Ezeket látta már?

Erős vérnyomás-ingadozást okozhat a kánikula, erre figyeljen!

Az ájulásnak számtalan kiváltó oka lehet

Országos kánikulára számíthatunk.

A melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységekben, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrénnel tarkított órák száma is - írja a meteoklinika.hu

Szerencsére az éjszakák hoznak némi felfrissülést, a nagyvárosokban viszont hajnalra is kevésbé hűl a levegő. Jót tesz az éjszakai szellőztetés, ezzel is csökkentheti a hőterhelést, valamit a pihentetőbb alvásban is segít.

Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, ők egész nap kerüljék a megterhelő tevékenységeket!

Így kerülheti el a hőgutát

Szabadtéri tevékenységek: A szabadtéri tevékenységeknek kedvez az idő, most bátran tervezhet kültéri és vízparti programot, de rendkívül fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő folyadék-utánpótlásról. Szénsavmentes ásványvizet, hűtött, cukormentes gyümölcsteát, limonádét fogyasszon, akár napi 3 litert is!

UV-sugárzás: Az UV-sugárzás értéke a déli órákban eléri a nagyon erős fokozatot, magas faktorszámú készítményekkel óvja bőrünk épségét. A tűző napon akár 15-20 perc alatt is komoly bőrégést szerezhet, a vízpartokon pedig megsokszorozódik a sugárzásdózis a vízfelület visszaverő hatása által. A napszúrás elkerülése érdekében viseljen könnyű, világos színű fejfedőt, a ruházata is természetes anyagból készüljön! A hőguta veszélye is fennáll, ebben is a rendszeres folyadékfogyasztás segíthet.

Pollen: A pollenszint nő, az allergiások orrfolyást, tüsszögést és nehézlégzést tapasztalhatnak. A legtöbb panaszt a csalánfélék, az útifű és a kültéri allergén gombák okozzák, de már néhol a parlagfű pollenje is megjelenhet a levegőben.

Közlekedés: A közlekedők száraz utakra, alapvetően jó feltételekre készülhetnek, de a nagy melegben sokaknál koncentrálási problémák jelentkezhetnek, a fejfájás is zavaró lehet, elvonja a figyelmet. Vezessünk lassabban, tartsunk nagyobb követési távolságot, valamint iktassunk be rövid pihenőket, ezzel is csökkenthetjük a balesetek bekövetkezésének kockázatát. Az utastérben semmilyen élőlényt ne hagyjon!

Forrás: meteoklinika