazság, fáradékonyság fennállásakor érdemes inzulinrezisztencia vizsgálatot elvégeztetni.6

A betegség kialakulása továbbá összefügghet a helytelen életvitellel:

  • egészségtelen táplálkozással (kevés zöldség és gyümölcs fogyasztása, zsíros ételek és cukorban gazdag italok gyakori fogyasztása)
  • mozgásszegény életmóddal, az elhízással, - az elhízás elkerülése érdekében igyekezzünk minél gyakrabban sétálni, ha tehetjük, heti egyszer-kétszer járjunk el futni vagy végezzünk otthon is könnyedén kivitelezhető kardió gyakorlatokat, melyekből manapság számtalan található az interneten.
  • a szocio-ökonómiai viszonyokkal, mint a krónikus stressz, a szociális izoláció, a szorongás vagy a depresszió. Sajnos, ezen negatív behatások a járvány miatt kialakult helyzetben egyre gyakrabban fordulnak elő. Hogy megelőzzük kialakulásukat, szervezzünk közös videóhívást barátainkkal és családtagjainkkal, próbáljuk minél szorosabb kapcsolatot tartani szeretteinkkel a körülményekhez mérten.
  • amennyiben az illető dohányzik, minél hamarabb fel kell hagyni ezzel a káros szenvedéllyel, mivel érszűkületet, vérellátási zavarokat és daganatos megbetegedéseket is okozhat1.

Gyógyszeres kezelések

Minél több kockázati tényezőnek kitéve él valaki, annál nagyobb a keringési megbetegedések és cukorbetegség kialakulásának esélye, melyekből ha nem vigyázunk szívelégtelenség alakulhat ki.

A csekélynek tartott, kezelésre nem szoruló panaszok esetén is fontos az elővigyázatosság, forduljunk orvoshoz, vizsgáltassuk ki apróságnak tűnő panaszunkat is! Ha azonban már fennáll a szívelégtelenség problémája nálunk vagy családunkban, igyekezzünk az életmódváltásra fektetni a hangsúlyt, illetve felkeresni orvosunkat, akivel beállíthatjuk a legmegfelelőbb gyógyszeres terápiát.

Hivatkozások:

1 Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő - A szív világnapja - szeptember 29. (gov.hu)

2https://www.doki.net/tarsasag/kardiologia/upload/kardiologia/partner/szivelegtelenseg_betegtaj_hu_conco_1117_0127.pdf

3 Magyar Orvosi Kamara - Ne haljunk meg szívelégtelenségben - sokat tehetünk érte (mok.hu)

4 Magyar Orvosi Kamara - A legtöbb cukorbeteg kardiovaszkuláris okok miatt hal meg (mok.hu)

5 https://www.kardiokozpont.hu/

6 https://www.endokrinkozpont.hu/hirek/az-allando-faradtsag-es-a-fokozott-etvagy-a-cukorbetegseg-korai-tunetei-is-lehetnek

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához